Waarom een dieet bij colitis ulcerosa toch zin kan hebben

De meeste artsen zullen zeggen dat je alles mag eten als je colitis ulcerosa hebt. Dat is fijn. Maar wat zou het voor je kunnen betekenen, als je uitzoekt welke voeding het beste bij je past? Zou je het er voor over hebben om je gezondheid te versterken? Wat zouden resultaten zijn, die je graag zou willen bereiken? Een paar voorbeelden uit de praktijk:

  • Goede ontlasting
  • Geen of minder buikklachten
  • Geen of minder gewrichtsklachten
  • Meer energie
  • Beter slapen
  • Betere hormonale cyclus (minder PMS-klachten)
  • Helder hoofd, beter tegen stress kunnen, minder angstig, minder depressief
  • Weer aan het werk kunnen of kunnen blijven werken
  • Betere spieropbouw
  • Goede vitamine- en mineralen status, bijvoorbeeld prima B12 status en ijzer-gehalte op orde
  • Minder, minder zware of geen medicatie meer (of dit kan hangt van veel factoren af, kan zeker niet bij iedereen)
  • Meer controle, omdat je een veilig(er) 100% persoonlijk ‘basis-dieet’ hebt, waar je altijd op terug kunt vallen

Kort gezegd, je eigen ideale eetpatroon kan je kwaliteit van leven verbeteren.

Neem het voorbeeld van Remco (34). Zo’n 2,5 jaar geleden kreeg hij de diagnose colitis ulcerosa. Na een klysma-kuur (Mesalazine) van 10 weken was de ontsteking weg. Maar 1,5 jaar later kwam het in alle hevigheid terug!

De kilo’s vlogen eraf, van 88 naar 68, explosieve diarree, bloed en slijm. Hij voelde zich ziek, slap, koud en futloos. En moest zelfs een week opgenomen worden in het ziekenhuis.

Hij werkte in de bouw, lichamelijk zwaar werk, 50-55 uren per week van huis zijn en dan ’s avonds nog thuis of bij familie klussen. Tijdens de opvlamming was hij uitgeblust! En ook mentaal zat hij niet lekker in zijn vel. Hij kon niet werken en voelde zich moedeloos en depressief.

Toen hij mij belde, had hij een flinke ontsteking (calprotectine richting de 6000) en kreeg een prednison-kuur. Hij had daarvoor eerst een klysma-kuur gehad, maar die hielp deze keer niet. Omdat hij meer wilde doen dan alleen medicatie, zijn we gaan zoeken naar wat voor hem het beste eetpatroon is.

Sneller herstel, ziekenhuis onder de indruk

Een maand later waren zijn ijzer, B-12 en andere bloedwaarden verbazingwekkend goed. Prednison werd afgebouwd, om later over te stappen naar Mesalazine.

Nog een maand later begon ook zijn gewicht weer toe te nemen en kon hij op therapeutische basis weer af en toe een paar uur werken. En de arts belde dat zijn ontsteking weg was!

Weer twee maanden later kon hij zeggen dat het echt een stuk beter met ‘m ging. De kilo’s kwamen er weer aan, hij had het niet koud meer en kon 2 dagen in de week werken.

En zijn ontlasting was goed! Mooi gevormd en mooi van kleur. In het ziekenhuis hadden ze gezegd: “Reken er maar op dat het zeker een jaar duurt, voordat je ontlasting weer goed is.” En nu was dat al in vier maanden bereikt. Extra bijzonder, omdat hij vóór de diagnose colitis ulcerosa al jaren dunne en slechte ontlasting had.

Inmiddels werkt hij weer 4 dagen in de week. Wel in een andere functie, want vijf dagen in de bouw is op dit moment teveel. Zijn spierkracht heeft hij weer terug. Zijn gewicht zit nu rond de 75 kilo. In zijn geval eet hij (voor nu) koolhydraat-arm en daar word je niet stevig, maar wel gespierd van.

Niet iedereen hetzelfde eetpatroon

Remco eet vooral vlees, vis, eieren en zuivel, plus een beperkt aantal soorten fruit en groenten. Noten en bewerkt voedsel (alles uit pakjes en zakjes) gaan absoluut niet en ook bijvoorbeeld aardappelen en rijst vallen (nog) niet goed.

