Dit zijn de klanten met wie ik werk:

Mijn klanten hebben het Prikkelbare Darm Syndroom
(vroeger ook wel spastische darm genoemd).

Zij hebben regelmatig last van diarree of verstoppingen of afgewisseld diarree en dan weer verstoppingen. En vaak hebben ze ook andere klachten, zoals slijm bij de ontlasting, maagproblemen, blaaspijn syndroom, gevoeligheid voor blaasontstekingen, vaginale schimmel, vermoeidheid, gewrichtsklachten, hoofdpijn, wattenhoofd, angsten, onverklaarbare depressieve gevoelens, of ineens opkomende boosheid/agressie, etc.

of

Zij hebben (ernstige) maag-, darm- en/of intolerantie-klachten, maar niet per se de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom.

Denk aan chronische diarree, verstoppingen, opgeblazen buik, buikpijn en buikkrampen,
migraine-achtige klachten gelinkt aan darmklachten, opkomend maagzuur, brandend maagzuur, soms zo erg dat ze denken dat ze een hartaanval hebben, misselijkheid, problemen met de
galblaas, galstenen, onverteerd eten in de ontlasting, heel ziek worden van bepaalde voeding, SIBO, etc.

Maar ook darmziekten zoals Colitis Ulcerosa, de ziekte van Crohn en bijvoorbeeld mensen die
Coeliakie hebben, maar maar niet beter worden van een glutenvrij dieet.

of

Ze hebben een ziekte of een verzameling klachten die een (deel)oorzaak hebben in de darmen. Zij hebben niet altijd per se (ernstige) darmklachten.

Maar bijvoorbeeld aan de lopende band migraine, PMS, vermoeidheidsklachten, slechte concentratie, wattenhoofd, huidproblemen zoals eczeem, chronisch blaaspijn-syndroom, bloedsuikerschommelingen, regelmatig terugkerende vaginale schimmel of blaasontstekingen, moeite met ademhalen, astma, MS, Reuma (RA, Bechterew, Sjögren, Lupus, Fibromyalgie, Raynaud, Tietze, polymyalgia rheumatica, etc.), epilepsie (zonder aanwijsbare oorzaak, vooral bij jonge kinderen), onverklaarbare angst of woede, depressieve gevoelens zonder duidelijke aanleiding, etc., etc.

Ze hebben het gevoel dat door hun ziekte of klachten een te groot deel van hun leven aan hen voorbij gaat.
En dat willen ze absoluut niet! Ze willen graag actief deelnemen aan het leven. En hebben er dan ook veel voor over.

Mijn klanten zijn aanpakkers. Als ze ergens de logica van inzien en de mogelijkheden zien, maken ze een plan en zetten ze de schouders eronder.

Ze zijn positief realistisch. Positief genoeg om wonderlijke resultaten te verwachten. Realistisch genoeg om te weten dat herstel tijd nodig heeft.

Mijn klanten gaan niet bij de pakken neerzitten. Ze maken er wat van. Ze verstaan de kunst van accepteren wat nu is en nu kan, maar verliezen nooit de hoop dat het ook beter kan.

Ze zijn mentaal sterk, hebben humor en relativeringsvermogen. Dat wil niet zeggen dat ze geen depressies en angsten kunnen hebben (soms als reactie op voeding of supplementen). Maar ze zijn in staat daar als het ware van buitenaf naar te kijken en er open over te praten.

Mijn klanten hechten waarde aan het inschakelen van hulp, zodat ze zelf helemaal kunnen focussen op hun herstel. Hun klachten en/of ziekten zijn al een extra last die ze moeten dragen.

Mijn klanten houden van
gelijkwaardige relaties. Ze krijgen jeuk van betutteling of autoritair gedrag. Ze zijn op zoek naar een gelijkwaardige gesprekspartner die adviseert vanuit zijn/haar expertise.

Ze zoeken naar natuurlijke
oplossingen voor hun ziekte en/of klachten. Als die natuurlijke
oplossingen in de loop van de tijd
medicijnen kunnen vervangen, graag! Lukt dat niet, dan gaan ze voor het versterken van hun lichaam,
verminderen van klachten en zo min mogelijk medicijnen.

Dit zijn de vragen die mijn klanten hebben:

Kan ik zelf mijn gezondheid versterken? Zo ja, hoe dan? De artsen zeggen dat ik alles kan blijven eten. Maar zelf vind ik dat niet logisch. Alles wat je in je mond stopt doet toch iets in je lichaam.

Wat is nu goed voor mijn lichaam? Ik heb inmiddels al het nodige geprobeerd, van verschillende behandelaars advies gehad en aardig wat gelezen, maar ik kom er niet uit. Ik ervaar verschil tussen theorie en praktijk. En dat roept veel vragen op en maakt me onzeker, terwijl ik er toch van overtuigd ben dat de juiste voeding veel voor me kan doen.

Hoe doe ik dat, drastisch mijn voedingspatroon omgooien? Ik weet dat anders eten beter is voor me, maar ik heb weinig tijd, weinig energie, mijn werk, m’n kinderen, etc. Hoe schakel ik dan over op het nieuwe eetpatroon op een manier die bij mij past en die ik kan volhouden?

Welke supplementen zet ik in en in welke volgorde en welke dosering? En wat doe ik met mijn huidige supplementen? Ik gebruik ze wel, maar weet inmiddels niet meer of ze nu echt iets doen of niet. Heeft het eigenlijk wel nut die supplementen?

Hoe los ik problemen op waar ik tegenaan loop? Ik ben al wel eens eerder gestart met een dieet, maar liep al vrij snel tegen problemen aan. Toen heb ik nog wat aangemodderd en het half half gedaan. Uiteindelijk heb ik het helemaal opgegeven. Dat vond ik jammer, want ik merkte ook dat het iets goeds deed voor mijn lijf.

Hoe houd ik het vol? Ik weet dat een langdurige drastische omschakeling in voedingspatroon een uitdaging wordt. Ook al weet ik dat ik het voor een goed doel doe en ik me vooral in het begin daar ook prima aan kan houden. Ik weet dat als het langer dan een paar weken duurt, ik het zwaar begin te krijgen. De verleiding om te stoppen of de kantjes er vanaf te lopen is dan groot. Ik heb iemand nodig die me door die periode heen sleept.

Hoe ga ik in vredesnaam dat GAPS dieet zelf doen? Ik heb het GAPS boek gelezen, ik denk dat het GAPS dieet me goed kan helpen, maar het duizelt me. De vragen die hierboven staan heb ik ook en nog meer!

Herken je jezelf hierin? Kijk dan eens bij  Begeleiding wat ik voor je kan betekenen.

Wil je eerst weten wie ik ben? Kijk dan bij Over mij.