De absurde angst voor vitamine A uit lever en waarom een kilo wortels per dag niet werkt

Lever eten en (ouderwetse) producten met lever, zoals leverworst en paté worden door veel gezondheidsadviseurs afgeraden. Waarom? Dat vraag ik me vaak af! Vitamine A is essentieel voor het ontstaan van nieuw menselijk leven en het onderhouden van je lichaam.

  • Vitamine A is nodig voor goede celdeling en het goed aanmaken van organen in een nieuw mensje.
  • Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van je huid.
  • Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van je slijmvliezen, zoals die in je darmen, je mond, je keel, je longen, je blaas, je vagina, etc.
  • Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van je ogen.
  • Vitamine A speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je botten en je gebit.
  • Vitamine A speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je immuunsysteem.
  • Zonder vitamine A, kunnen vitamine D en je schildklierhormoon niet goed functioneren.
  • Vitamine A is nodig voor het functioneren van je immuunsysteem, vooral het deel van je immuunsysteem dat in je darmen zit.
  • En nog veel meer.

De angst voor teveel vitamine A, waar komt die vandaan?

Die angst is vooral ontstaan door een wetenschappelijk artikel (als je dat zo kunt noemen) uit 1995. De uitvoering en analyse van dat onderzoek voldoet niet aan de eisen die de wetenschap zelf stelt. Andere onderzoeken, die het tegendeel bewijzen, worden consequent genegeerd. De mens (ook de wetenschapper en de arts) is wat dat betreft een vreemd wezen. Als eenmaal iets tussen de oren zit, krijg je het er soms maar lastig weer uit.

Inderdaad, veel te veel vitamine A is niet goed

Het klopt, veel te veel en vooral als je dat langdurig gebruikt, kan op de lange termijn problematisch zijn. Wekelijks een kilo lever eten, zou ik niet doen. Het lichaam heeft baat bij een bepaalde hoeveelheid. Afhankelijk van individuele omstandigheden de ene keer wat meer, de andere keer wat minder. Teveel, een overschot waar het lichaam niets mee kan, is een belasting voor het lichaam. Vooral als het om synthetische vitamine A gaat.

Het probleem van synthetische vitaminen

Veel fabrieksvitaminen hebben niet dezelfde vorm als vitaminen in hun natuurlijke omgeving, namelijk: voeding. Die onnatuurlijke fabrieksvitaminen (en mineralen) kunnen vooral bij hogere doseringen en langdurig gebruik voor problemen zorgen. Dat geldt niet alleen voor A, maar ook voor bijvoorbeeld vitamine B6 en calcium. Dus ja, ik zou voorzichtig zijn met in een fabriek gemaakte kunstvitamine A.

Waarom een kilo wortels per dag niet gaat werken

Eigenlijk begrijp je dit meteen al. Wie eet er dag in, dag uit een kilo gekookte wortels (met vet voor betere opname)? Bètacaroteen uit groenten zoals wortelen is nog geen vitamine A. Je lichaam moet de bètacaroteen eerst ‘verbouwen’, zodat het vitamine A wordt.

Het omzetten van bètacaroteen in vitamine A kost het lichaam moeite en energie. De omzetting is ook niet efficiënt. Je moet vrij veel bètacaroteen binnen krijgen om een goede hoeveelheid A aan te kunnen maken. Je moet dus vrij veel wortels eten om aan je vitamine A behoefte te kunnen voldoen. Ongeveer een kilo per dag!

Tenminste, als je lichaam in staat is om die omzetting goed uit te voeren. Want bijvoorbeeld bij diabetes of schildklierproblemen, lukt dat al stukken minder goed en zou je dus nog meer wortels op een dag moeten eten. Niet te doen dus!

Doe maar gewoon, dan komt het wel goed

Mensen die gebakken (kippen)lever eten, doen dat doorgaans niet vaker dan 1x per week. Meestal zelfs minder vaak. Hooguit 1-2 keer per maand. Leverworst en paté staan misschien wel wat vaker op het menu. Maar daar neem je in verhouding maar weinig van, als snack of als beleg op je boterham. Daar komt nog bij dat leverworst en paté meestal maar voor uit 30-35% uit lever bestaat en verder uit ander vlees en andere ingrediënten.

Dus waar die (bijna) hysterische angst voor lever vandaan komt, ik weet het niet. Als je niet te gek doet, maar gewoon, dan is er niks aan de hand. Zelfs niet als je dan ook nog eens een beetje levertraan neemt.

En het voordeel van af en toe (kippen)lever eten is, dat je ook een boost aan vitamine B12 èn B2 binnenkrijgt en ook nog wat van de andere B-vitaminen, inclusief zeer goed bruikbaar folaat (natuurlijk foliumzuur), plus als bonus een behoorlijke hoeveelheid ijzer en selenium. Lever is daarom ook een fantastisch middel om bloedarmoede te voorkomen en te helpen herstellen.

Eigenlijk is lever gewoon een multi, maar dan een natuurlijke!

PS: de lever is een voorraadkast voor voedingsstoffen

Heel wat mensen zijn bang gemaakt met het verzinsel dat de lever een opslagplaats zou zijn voor gif- en afvalstoffen. Dit is niet waar. De lever helpt gifstoffen afbreken en afvoeren (en daar heeft het veel voedingsstoffen voor nodig), maar slaat ze niet op. Een lever is juist een voorraadkast van voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

PPS: bijna alle levertraan bevat synthetische vitamine A

Vrijwel alle levertraan die in Nederland wordt verkocht is visolie met toegevoegde synthetische vitamine A en D. Als er netjes op het flesje (of de pot met capsules) staat hoeveel microgram er precies van beide in zit, weet je dat de A en D zijn toegevoegd.

Hulp nodig?

Begeleiding? Ik help je graag om je gezondheidspuzzel te maken door je te helpen de GAPS principes op maat te maken voor jouw lichaam en jouw leefsituatie: www.mijngezondedarmen.nl