Hoe versterk je je immuunsysteem zonder supplementen te kopen?

In de coronatijd zijn veel mensen een serie supplementen gaan slikken om hun weerstand te verbeteren. De meest gebruikte zijn zink, vitamine D, vitamine C en quercetine. De vraag is, of dit altijd de beste en meest natuurlijke manier is om je immuunsysteem te versterken. Ik denk van niet!

Laten we eens kijken naar de supplementen.

Zink

Zink als supplement is in verhouding met bepaalde andere mineralen, voor zover we weten, heel veilig. Dus daar geen probleem. Wel goed om te weten is, hoe meer zink je in één keer neemt, hoe minder je darmen opnemen. De rest poep je gewoon weer uit, dus meer is niet beter! Het grootste nadeel van zinksupplementen is wel de berg hulpstoffen (de e-nummers van de supplementen-industrie) die je binnenkrijgt. Lees het etiket maar eens.

Vitamine D

Vitamine D die je aanmaakt uit cholesterol in je huid is superieur ten opzichte van D uit een potje. De positieve effecten van bewust zonnen zonder te verbranden en zonder te smeren, zijn groter en meer dan van D uit een potje. Naar het ‘hoe dan?’ wordt momenteel onderzoek gedaan. Het schijnt o.a. dat zonlicht ook een positief effect heeft op je mitochondriën, je energiefabriekjes. En gezonde energiefabriekjes, zijn goed voor je weerstand.

De vitamine D die je aanmaakt, wordt door je lichaam ook opgeslagen, zodat je die op andere dagen kunt gebruiken. Dus een goede zomer en veel naar buiten gaan, zorgt voor een voorraad vitamine D.

Medicijnen en supplementen die vitamine D ‘vreten’

Bepaalde medicijnen en supplementen ‘vreten’ vitamine D. Je bent met dank aan die medicijnen of supplementen sneller door je D heen. De oplossing voor dit probleem is dat je de echte oorzaken van de ziekten en klachten gaat tackelen, waardoor je niet meer afhankelijk bent van de medicijnen en/of de supplementen.

In het geval van vitamine D gaat het onder andere om:

  • Corticosteroïden, zoals prednison en dexamethason (en andere vormen)
  • Galzuurbinders, zoals colestyramine (questran)
  • H-2 blockers, zoals cimetidine en ranitidine
  • Magnesium hydroxide, wat veel als laxeermiddel wordt gebruikt door mensen met PDS

PS: Veel medicijnen ‘vreten’ extra vitaminen en mineralen. Medicijnen hebben best veel nadelen. Dit is er één van, naast de schadelijke bijwerkingen. En medicijnen genezen vrijwel nooit, ze onderdrukken meestal alleen symptomen.

Vitamine C

Langdurig hoge doseringen vitamine C gebruiken, kan schadelijk zijn voor je lichaam. Het overschot, je lichaam kan per dag maar een klein beetje gebruiken, wordt omgezet in oxalaten. Meer vitamine C is niet beter! Lees hier meer over oxalaten en hun schadelijke effect.

Quercetine

Ook hier weer, langdurig hoge doseringen innemen (quercetine komt in de natuur maar in kleine hoeveelheden voor in groenten en fruit), heeft nadelen. Een bekend nadeel (en soms een voordeel, als je bijvoorbeeld last van ijzerstapeling hebt) is dat quercetine ijzer cheleert (zich aan ijzer koppelt en meeneemt het lichaam uit). Dus als je in de afgelopen jaren veel quercetine hebt geslikt en je nu een ijzertekort hebt, zou dat een oorzaak kunnen zijn!

De stelling ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ als het gaat om supplementen, klopt niet! Mijn advies, zet supplementen altijd tijdelijk in, op het moment dat het nodig is. Werk aan je gezondheid, zodat je ze zo min mogelijk nodig hebt.

Op welke manier kun je je weerstand/immuunsysteem versterken zonder supplementen?

Een goede weerstand, een goed werkend immuunsysteem, wil niet zeggen dat je nooit meer ziek wordt. Maar als je dan ziek wordt, ruimt je lichaam de griep of een snee in je arm of wat dan ook goed op en herstel je binnen redelijke tijd, zonder volledig uitgeput te raken.

