Darmherstellend voedingspatroon

Eén van de beste darmherstellende eetpatronen die ik ken is het GAPS dieet. Het grote voordeel van het GAPS dieet is dat het ook in te zetten is bij zwaar beschadigde darmen met ernstige buikpijn en diarree en veel voedselintoleranties. Daarom gebruik ik het als basis in mijn praktijk. Maar iedereen is uniek, iedere situatie is anders, dus passen we je eetpatroon altijd aan op wat je lichaam aangeeft. Een dieet kan nog zo goed zijn in bewezen theorie, het vraagt altijd individuele aanpassingen.

Waarom werkt het GAPS dieet?

Omdat je veel van de onderliggende oorzaken van maag-, darm en intolerantie-problemen tegelijkertijd aanpakt. Ik zal dat hieronder zo kort mogelijk uitleggen.

Vertering

Als je je voeding niet goed verteert, neem je de voedingsstoffen niet op. Als je voedingstekorten krijgt, gaat je gezondheid in de loop van de tijd achteruit. Niet goed verteerde voeding verstoort je darmwerking en je darmflora. Gezonde darmcellen en de enzymen die ze produceren zijn essentieel voor goede vertering.

Darmflora

Je darmflora is essentieel voor de gezondheid van je darmcellen. Zonder gezonde darmcellen kun je je eten niet goed verteren omdat dan niet de enzymen hebt om je eten goed te verteren. Verstoorde darmflora verstoort je vertering nog meer. En slechte darmflora produceert gifstoffen. Die gifstoffen kunnen weer ellende veroorzaken zoals irritatie en ontstekingen. Slechte darmflora verstoort ook je immuunsysteem en speelt een rol bij ‘lekke darm’ en darmontstekingen.

Intolerantie

Intolerantie wordt vaak veroorzaakt door slechte vertering en/of detox-problemen. Eenmaal intolerant veroorzaakt die voeding een extra belasting voor je lichaam als je die voeding wel eet. Daarmee belast je je lichaam nog meer. Los je de intolerantie op door je vertering en/of je detox-vermogen te verbeteren, dan kun je vaak (na weken tot maanden tot jaren) wel weer de voeding eten waar je intolerant voor was, zonder dat je lichaam er last van heeft.

Detox

Als je detox-systemen niet soepel werken, krijgt je lichaam last van de achterstanden. Je lichaam gaat dan langzaam steeds slechter werken, omdat gif- en afvalstoffen de normale werking van cellen kunnen blokkeren. Plus een verstoorde darmflora en slecht verteerde voeding zijn een grote bron van gif- en afvalstoffen die een extra belasting vormen voor je detox-systemen.

Alles wat je doet tijdens het GAPS dieet is erop gericht om bovenstaande problemen (en nog vele andere) op te lossen.

Daarom werkt het GAPS dieet

 

Extra waarde van een begeleidingstraject

In de begeleidingstrajecten vul ik dat aan met nieuwe kennis (ontwikkelingen staan niet stil) en extra kennis over bijvoorbeeld maagproblemen, SIBO, Candida, FODMAP’s, histamine, etc. Plus ik help je uitzoeken wat voor jou op dit moment het beste werkt. Omdat iedereen verschillend is, heb je altijd maatwerk nodig. Tenminste, als je graag goede resultaten wil bereiken.

Trajecten

 

Meer algemene informatie over het GAPS dieet…

GAPS staat voor Gut and Psychology/Physiology Syndrome (Darm en Psychologie/ Fysiologie Syndroom). Kort gezegd gaat het over de connectie tussen wat er in je darmen gebeurt en je mentale en lichamelijke gezondheid. Het beschreven voedingspatroon in het boek is gericht op darmgezondheid, het in balans brengen van je darmflora en je immuunsysteem en het versterken van je lichaam in het algemeen.

Wat verwarrend kan zijn, is dat de titel en de insteek van het GAPS boek gericht zijn op de darm-hersen-connectie, omdat dr. Natasha Campbell-McBride het in eerste instantie ontwikkelde voor haar zoon met autisme. Er is een tweede boek onderweg (maar dat kan nog wel even duren) met als insteek de lichamelijke kant van de darm-connectie.

