Rugpijn en bekkenproblemen door verstoorde darmflora?

Jaren geleden las ik eens een wetenschappelijk artikel waarin stond dat bacteriën mogelijk een rol speelden bij het ontstaan van rugpijn en hernia’s (van tussenwervelschijf). Bizar vond ik dat, maar wel fascinerend. Een tijd geleden zocht ik eens op of dit idee misschien meer wetenschappelijke bevestiging had gekregen. En tot mijn verbazing was dat zo!

Rond diezelfde tijd kreeg ik het tweede GAPS boek (blauwe kaft) van dr. Natasha Campbell-McBride binnen. Zij schrijft in dit boek met de titel ‘Gut and Physiology Syndrome’ dat informatie uit de darmen via het zenuwstelsel naar andere delen van het lichaam worden doorgegeven. Dat zagen we eerder al bij onderzoek naar bijvoorbeeld de darm-hersen-connectie; je darmen als tweede brein.

Chronische rugpijn en afwijkende darmflora

In het hoofdstuk A-Z: GAPS problemen in alfabetische volgorde, zegt ze het volgende: “Chronische rugpijn komt veel voor bij mensen met een afwijkende darmflora. Laten we proberen te begrijpen hoe dat kan. Elke ruggenmerg-zenuw is verbonden met zijn eigen deel in het lichaam, waar het informatie verzamelt en voorziet in de zenuwfuncties. Het lumbale en sacrale gebied van het ruggenmerg verzamelt sensorische informatie van de dunne darm en de dikke darm…”

Het sacrale (heiligbeen) en lumbale (lendewervels) gebied is het onderste deel van het zenuwstelsel in je rug en loopt door de achterkant van je bekken en het stuk van je rug direct daarboven. Dit stuk zenuwstelsel ontvangt veel informatie uit je darmen.

Darmflora geeft gifstoffen af

Als je darmflora uit balans is, geeft je darmflora veel gifstoffen af. Naast dat die gifstoffen je immuunsysteem ‘aan’ kunnen zetten, waardoor ontsteking en andere problemen kunnen ontstaan, zijn die gifstoffen informatie voor het lichaam. En mogelijk zet die informatie aan tot het aanspannen van spieren, gewrichtsbanden en andere onderdelen van je lichaam. Waardoor het lichaam in die gebieden verkrampt raakt en pijnlijk is. Op termijn geeft dat mogelijk schade aan bijvoorbeeld tussenwervelschijven. Hernia’s komen vaak voor in dit onderste deel van de rug.

Het lichaam kan zichzelf goed herstellen, bij juiste ondersteuning

Zoals met praktisch alles in het lichaam, ontstaan problemen niet door één factor, maar door een samenspel. Het ene domino-steentje tikt het andere aan om zo via via voor bepaalde klachten te zorgen. Gelukkig kan het lichaam zichzelf goed herstellen, als je het de juiste ondersteuning geeft. Ik heb al heel wat klanten gehad, waarbij (terugkerende) spier- en gewrichtsklachten sterk verminderden of zelfs helemaal verdwenen op het moment dat hun darmen gezonder werden.

Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken voor lage rug- en bekkenklachten, maar dit zou wel eens een belangrijke kunnen zijn, binnen de groep mensen met chronische darmklachten; wat vaak het stempel het prikkelbare darm syndroom (PDS) krijgt.

Begeleiding? Ik help je graag om je gezondheidspuzzel te maken door je te helpen de GAPS principes op maat te maken voor jouw lichaam en jouw leefsituatie.