Wij krijgen het idee mee, dat als je een chronische ziekte hebt of chronische klachten, dat je daar nooit meer vanaf zou kunnen komen. Dit is gewoonweg niet waar. We weten misschien niet altijd de beste en de snelste weg, maar van de meeste chronische aandoeningen kun je herstellen op een natuurlijke manier.
En als dat (nu nog) niet een reële optie is, is het vaak wèl mogelijk om met behulp van voeding en leefstijl je conditie en energieniveau zo goed mogelijk te houden.
Maar hoe dan?
Heb je je wel eens afgevraagd hoe een eicel en een zaadcel weten hoe ze een kindje kunnen vormen? Dat is hoe. De eicel en zaadcel hebben samen de juiste informatie, de juiste programmering om zichzelf uit te bouwen tot een volledig klein mensje.
En dat kleine mensje heeft de informatie in zich om groot te groeien, te leren en te ontwikkelen tot een volwassen mens, met wat liefde en zorg van buitenaf. Als je oud genoeg bent, wordt je geslachtshormonensysteem automatisch geactiveerd. Je lichaam ‘weet’ wanneer het daarmee moet starten.
Onderhouds- en herstelprogramma’s
Naast de bouw- en groeiprogramma’s, heeft je lichaam ook onderhouds- en herstelprogramma’s. Als je je per ongeluk in je vinger snijdt, gaat meteen het wondherstelprogramma aan. Dat duurt een tijdje, maar dan is de wond dicht en zit er een nieuw velletje op. Breek je een bot en zet je de delen netjes tegen elkaar aan, dan groeit het weer vast.
Daarnaast is het lichaam constant met onderhoud bezig. Cellen worden constant vervangen. Zo heb je elke 5-7 dagen nieuwe darmcellen, elke 4 maanden zijn al je rode bloedcellen een keer vervangen, elke ongeveer 10 jaar je botten, etc. Dit doet je lichaam allemaal automatisch. Je hoeft er niet over na te denken. Het gebeurt gewoon.
Ziekten en klachten zijn een schreeuw om hulp van je lichaam
Je lichaam is 24/7, elke seconde bezig met jou gezond te houden en optimaal te laten functioneren. Op het moment dat je een ziekte of klachten krijgt, is dat vaak een schreeuw om hulp van je lichaam. Veel ziekten en klachten sluimeren al jaren onder de oppervlakte. Je merkt er weinig tot niets van, omdat je lichaam gewoon een ster is in alle ballen in de lucht houden. (Misschien lijkt je lichaam wel op jou 😉 )
Onderdrukken of bestrijden van de klachten lost de onderliggende problemen niet op
Onze huidige medische insteek is dat we klachten ‘bestrijden’ en zelfs het immuunsysteem onderdrukken, om ons maar comfortabeler te voelen en/of directe risico’s af te wenden. De echte onderliggende problemen lossen we niet op. En wat je daarom vaak ziet, is dat mensen in de loop van de jaren alleen maar zieker en zieker worden en klachten steeds moeilijker te managen zijn.
Hier hebben we, denk ik, als mensheid de verkeerde afslag genomen! Het lichaam is namelijk heel goed in staat om zichzelf gezond en vitaal te houden. Wat wij te leren hebben, is hoe we goed voor ons lichaam zorgen. Helaas zijn we qua voedingsadvies ook de verkeerde weg ingeslagen. Langzaam wordt wetenschappelijk oorverdovend duidelijk dat de keuzes die we daarin de afgelopen 70 jaar gemaakt hebben, ons meer en meer ziekte hebben opgeleverd. (Maar we hebben enorm veel moeite om dat onder ogen te zien.)
Er is een weg terug! En nog belangrijker, het meeste kun je zelf doen!
In mijn eigen praktijk zie ik keer op keer mensen hun weg naar gezondheid weer terugvinden. Niet gemakkelijk, omdat het geloof, geduld en inspanning vraagt. Maar wel enorm de moeite waard als het om de lange termijn resultaten gaat! En ouders die hun eetpatroon veranderen, voordat ze een kind krijgen, krijgen robuustere, gezondere kinderen. En als we dat een aantal generaties blijven doen, zie ik de toekomst zonnig tegemoet.
Aan de slag; kennis is macht
Wil je meer weten, dan raad ik je aan het blauwe GAPS boek te lezen als startpunt. Het opent veel mensen de ogen voor de mogelijkheden. Het boek heeft een enorme informatiedichtheid; er staat ontzettend veel in. Het laat de verbanden zien tussen vele lichaamssystemen en hoe je die met voeding, het verminderen van je gifbelasting, stressvermindering, etc. kunt helpen beter in balans te komen.
En als je lichaamssystemen beter gaan functioneren, kan je lichaam achterstallige onderhouds- en reparatiewerkzaamheden gaan uitvoeren. En als dat gebeurt, wordt je langzaam beter.