Nieuw inzicht in oorzaak auto-immuunziekten, geeft nieuwe oplossingen

Het huidige idee (hypothese) is, dat het lichaam bij auto-immuunziekten ‘per ongeluk’ het eigen lichaam aanvalt. Alleen dat staat haaks op de wetenschap dat het lichaam precies weet wat het doet.

Alles, maar dan ook alles, wordt tot op de punt en komma gereguleerd; je temperatuur, je hormonen, je mineraalbalans, etc. Pas als wij mensen iets goed verknoeien, lukt het het lichaam niet meer om in balans te komen (homeostase). Dus misschien moeten we anders leren kijken om de echte oorzaak van auto-immuunziekten te ontdekken.

Anders kijken naar auto-immuunziekten

Dr. Natasha legt in haar nieuwe boek uit dat een verstoorde darmflora (dysbiose) een belangrijke bron van gifstoffen is, die het lichaam binnenkomt. Een verstoorde darmflora zorgt er ook voor dat je minder goed bent in het afvoeren van gif- en afvalstoffen, omdat je flora daar een belangrijke rol in speelt.

Daarbij komt nog alle gifbelasting die wij als mens onszelf aandoen:

  • kwik en andere stoffen die uit tandheelkundig materiaal lekken
  • hulpstoffen in vaccinaties
  • medicatie, vooral als deze langdurig gebruikt wordt
  • landbouwgif in ons eten
  • geurstoffen en andere chemicaliën in woonproducten, was- en schoonmaakmiddelen, en persoonlijke verzorgingsproducten
  • luchtvervuiling, uitlaatgassen en fijnstof
  • onkruidverdelger en andere huis-, tuin- en keukenchemicaliën
  • brandvertragers in meubels en stoffering
  • chemicaliën in bouwmaterialen
  • etc.

Lichaam slaat een teveel aan gif tijdelijk op in vet en collageenrijk weefsel

Als het lichaam overbelast raakt, slaat het gifstoffen tijdelijk op, op plaatsen waar ze minder schade aanrichten. In de hoop dat het later een moment vindt, waarin de omstandigheden zo gunstig zijn, dat het achterstallige ontgiftingswerk alsnog plaats kan vinden. Vet en bindweefsel (collageenrijk weefsel) zijn favoriete plekken (zie voor meer uitleg en onderbouwing het boek van dr. Natasha*). In vergiftigde cellen werken de energiefabriekjes (mitochondria) ook niet meer optimaal.

De oplossing van het lichaam is om deze vergiftigde cellen te vervangen. Om deze cellen af te voeren en nieuwe schone cellen te bouwen, zet het lichaam ontsteking in. Die ontsteking om vergiftigde cellen af te voeren, is simpel uitgelegd de ‘aanval’ op je eigen lichaam. Ontsteking is het natuurlijke opruim- en herstelmechanisme van het lichaam.

Denk bijvoorbeeld aan een wond. Die wordt rood, wat gezwollen en pijnlijk. Dat is ontsteking en zonder die ontsteking herstelt de wond niet. Onder gezonde omstandigheden geneest de wond en stopt de ontsteking als het werk gedaan is. Dit is het normale natuurlijke proces.

Bij een auto-immuunziekte blijft de ontsteking maar doorgaan, of komt steeds lange periodes terug. Dat zijn steeds pogingen van je lichaam om de rommel op te ruimen. Maar als je de toevoer van gifstoffen niet stopt, vanuit een flora uit balans en van buitenaf, werkt je lichaam eigenlijk voor niks.

Vervangen door schone bouwstoffen

Daarbij komt, dat als je vergiftigde cellen afbreekt, je schone bouwmaterialen van goede kwaliteit nodig hebt, om weer nieuwe cellen daarvoor in de plaats te maken. Het trieste is, dat ons geleerd is om die natuurlijke bouwstoffen voor ons lichaam niet meer te eten. Dierlijk vet en vlees zijn in het verdomhoekje gezet, terwijl verzadigd vet essentieel is voor onder andere je hersenen, zenuwstelsel, beenmerg (en dus je immuunsysteem), longen en nog veel meer.

De proteïnen uit vlees, met name die aminozuren die nodig zijn voor het opbouwen van collageen (bindweefsel) heb je nodig om je gewrichten, je darmen, je huid, je bloedvaten, eigenlijk je hele lichaam, te kunnen onderhouden en repareren. Je lichaam hangt namelijk letterlijk van bindweefsel aan elkaar, het zit overal in en tussen.

Andere oplossingen zoeken

Door deze manier van kijken naar de mogelijke kernoorzaken van auto-immuunziekten, kom je tot andere oplossingen. Als je de darmflora een bron is van gifstoffen, is het zaak om die beter in balans proberen te brengen. Een gezonde darmflora produceert namelijk veel goede stoffen voor je, zoals vitaminen. Daarnaast is het nodig om de gifbelasting vanuit je omgeving (zie rijtje eerder in dit artikel) zo klein mogelijk te maken.

Als je dan ook nog de bouwstoffen voor nieuwe cellen bewust gaat eten, om de oude, vergiftigde exemplaren te vervangen, kan het weleens zijn, dat op termijn je ziekte langdurig (of zelfs permanent) in remissie komt. En dat zie je dan ook gebeuren bij mensen die een keto, carnivoor of GAPS eetpatroon (of iets vergelijkbaars) adopteren.

Het onderzoek en de ervaring op dit vlak zijn nog niet groot. De resultaten van mensen die zelf experimenteren met een andere manier van eten (plus relevante aanvullende behandelingen), zijn hoopvol. Langzamerhand beginnen enkele artsen hier ook interesse in te krijgen. Maar voor het grootste deel hangt het nu nog van jouzelf af. Ben jij bereid te experimenteren met een andere manier van eten, om je lichaam de kans te geven zichzelf zoveel mogelijk te herstellen? Wil jij een pionier zijn?

Gezonde kinderen en kleinkinderen

Deze kennis kunnen we ook gebruiken om de kans op auto-immuunziekten in volgende generaties te verkleinen en op termijn te voorkomen. Om te zorgen voor gezonde kinderen en kleinkinderen, is het noodzakelijk dat we anders gaan leren denken over hoe we van ziekte kunnen herstellen en voorkomen.

Nieuwsgierig geworden?

De NL vertaling van het 2e GAPS boek ‘Gut And Physiology Syndrome’ is inmiddels te koop.

Hulp nodig?

Aan de slag? Ik help je graag om je gezondheidspuzzel te maken door je te helpen de GAPS principes op maat te maken voor jouw lichaam en jouw leefsituatie: www.mijngezondedarmen.nl

*Gut and Physiology Syndrome. Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen.