Wat doe je als er een tekort is aan medicijnen? Wat zijn de alternatieven?

Af en toe is een bepaald merk medicatie (tijdelijk) niet beschikbaar. Dan zijn er gelukkig (meestal) alternatieven. Maar stel dat een bepaald medicijn helemaal niet meer beschikbaar is, wat dan? Welke consequenties heeft dat voor jou? En weet je dan wat de alternatieven zijn?

Diabetes 2 is meestal te voorkomen en vaak (deels) te genezen

Wat is het toch dat we ons als gewillige slachtoffers overgeven aan een ziekte? Diabetes 2 is iets wat je niet zomaar krijgt. Het is een proces wat vaak zo’n 10 jaar duurt. Je merkt er niks van, totdat het te erg wordt. Je lichaam heeft jarenlang de klappen voor je opgevangen, maar de rek is er uit. Je lichaam kan het niet meer aan en je lichaam vertoont de symptomen van diabetes type 2.

Terwijl je diabetes type 2 heel gemakkelijk kunt voorkomen

Hoe? Door te leren begrijpen hoe de ziekte ontstaat en passende maatregelen te nemen. Diabetes type 2 is suikerziekte. Er is een onbalans in je bloedsuiker en insuline-huishouding. Hoe ontstaat die? Door jarenlang teveel zoete en zetmeelrijke dingen te eten en door tussendoortjes te eten.

Zetmeelrijke voeding wordt in het lichaam omgezet in suiker. Dus je zit eigenlijk gewoon suiker naar binnen te werken als je aardappelen eet, pasta, brood, rijst, crackers en ‘gezonde’ tussendoortjes eet.

Veel ‘gezonde’ suikers met exotische namen, zoals kokosbloemsuiker zijn net zo goed suiker. Het is misschien een ietsiepietsie beter dan gewone suiker, maar verre van gezond! (Maar oh wat houden we onszelf graag voor de gek.) Ook dadels, vruchtensapjes  en bananen zijn gewoon suikerbommen.

Ja, een gezond lichaam kan zeker wel wat suiker en zetmeel verwerken, daar zijn we voor gemaakt. Maar in het Westen eten we over het algemeen veel te veel! Dag in dag uit èn de hele dag door. Dat is ook een probleem voor je bloedsuiker-insuline-huishouding. Wil je hier meer over weten, lees dan eens een boek of een artikel over dit onderwerp.

Gezonde voeding

Maar hoe zit het dan met reuma en andere ziekten en klachten?

Heel veel ziekten en klachten hebben een (deel)oorzaak in de darmen en in de voeding die we denken te moeten eten. Daarnaast zijn leefstijl zoals bewegen, ontspannen, buiten zijn, je toxische belasting beperken, sociale contacten, etc. belangrijk.

Als mensen dat op orde krijgen (en voor iedereen is die puzzel anders), kunnen ze hun ziekte in remissie krijgen, verdwijnen klachten en mensen kunnen zelfs genezen. En of het nu terugkerende eczeem is, hooikoorts, multiple sclerose, reuma, PDS, of wat dan ook…enorm veel ziekten en klachten kunnen na verloop van tijd verbeteren of zelfs helemaal verdwijnen.

Als voeding zoveel invloed heeft, kun je ziekten en klachten dus ook voorkomen?

Ja! Heel kort gezegd eten we in het Westen vooral rommel. Alles moet supersnel groeien met kunstmest en bestrijdingsmiddelen (ook veel van de ‘biologische’ voeding) en vervolgens wordt veel in de fabriek uit elkaar getrokken en dan weer in elkaar geknutseld als product.

Brood is geen brood meer, sla wordt gekweekt op substraat en onder kunstlicht, graan groeit op grond die dood is en dus afhankelijk van bergen kunstmest en bestrijdingsmiddelen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Je zou eigenlijk helemaal geen fabrieksproducten meer moeten eten. Alleen nog echte voeding, ’t liefst direct van de boer die goed voor zijn grond en dieren zorgt, de visser en de jager. Zo’n boodschappenlijstje ziet er vrij simpel uit:

  • Vlees (rund, schap, varken, geit), wild, kip en ander gevogelte
  • Vis en schaal- en schelpdieren zoals mosselen
  • Eieren
  • Zuivel zonder toevoegingen (blauwe bessen kun je er zelf wel door de yoghurt roeren)
  • Groenten
  • Fruit
  • Graan, zelf malen en bakken (oké, je lokale bakker mag het ook doen, maar alleen brood van water, meel, zout en zuurdesem)
  • Wat noten, zaden, linzen en bonen

En misschien wat zaken zoals zout, kaneel, olijfolie, rozijntjes, koffie… maar aan een klein basiswinkeltje per dorp of wijk zou je genoeg kunnen hebben.

Als mensen dit massaal zouden doen, zouden veel minder mensen ziek zijn. Lees onder andere eens het boek ‘Fysieke Degeneratie’ van Weston A. Price.

Tekort aan medicijnen

Als je eenmaal ziek bent, moet je eetpatroon vaak nog wat verder aangepast worden

Veel mensen hebben darm- en verteringsproblemen, een immuunsysteem dat overbelast is, ontgiftings-systemen die het werk niet meer aankunnen, etc. Daarom is het vaak nodig dat de granen, de noten, zaden en pitten en peulvruchten er ook tijdelijk uit gaan. Dat is even wennen, maar na een tijdje wordt het normaal. En het is niet voor eeuwig voor de meeste mensen. Na een periode van herstel, kun je weer voeding toevoegen.

Vooral herstellende voeding

Afhankelijk van hoe ziek iemand is, moet je soms helemaal terug naar de basis: vlees, zout en water. Gelukkig hoeven de meeste mensen niet zo ver te gaan. Maar vaak is het nodig om eerst behoorlijk wat zaken uit het eetpatroon te halen en veel meer vlees, vis, vet en eieren en rauwe zuivel te gaan eten (waarbij je rekening houdt met intoleranties en allergieën), voordat een herstelproces in gang gezet wordt.

Wie, wat, wanneer tijdens dat herstelproces kan eten is heel wisselend en een individuele puzzel. Daar kan ik je bij helpen.

Zelf doen?

Je kunt uiteraard ook (veel) zelf doen om te voorkomen dat je ziek wordt.

  • Verdiep je in echte voeding in plaats van de nep-rommel uit de supermarkt (de ploftomaten, smaakloze appels, de GMO soja en giftige tarwe).
  • Leer waarom veel plantaardige basisvoeding de juiste behandeling nodig heeft om eetbaar en goed verteerbaar te zijn (o.a. Weston A. Price)
  • Leer waarom minder koolhydraten eten en/of het ketogeen eetpatroon en/of vasten zoveel voordelen biedt.
  • Leer waarom het carnivoor of een ander meat based eetpatroon, zoals het GAPS dieet, een goed therapeutisch eetpatroon is voor velen.
  • Kijk eens naar hoe je met stress omgaat, of je wel voldoende beweegt en in de natuur bent. Heb je goede relaties met jezelf, je partner, vrienden, familie, de buurt? Slaap je voldoende en goed?

Internet staat vol met informatie en er zijn boeken!

Zet stappen

Begin ergens. Voor veel mensen werkt het niet om in één keer je hele eetpatroon (en leefstijl) om te gooien, inclusief die van je man en je kinderen. Dan krijg je oorlog in huis en ook praktisch is het vaak niet te doen, omdat je een hele andere manier van boodschappen doen en koken in je systeem moet zien te krijgen.

Maar stap voor stap werkt bijna voor iedereen. Welke stappen en hoe snel, is per mens en per gezin weer anders. Praat er eens over met je gezin, nadat je jezelf hebt ingelezen. Maak een stappenplan, ga aan de slag en stuur onderweg bij.

Meer weten?

Lees dan mijn blog over Los je eigen klachten op of remedie tegen bloedarmoede? 

Toch nog vragen? Laat het me weten !