Blijf op de hoogte van nieuws, nieuwe blogs en andere interessante informatie.

Los je eigen ziekten en klachten op.

Wat je leest in mijn nieuwe boek: Los je eigen ziekten en klachten op. Misschien heb je wel eens het verhaal gelezen of gehoord van iemand met dezelfde ziekte of klachten die jij hebt, die met voeding al die klachten heeft laten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

 

Los je eigen ziekten en klachten op, elke keer vraag jij je af: maar hoe dan? Want je hebt voor je gevoel zo ongeveer wel alles geprobeerd. Je hebt gedaan wat de artsen zeiden, je bent gezonder gaan eten en hebt verschillende supplementen geprobeerd. Maar wat je ook probeert, het doet wel iets of het doet tijdelijk iets, maar het zijn niet de halleluja-resultaten die je in die verhalen leest of interviews hoort.

Dus wat is er aan de hand? Waarom lukt het bij jou niet en bij een ander wel?

Het simpele antwoord hierop is: iedereen is anders en dus heeft iedereen een unieke eigen aanpak nodig. Waar het bij de één al voldoende is om bijvoorbeeld vers en koolhydraat-arm te gaan eten, heeft de ander een eliminatie-dieet nodig en meer.

Het lichaam is een complex systeem èn er is enorm veel gezondheidsinformatie. Overal kleine stukjes. Hier een stukje over hormonen en PMS, daar een stukje over reuma en wat je beter wel en niet kunt eten en verderop nog een stukje over eczeem. En het vervelende is, ze spreken elkaar vaak tegen. Wat je bij de ene klacht beter wel kan eten, wordt bij een ander gezondheidsprobleem weer afgeraden. Dus hoe vind je in vredesnaam wat jij nodig hebt voor jouw lichaam? Hoe los je je eigen ziekten en klachten op?

 

En als je dan op een gegeven moment weet wat je te doen staat, wordt de vraag: hoe ga ik dat dan aanpakken? Als je de complexiteit van de lichamelijke problemen en de verbanden daartussen een beetje begrijpt, hoe ga je dan al die puzzelstukjes aan elkaar plakken? Hoe maak je een persoonlijk eetpatroon wat bij jou past en bijdraagt aan jouw herstel. Dan zakt je de moed weer in de schoenen.

Is er dan echt niet een pilletje of poedertje of behandeling, waar ik het mee op kan lossen?

Maar ergens diep van binnen weet je dat dat op lange termijn niet de oplossing is voor je. Je hebt die dingen al geprobeerd. En je wil zo graag het beste voor jezelf (of voor je kind). Daarom ben ik zo blij met het nieuwe het boek Gut and Physiology Syndrome (syndroom van lichamelijke klachten en ziekten waarbij de darmen en voeding een cruciale rol spelen) van dr. Natasha Campbell-McBride.

Ze legt stap voor stap uit hoe je darmen, je darmflora en de voeding die je eet invloed hebben op al je organen. En omdat ze invloed hebben op al je organen, hebben ze ook invloed op het grootste deel van alle veelvoorkomende ziekten en klachten.

 

In de inleiding van het boek staat een lijst van meer dan 70 verschillende klachten en ziekten. Hier een aantal voorbeelden:

 

 • Allergieën en intoleranties
 • Astma
 • Auto-immuniteit
 • Bloedarmoede
 • Botontkalking (osteoporose) en gebitsproblemen
 • Chronische blaasontstekingen en vaginale schimmelinfecties
 • Chronische vermoeidheid
 • Darmziekten
 • Diarree en verstoppingen, chronische
 • Eczeem
 • Gewrichts- en spierpijnen
 • Maagproblemen zoals gastritis
 • Migraine en andere hoofdpijn
 • Neurologische problemen
 • Onvruchtbaarheid en andere vrouwenproblemen, zoals PCOS en PMS
 • Prikkelbare Darm Syndroom
 • Reuma verschillende soorten
 • Schildklierproblemen
 • Ziekte van Lyme

 

Daarnaast geeft ze je het GAPS Voedingsprotocol, een basis dieet waar je alle kanten mee op kunt. Ze geeft ook instructies voor het aanpassen van dat basis GAPS dieet bij specifieke klachten en ziekten.

 

Wat ik het fijne vind aan dit boek is dat het zo ontzettend veel organen bespreekt; hoe ze werken en hoe je darmen, darmflora en de voeding die je eet daar invloed op hebben. Je krijgt het inzicht dat bijvoorbeeld je schildklierproblemen alles te maken kunnen hebben met je prikkelbare darmen. En dus ook dat oplossingen voor beide problemen (deels) hetzelfde zijn.

 

Alles in het lichaam staat met elkaar in verbinding. Daarom vraagt beter worden een aanpak die rekening houdt met het hele lichaam!

En daarom is dit boek zo fijn, het legt al die verbanden. En door dat inzicht, kun je zelf veel meer grip krijgen op je klachten. Kun je zelf keuzes maken als het gaat om wat je beter wel of niet kunt eten.

De Engelstalige versie is nu al te koop via de (online) boekhandel! Dus als je niet kunt wachten op de Nederlandse vertaling, zou ik ‘m zeker alvast kopen. Hoe sneller je aan de slag kunt, hoe beter voor je gezondheid en je kwaliteit van leven.

De Nederlandse vertaling is naar verwachting in het 3e of 4e kwartaal van 2021 beschikbaar. Wil je graag een seintje krijgen als het boek in de voorverkoop gaat? Stuur dan een mail om je in te schrijven ! Je krijgt dan bericht als het boek helemaal klaar is en enkele e-mails met updates en bijvoorbeeld al een preview van stukjes van het boek.

 

Meer tips lezen?

Lees dan mijn blog over colitis ulcerosa of remedie tegen bloedarmoede? Of Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg je mij al op LinkedIn?

Toch nog vragen? Laat het me weten !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *