De helende kracht van zelfgetrokken vleesbouillon

Bouillons en soepen worden al eeuwenlang als versterkend en herstellend gezien. Er schijnt in Zuid-Amerika zelfs een uitdrukking te zijn: ‘een goede bouillon, kan doden opwekken’. En dat is niet voor niets!

Een zelfgetrokken vleesbouillon bevat namelijk een enorme hoeveelheid bouw- en voedingsstoffen voor het lichaam. En van een aantal van die stoffen weten we (deels) wat ze doen. Stoffen die in een zelfgetrokken bouillon zitten zijn onder andere:

 • Collageen/gelatine, met onder andere de aminozuren glycine, proline, alanine en glutamine
 • Kraakbeen/proteoglycanen – chondroitinesulfaat, glucosamine en hyaluronzuur
 • Beenmerg – o.a. diverse typen choline, waaronder lechitine

Wat we over deze stoffen weten, is onder andere (dit is niet alles!) dit:

Collageen/gelatine is rijk aan de aminozuren glycine, proline, alanine en glutamine.

Glycine

Glycine is o.a. nodig voor:

 • gezond bloed, het speelt een vitale rol in de aanmaak van hemoglobine
 • de aanmaak van creatine, wat zorgt voor directe energie in cellen
 • de aanmaak van galzouten, die je weer nodig hebt om vetten te kunnen verteren en vetoplosbare vitaminen te kunnen opnemen
 • de aanmaak van glutathion (samen met glutamine en een aantal vitaminen en mineralen), het meester-antioxidant dat je lichaam zelf aanmaakt en noodzakelijk is voor ontgiften
 • DNA en RNA, dus voor het steeds weer aanmaken van nieuwe cellen, om oude cellen te vervangen
 • het krijgen van een gezonde baby, het kindje in ontwikkeling heeft veel glycine nodig

Proline

Proline is o.a nodig voor gezond collageen en kraakbeen (gewrichten). Ongeveer 30% van de eiwitten in het lichaam zijn collageen, het zit overal!

Glutamine

Glutamine is de favoriete voeding voor je darmcellen (glutamine uit een potje werkt lang niet zo goed, omdat er nog meer stoffen in bouillon zitten die goed zijn voor je darmen en je immuunsysteem, etc.). En het voedt je alvleesklier.

Glutamine stimuleert op een goede manier je immuunsysteem.

En glutamine is ‘brain’ food, het helpt o.a. bij depressie en angst, het helpt kalmeren en beter slapen (op enkele uitzonderingen na, die in eerste instantie gevoelig zijn voor glutamine, omdat ze bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B6 hebben).

Kraakbeen

Kraakbeen, met daarin onder andere chondroitinesulfaat, glucosamine en hyaluronzuur speelt onder andere een rol in:

 • Het gezond houden en vernieuwen van je gewrichten,
 • Het gezond houden en repareren van je darmslijmvlies (en andere slijmvliezen),
 • Het regelen van je immuunsysteem
 • En meer…

Beenmerg

Beenmerg bevat o.a. diverse typen choline, waaronder lechitine. Choline is een belangrijke stof die de lever gezond houdt (het zit ook royaal in eidooiers en lever(worst, paté) en essentieel is voor een gezond zenuwstelsel en gezonde hersenen. Daarnaast is het een bouwsteen voor een belangrijke neurotransmitter acetylcholine die vele verschillende functies heeft. Denk aan in geheugen en concentratie, maar ook in slaap, spierbeweging, en meer.

Daarom is zelfgetrokken bouillon een belangrijk instrument in het herstellen van chronische ziekten en voor gezonde mensen een voedzaam elixer dat hun lichaam helpt gezond te blijven.

Hier vind je een recept voor runderbouillon.