Spontane email van een blije klant na lezen GAPS boek…

In mijn mailbox vond ik een spontane reactie van Neeltje Ooms die het nieuwe blauwe GAPS boek heeft gelezen. De email beschrijft precies waar het boek voor is bedoeld en hoe ieders pad naar herstel niet alleen om zorg voor het lichaam draait, maar ook om het zorgen voor ziel en geest. Met haar toestemming plaats ik de email hier in zijn geheel, met wat tussenkopjes en kleine aanpassingen voor de leesbaarheid.

Hoi Henderina,

Ik heb de Nederlandse vertaling van het blauwe GAPS boek gekocht. Het gele heb ik al langer en heb ik goede ervaringen mee. Ik heb het boek in ongeveer 1 week gelezen, zo interessant vind ik het! Daarna gekeken wie deze voedingsbijbel zo mooi had vertaald. En dat blijk jij dus te zijn. Ik wil je bedanken voor je fijne vertaalwerk.

Ook ben ik weer met het GAPS dieet begonnen. Mijn eerste ervaringen 9 jaar geleden hadden positieve effecten op mijn dochter en op mezelf. Ik heb toen 3 maanden dit dieet gevolgd, startend met het introductiedieet.

Angst voor dieren verdwenen

Mijn dochter sliep na 3 dagen op het GAPS dieet voor altijd door. Ze had dit de eerste 3 jaar van haar leven nog niet gedaan. Ook kreeg ze normale ontlasting (die was eerder lichtgroen),  verdwenen de wallen onder haar ogen en verdween haar angst voor dieren.

Depressie van 13 jaar weg

Bij mij verdween mijn depressie waar ik al 13 jaar last van had, werd mijn menstruatie nog lichter, ging mijn libido omhoog, ontlasting werd een stuk beter, maar het meest wonderlijke vond ik dat mijn eeuwige honger verdween. Ik kan me herinneren dat ik altijd trek en honger had ook al zat mijn buik nog zo vol.

Toch abrupt gestopt, waarom?

Dit was toch geweldig! Toch stopte ik na 3 maanden abrupt. Ik was teleurgesteld. Ik had jaren in voeding gezocht naar een oplossing voor mijn depressie en nu had ik die gevonden en ik was nog steeds niet gelukkig. Ik bleek zeer ongelukkig en eenzaam in mijn huwelijk en woonplaats. En kennelijk moest er nog heel veel op orde worden gemaakt in mijn leven voordat ik weer met GAPS aan de slag ben gegaan  (scheiding, opbouwen van sociaal netwerk, start met carrière, huisje, boompje, beestje, Lyme aanpakken).

Nu weer begonnen met GAPS

Dus sinds 6 weken ben ik weer met GAPS begonnen. Ik ben namelijk nog steeds vrij snel moe, kan slecht tegen stress, voel me snel overvraagd en heb vaak brij-achtige ontlasting. Die ontlasting was nog slechter voordat ik de eerste keer het GAPS dieet startte.

Afkicken van suiker en chocola

Ik moest weer afkicken van suiker en chocola. Kostte minder moeite dan ik dacht, maar koffie is nu een lastige. Ik rommel een beetje heen en weer door introductie fases en volledige GAPS, afhankelijk van de omstandigheden. Het helpt dat ik al veel ervaring heb met voedingsbereiding. De vitamix en mijn droogoven uit de tijd van dat ik een raw vegan was (dit was vóór de eerste keer GAPS) komen goed van pas. Ook probeer ik altijd om zo gifvrij en gezond mogelijk te leven.

De eerste weken GAPS waren lastig

De eerste weken waren echt wel lastig met meer vermoeidheid, diarree en eczeem die ik al een tijd niet meer had gehad, maar waarvan ik denk dat het een die-of reactie was door de probiotische voeding. Maar nu zie ik een stijgende lijn met meer zin om lekker te rommelen in mijn huis, met mijn kids bezig te zijn en te studeren. Ik heb mazzel dat ik drie maanden vrij heb genomen en zodoende alle tijd heb om hiermee bezig te zijn.

Gelukkig worden van eieren, roomboter en kip

En wat word ik gelukkig van eieren en roomboter en hele gekookte kippen waar ik de botjes vanaf aan het halen ben! En dat terwijl ik, voordat ik de eerste keer met GAPS begon, 11 jaar geen vlees had gegeten.

Henderina, ik denk dat je een prachtig vak hebt.

Voeding als preventie en mogelijk zelfs terugdraaien van dementie

Zelf heb ik de laatste 3 jaar als ouderenpsycholoog gewerkt in Den Haag. Nu wil ik in mijn woonplaats Venlo werk gaan zoeken, maar ik heb even voor een aantal maanden vrij genomen om mijn leven nog meer op orde te zetten (ik was bijna de helft van de week in Den Haag) en om te studeren.

Ik ben trouwens met een studie bezig over preventie van dementie, maar nog spannender:  het terugdraaien van dementie. Hierbij draait het grotendeels om leefstijl met voeding als hoofdmoot. Heel interessant, en ik zie hier ook wel een rol voor het GAPS dieet in, omdat darmflora, leaky gut, ontgiften, en nog meer, een rol spelen in het protocol wat ik leer. (ReCode en PreCode protocol van Dale Bredesen).

Mist gelijkgestemden GAPS

Wat ik eigenlijk mis, nu ik met GAPS bezig ben, is gelijkgestemden. Als ik vertel hoe ik een gerecht met varkenspoten heb gemaakt of dat ik lever eet zie ik vooral veel mensen een vies gezicht trekken. Of wanneer ik voor een verjaardagstaart noten heb geweekt, gedroogd en gefermenteerd, dan zie je mensen denken of zeggen : ‘Is dat niet overdreven?’. Tja, ik ben nu heel blij dat mijn poep de helft van de tijd goed is, dat mijn buikvet langzaam verdwijnt en dat ik me energieker voel.

Heel lang verhaal. Wat eigenlijk begon met dat ik heel blij ben met de vertaling van het blauwe GAPS boek. Dankjewel voor al je werkzaamheden.

Met vriendelijke groeten,

Neeltje Ooms

Hulp nodig?

Begeleiding? Ik help je graag om je gezondheidspuzzel te maken door je te helpen de GAPS principes op maat te maken voor jouw lichaam en jouw leefsituatie: www.mijngezondedarmen.nl