Voor lichamelijke klachten zoals darmproblemen, kun je gewoon het huidige boek gebruiken. Het voedingspatroon in dat nieuwe boek, zal namelijk hetzelfde zijn als in het huidige boek. Wereldwijd wordt het GAPS dieet met succes gebruikt voor lichamelijke problemen, zoals darmziekten en darmklachten, maar ook voor reuma, longproblemen, hooikoorts, chronische blaasontstekingen, hoofdpijn, eczeem, etc.

Wat houdt het dieet in?

Heel kort gezegd ga je heel puur eten. Geen pakjes en zakjes meer en geen junkfood meer.

Afhankelijk van je situatie, begin je meestal met het ‘Introductiedieet’. Dit is een eliminatie dieet waarmee je meteen je darmgezondheid een boost geeft. Met een eliminatie-dieet bepaal je waar je lijf nu tegen kan. Zelf testen is nog altijd betrouwbaarder dan een allergie- of intolerantie-test.

Daarna ga je over op ‘Volledig GAPS’. In deze fase kun je in principe alles eten wat je kunt verdragen, behalve granen, bonen en erwten en suiker. Dat houd je enkele maanden tot enkele jaren aan, afhankelijk van hoeveel herstel je darmen en je lichaam nodig heeft.

Als laatste voeg je voorzichtig weer voeding toe die je tijdelijk hebt laten staan. Je zoekt naar wat je lichaam het prettigst vindt.

Het verhaal van Esther
Klachten: ernstige allergische astma, fibromyalgie, ADHD, angst- en paniekaanvallen en gevoelig voor depressie
“Toen ik aan het 3 maanden-programma begon was mijn situatie zorgelijk. Ik was heel veel ziek en om de 2 maanden aan de antibiotica en prednison i.v.m. ontstekingen aan de longen. Ik had veel pijn en was ontzettend vermoeid.”

“Het programma heeft heel veel voor me betekend! En dan heb ik het Introductie-dieet nog niet eens gedaan, maar het gaat al zoveel beter met mij. Ik eet de dingen die mogen maar niet meer de dingen die niet mogen. Sinds het begin van het programma heb ik geen antibiotica- en prednisonkuren meer nodig gehad! Vorige week heb ik sinds 10 jaar of langer een griep gehad zonder kuren. Mijn lichaam heeft het weer zelf gedaan. Dat is voor mij een feest.”

“Ik heb mijn anti-depressiva met de helft kunnen verminderen. De pijn en vermoeidheidsklachten zijn er nog wel, maar de scherpe kanten zijn er vanaf. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik hier voor een groot deel vanaf ga komen.”

“Mijn kinderen zijn alle twee hooggevoelig. Wat is het fijn dat ik hen nu mee kan geven wat goed is en wat ongezond. Dit is een basis voor de rest van hun leven. En ik zie dat ook zij beter in hun lichaam zitten. Mijn zoontje met dyslectie gaat sinds het programma met sprongen vooruit. Het klinkt allemaal als een wonder. Maar het mooie is dat het echt zo simpel is.”

“Voor mij is het GAPS voedingsprogramma een manier van leven geworden. Natuurlijk zondig ik weleens. Maar ik zal nooit terug gaan naar hoe ik at. Ik zou het niet meer kunnen, omdat ik nu zo goed weet wat echt slecht is voor ons lichaam. Deze manier van eten wordt heel eigen in de loop van het programma.”

“Ik ben overtuigd van de werking van het GAPS dieet. Heel eerlijk gezegd zou het voor iedereen goed zijn om dit 3 maanden-programma te volgen. Al is het alleen maar om het meest waardevolle wat je hebt, je lichaam en je gezondheid, te leren kennen en te weten hoe hiermee om te gaan!”

 

Tot ziens op Facebook?

Bestel hier het GAPS dieet boek

Koop het GAPS dieet boek

Het beschreven voedingspatroon in het boek is gericht op darmgezondheid, het in balans brengen van je darmflora en je immuunsysteem en het versterken van je lichaam in het algemeen.


Koop het boek