  • Goed slapen: tijdens de nacht repareert je lichaam zichzelf en ruimt op. Slaap je slecht? Dat kan vele redenen hebben. In het GAPS boek wat ik onderaan noem, vind je een aantal van die oorzaken van slecht slapen. Werken aan je gezondheid, zorgt vaak dat je beter gaat slapen.
  • Stress: als je altijd veel stress hebt, kan het lichaam zich niet herstellen. Een lichaam wat (onder de oppervlakte) uitgeput is door stress, wordt gemakkelijker ziek, soms met een ernstiger en/of langduriger verloop. Afhankelijk van de oorzaken van jouw stress, zijn er vele oplossingen om stress te verminderen of beter te reguleren.
  • Bewegen/sporten: bewegen, vooral wandelen is ongeveer goed voor alles. Zeker als je het in het bos doet in plaats van in de stad in de uitlaatdampen. Ook krachttraining en andere manieren van bewegen en sporten zijn goed voor je algehele gezondheid. Maar fit zijn betekent niet per se gezond zijn.
  • Laag tot medium koolhydraten eetpatroon: een hoog bloedsuiker, vooral als dat de hele dag door zo is, verstoort je immuunsysteem. Beter is minder en minder vaak koolhydraten (zetmeelrijke producten zoals pasta, brood, aardappelen, rijst, etc. en suiker) en meer vlees, vis, zuivel, eieren en vetten. Je hoeft niet per se helemaal keto te gaan om toch voordelen te merken van het eten van minder koolhydraten.
  • Geen suiker: dit weet iedereen inmiddels wel.
  • Voldoende cholesterol: cholesterol op zichzelf is niet de oorzaak van hart- een vaatziekten (teveel en te vaak koolhydraten en suiker, plantaardige omega-6 olie en andere factoren zijn dat wel). Het lijkt er juist op dat een wat hoger cholesterol, vooral naarmate je ouder wordt, gunstig is. Zo heb je meer kans op het overleven van een ziekenhuisbacterie, bij een wat hoger cholesterolgehalte.
  • Neem geen plantaardige olie, behalve olijfolie en kokosolie: de plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie en maisolie, staan stijf van de omega-6 vetten, ook wel linoolzuur genoemd. Teveel omega-6 in je lijf zorgt voor laaggradige ontsteking, waardoor je immuunsysteem constant actief is en op termijn uitgeput raakt. En nee, veel omega-6 is dus niet goed voor je hart! Je cholesterol kan er misschien van omlaag gaan (en misschien ook niet) maar je krijgt er een uitgeput immuunsysteem (en meer ellende) voor terug.
  • Gefermenteerde voeding zoals rauwmelkse kefir en rauwe zuurkool: dit zijn natuurlijke probiotica die je darmflora ondersteunen. En je darmflora speelt een belangrijke rol in je immuunsysteem.
  • Zonlicht, zonnebaden: voor de natuurlijke vitamine D.
  • Natuurlijke bronnen van zink, selenium en vitamine A eten: dit zijn drie antioxidanten! A en selenium zitten in grote hoeveelheden in lever. Zink zit vooral in vlees en eidooiers, en in mindere mate in vis en zuivel. Oesters zijn zinkbommen, dus als je de kans hebt en ze lekker vindt…
  • Voldoende eiwitten: je lichaam maakt zelf antioxidanten! Glutathion is één van de belangrijkste en in staat om onder andere kwik af te voeren. Wat heeft je lichaam nodig om glutathion aan te maken en te gebruiken? Onder andere voldoende eiwitten, waaronder glycine, waarvan in verhouding veel in gelatine/collageen/gelatinerijke vleesbouillon zit. Daarnaast onder andere zwavel (eieren en vlees), selenium en de vitamine B familie, die je onder andere veel vindt in vlees en organen zoals lever en hart.

Dus door andere voedingskeuzes te maken en je leefstijl (slapen, stress, bewegen, etc.) te optimaliseren, kun je op een natuurlijke manier je immuunsysteem goed onderhouden.

Lees meer over hoe je immuunsysteem werkt en hoe je er goed voor zorgt, in de Nederlandse vertaling van het GAPS boek ‘Gut and Physiology Syndrome’ van dr. Natasha Campbell-McBride.