Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en blaasontsteking

Hoeveel mensen hebben blaasontsteking waarbij geen infectie wordt gevonden? Ik weet het niet. Maar dat het regelmatig voorkomt, weet ik van mijn klanten met darmklachten. Dat sommige artsen dan nog steeds ‘voor de zekerheid’ keer op keer antibiotica voor blijven schrijven, is voor mij niet logisch. Waarom gaan we dan niet op zoek naar de onderliggende oorzaak van een ontstoken blaasgebied zonder bacteriële infectie? Laten we eens kijken naar wat er bij (chronische/terugkerende) blaasontstekingen zonder infectie aan de hand zou kunnen zijn.

Bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is de darmflora verstoord. Daarom doet dr. Natasha Campbell-McBride het voorstel om PDS een andere naam te geven. En het gewoon verstoring van de darmflora (dysbiose) te noemen. Blaasproblemen (en andere problemen in het bekkengebied) komen veel voor bij mensen met prikkelbare darmen. Als het om (terugkerende/chronische) blaasontstekingen gaat, zegt zij in haar tweede GAPS boek* het volgende:

“Mensen met een afwijkende darmflora hebben een stroom van gifstoffen (geproduceerd door de slechte microben) die door hun beschadigde darmwand in het bloed en de lymfe terecht komt …. Op een gegeven moment voert het lichaam ze af en één van de belangrijke afvoerroutes is urine. De urine van iemand met GAPS zit vol gifstoffen, die steeds anders van samenstelling is, op basis van wat iemand gegeten heeft en de activiteit van hun afwijkende darmflora.”

Met andere woorden, naast de normale afvalstoffen, zit de urine van iemand met PDS vol gifstoffen uit de darmen (geproduceerd door de afwijkende darmflora). Ze gaat verder met:

Als deze giftige urine zich verzamelt in de blaas veroorzaakt het ontsteking in de blaaswand – blaasontsteking. De typische symptomen van blaasontsteking zijn een vervelend of pijnlijk gevoel in het blaasgebied, het plassen is oncomfortabel of pijnlijk, vaak moeten plassen (vaak kleine beetjes), en steeds sterke aandrang. Veel mensen krijgen last van bedplassen en sommige mensen plassen een beetje in hun broek als ze lachen, iets zwaars tillen of zich inspannen.

“Kenmerkend is dat er bij het testen van de urine geen infectie gevonden wordt, omdat chronische blaasontsteking niet veroorzaakt wordt door een infectie. Deze blaasontsteking wordt veroorzaakt door de gifstoffen die door de afwijkende darmflora geproduceerd worden.”

Andere factoren die een rol kunnen spelen?

In het artikel ‘Waarom is het zo lastig om PDS op te lossen?’, schrijf ik dat een verstoorde darmflora voor verschillende problemen kan zorgen. Eén daarvan is het niet goed verteren en verwerken van voeding en de stoffen die in die voeding zitten. Twee stoffen die sterk irriterend zijn voor de blaas, zijn oxalaten en salicylaten.

Deze stoffen zitten veel in voeding die door veel mensen en voedingsadviseurs als gezond wordt gezien. Het probleem is alleen, dat als je darmflora verstoord is en je vertering niet optimaal, deze stoffen niet goed worden verwerkt (En van oxalaten krijgen mensen gewoonweg een overdosering, door zogenaamd ‘gezond’ eten door bijvoorbeeld veel spinazie en chocola/cacao te eten). Als je blaas al geïrriteerd is door de extra gifstoffen door de verstoorde flora, geven deze stoffen nog meer irritatie. Dus bij darmproblemen en andere gezondheidsproblemen, werkt deze ‘gezonde’ voeding averechts.

Over welke voeding hebben we het dan?

Onder andere (lijst is zeker niet compleet) over:

  • Spinazie en postelein (oxalaten-bommen!)
  • Snijbiet
  • Rabarber
  • Veel bessen en ander fruit (vooral salicylaten)
  • Bietenblad en bietjes
  • Koffie, thee en chocola
  • Noten
  • Specerijen
  • Diverse andere groenten

Wat is de lange termijn oplossing voor terugkerende blaasontstekingen?

Als je van je blaasproblemen af wil, is het zaak om te werken aan een gezondere darmflora en een betere vertering. In de tussentijd kun je voeding die je blaas irriteert beter zoveel mogelijk vermijden. Omdat suiker en zetmeel (aardappelen, bonen, linzen en erwten, graan, brood, pap, koek, rijst, etc.) je slechte bacteriën voeden en veel groenten en fruit je blaas irriteren, kom je uit bij een laag koolhydraten eetpatroon met in verhouding veel vlees, vis, eieren, vetten en als je er tegen kunt, rauwmelkse zuivel.

Als je vertering en je flora zich in de loop van maanden (soms jaren) steeds verder herstellen, kun je rustig, stap voor stap, de weggelaten voeding weer proberen, om te kijken of je voldoende hersteld bent om er weer tegen te kunnen. Mogelijk kun je ze dan met mate weer eten.

Het voordeel van zo’n eetpatroon langere tijd volhouden, is dat ook veel andere klachten zich vaak vanzelf oplossen en ziekten minder heftig worden en zelfs verdwijnen. Wil je daar meer over weten?

Lees dan het boek * Gut and Physiology Syndrome. Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen.

Begeleiding? Ik help je graag om je gezondheidspuzzel te maken door je te helpen de GAPS principes op maat te maken voor jouw lichaam en jouw leefsituatie: www.mijngezondedarmen.nl