Bij anderen met colitis ulcerosa ligt dat anders. Een andere klant kan bijvoorbeeld wel tegen noten, maar alleen tegen macadamia’s en cashews. De meeste groente-en fruitsoorten gaan goed, maar een aantal duidelijk niet. Rijst en havermout gaan prima, maar zoete aardappel dan weer niet. En zuivel is absoluut geen optie voor hem, terwijl Remco het er juist goed op doet.

Herstel gaat vaak langzaam door

Van klanten die ik jaren later nog eens spreek, hoor ik dat ze vaak in de loop van de jaren weer meer voeding kunnen toevoegen aan hun eetpatroon. Konden noten bijvoorbeeld eerst absoluut niet (en kwamen ze er bijna heel weer uit), kunnen ze nu bijvoorbeeld af en toe een klein handje van bepaalde noten wel eten.

Hetzelfde geldt voor veel groente- en fruitsoorten. Wat in het begin klachten geeft, kan na verloop van tijd vaak wel weer (in kleine hoeveelheden) gegeten worden. Net als af en toe iets eten buiten de deur eten zonder daar meteen last van te krijgen. Of dat nu bij familie is of in een restaurant.

Veilige basis

Klanten geven aan dat ze veel meer vrijheid hebben gekregen. Ze weten welke voeding in principe veilig is voor ze. In tijden dat het goed gaat met hun darmen, kunnen ze wat meer aan. En als hun darmen beginnen te rommelen, om wat voor reden dan ook, kunnen ze terugvallen op die veilige basis.

Voeding is niet alles

Colitis ulcerosa is een ziekte waarin meer factoren een rol spelen. Factoren waar je zelf invloed op hebt en factoren die je niet zelf in de hand hebt. Wat je eet is één van die factoren waar je zelf iets aan kunt doen, maar voeding is zeker niet alles. Er zijn veel meer leefstijl punten belangrijk voor een goede gezondheid en om herstel (voor zover dat kan) en versterking van je lichaam mogelijk te maken. Denk aan:

  • Goed slapen; een lichaam heeft voldoende slaap en rust nodig om herstel- en reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren. Dus op tijd naar bed gaan en voldoende uren rusten is belangrijk. Slaap je onrustig, dan geeft de juiste voeding vaak die lichamelijke rust om wel te kunnen slapen. Veel klanten gaan vanzelf beter slapen, als hun voeding op orde is.
  • Goed met stress omgaan; iedereen heeft stress, maar niet iedereen gaat daar hetzelfde mee om. Daarin kun je leren. Daarnaast is het soms nodig om de hoeveelheid stress die er is te verminderen. Bijvoorbeeld door een andere baan te zoeken of meer hulp in te schakelen (als dat kan). Stress en voeding hebben een wisselwerking. Als de voeding op orde is, kunnen mensen vaak beter stress verdragen. Er is een wisselwerking tussen wat er in je darmen gebeurt en in je hoofd. Dus rustiger darmen is vaak ook een rustiger, blijer en helderder hoofd.
  • Goed bewegen; teveel lichamelijke inspanning, kan juist tegenwerken. Te weinig bewegen is ook geen aanrader. Als je verzwakt bent door een opvlamming, is het oppassen dat je niet teveel doet. Als je wat meer energie hebt zijn wandelen (in de natuur), rustige yoga of pilates en krachttraining (rustig opbouwen) vaak een goede optie.

Iedereen gaat anders om met zijn/haar ziekte om. Remco vindt het belangrijk om zijn voeding en leefstijl aan te passen. Voor hem is dit de manier om te kijken hoe hij zijn leven met Colitis Ulcerosa zo optimaal mogelijk kan leven. Hij is nog jong en wil graag zo lang mogelijk, zo gezond en actief mogelijk blijven. Daarom wil hij naast de medicatie, meer doen om zijn lichaam te versterken. En niet zonder resultaat! Hij herstelde sneller en beter dan verwacht.

Wil je meer weten over welke rol voeding speelt in het ondersteunen van het zelfherstellende vermogen van het lichaam? Lees dan de NL vertaling van het boek ‘Gut and Psychology Syndrome’ van dr. Natasha Campbell-McBride.

Heb je vragen? Laat het me weten: henderina@mijngezondedarmen.nl

Lees hier meer over hoe een begeleidingstraject er uit ziet.