Natuurlijke remedie tegen bloedarmoede: rood vlees en lever

Bij bloedarmoede heb je een tekort aan ijzer en/of vitamine B12.

Als gevolg daarvan functioneren je rode bloedcellen niet goed (of heb je er gewoon te weinig).En daardoor krijgt je lichaam te weinig zuurstof, waardoor je organen niet goed functioneren en jij je moe en futloos voelt. Misschien word je er zelfs kort-ademig van en gaat sporten niet lekker.

IJzerpillen hebben het nadeel dat ze je darmflora verstoren. Vaak raken mensen er daarom verstopt van. Langdurig kunstmatig B12 via een supplement innemen heeft mogelijk nadelen. En waarom zou je ook voor kunstmatige oplossingen gaan, als er ook gewoon natuurlijke oplossingen zijn?

Rood vlees en lever zitten bomvol vitaminen en mineralen

Rood vlees is rijk aan B3, B6, B12, ijzer, zink en selenium. Lever, runder- en varkenslever nog meer dan kippenlever, is echt een powerhouse als het gaat om vitaminen en mineralen. Runderlever (100 gram, gebakken) geeft je meer dan 600% van de ADH aan vitamine A (vandaar dat 1x per week voldoende is, ook omdat je lichaam vitamine A goed op kan slaan).

Daarnaast ongeveer 200% van de ADH voor vitamine B2, ruim 80% ADH voor vitamine B3, 50% ADH voor B6, 60% folaat, 70% panthotheenzuur (B5) meer dan 1000% voor B12!!!

En dan de mineralen nog: ijzer, zink, koper, mangaan en selenium. En allemaal goed beschikbaar en opneembaar.

Yuk, lever, bah!

Bij het woord lever, zie ik vaak mensen vieze gezichten trekken. Als ik dan vraag of ze wel leverworst of paté lusten, is het antwoord meestal ja. Kippenlevertjes zijn vrij mild van smaak. Dus als je na leverworst en paté, ook eens wat anders wil, zou je daar mee kunnen beginnen. Recepten genoeg op internet. Zelf vind ik ze lekker met spekjes en ui of pittig op zijn Indisch. Maar met een roomsaus zijn ze ook heerlijk.

Lever door gehakt mengen

Wat ook goed kan werken in wat lever pureren en door gehakt mengen. Begin eens met 100-150 gram lever door een kilo gehakt. Je proeft de lever nog wel, maar stukken minder intens dan pure lever. In veel Franse paté zit in verhouding weinig lever en veel meer vlees. ‘k Zou willen dat ze in Nederland ook meer van dat soort paté maakten.

Regelmatig rood vlees eten helpt je ijzer, zink, B6 en B12 op peil te houden. Elke week of om de week een portie lever eten, geeft een boost aan je vitaminen en mineralenhuishouding.

Vitamine A is niet gevaarlijk, zolang je niet overdrijft

Zolang je niet elke week een hele runderlever (enkele kilo’s) naar binnen werkt, is lever niet gevaarlijk. Gewoon één keer in de 1, 2, 3, 4 weken een portie (100-150 gram) lever eten was vroeger heel normaal.

Een acnékuur is een zeer hoge dosering synthetische vitamine A, die je lange tijd dagelijks inneemt. Dat kan schadelijk zijn tijdens een zwangerschap. Zo’n synthetische acné-kuur is gewoon een onnatuurlijke situatie.

En het hoeft niet per se. Als je acné hebt en regelmatig lever eet (en de rest van je voeding en leefstijl aanpast) kan dat net zo goed werken. Ook bij eczeem kan regelmatig lever eten een prima hulpmiddel zijn om het onder controle te krijgen.

Maar overdrijf niet. Honderd gram lever is al een bommetje. Een overdosering van wat goed is, kan ook verkeerd uitpakken.

Opname-problemen ijzer en B12 door maagzuurremmers

Opnameproblemen van zowel ijzer als B12 kunnen veroorzaakt worden door maagzuurremmers. Maagzuurremmers zijn op veel manieren schadelijk voor je gezondheid. Probeer daarom van opkomend maagzuur af te komen op een andere manier. Lees daar hier meer over.

Vraag: Ik hoor regelmatig van vrouwen dat ze rondom hun menstruatie meer zin krijgen in rood vlees en soms ook in lever. Heb jij dat ook? En geef je daar dan aan toe?