Het oplossen van PDS klachten is als een cijferslot; en iedereen heeft zijn eigen cijfercombinatie

Er wordt nog steeds gezegd dat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) niet op te lossen is, omdat DE oorzaak nog niet gevonden is. Gelukkig worden steeds meer mensen zich ervan bewust, dat als je de juiste sleutels vindt, je PDS klachten enorm kunt verminderen en vaak op langere termijn (1 jaar of langer) helemaal kunt laten verdwijnen.

Dit inzicht vraagt om een heel andere benadering. In plaats van steeds 1 mogelijke oplossing te proberen, moet je op zoek naar een pakket aan oplossingen. Pas als je een juiste combinatie hebt gevonden, kom je in de positieve herstelspiraal.

Bij het zoeken en uitproberen van steeds 1 middel of mogelijkheid zie je vaak dat iets niet helpt, een beetje helpt of maar tijdelijk helpt. En tijdelijk kan dan variëren van enkele dagen tot enkele jaren.

Voorbeeld: je hebt de PDS diarree/dunne ontlasting variant

  • Je stopt 4 weken met het eten van lactose, maar het maakt geen verschil.
  • Daarna probeer je 4 weken geen suikers te eten, ook weer weinig verschil.
  • Dan laat je vlees weg en tot je grote verbazing worden bij jou de klachten in de loop van een aantal maanden alleen maar erger. Je had verwacht dat als je ‘gezonder’ zou gaan eten, dat dat dan een gunstig effect zou hebben. Maar jij gaat achteruit èn, wat nog erger is, je krijg allerlei andere vage klachten erbij.
  • Vervolgens probeer je probiotica, dat helpt je een aantal maanden. Klachten nemen af, maar na 3-4 maanden lijkt het effect te zijn uitgewerkt.
  • Als laatste probeer je glutamine uit een potje. Ook dat zet geen zoden aan de dijk.

Daarna geef je de hoop op. Je gaat geloven wat ze zeggen, dat je er maar mee zal moeten leren leven.

Hoe kan het anders?

De genoemde oplossingen kunnen wel degelijk helpen om je PDS klachten grotendeels of volledig op te lossen. En als het mee zit, verdwijnen ook andere klachten. Zelfs klachten van ernstige ziekten, zoals auto-immuunziekten. Het belangrijk dat je inzicht krijgt in waarom iets bij jou niet werkt.

Lactose- en fructose-intolerantie geven vergelijkbare klachten

Als je zowel lactose- als fructose-intolerantie hebt (beide zijn FODMaPs), heeft het weinig nut om ze allebei apart uit je eetpatroon te halen. Ze kunnen allebei voor lucht in de darmen en diarree en/of dunne ontlasting zorgen. Dus als je de één weghaalt, zorgt de ander nog voor dezelfde problemen. Je merkt dan geen (sterk) verschil.

Plantaardig voedsel kan veel problemen veroorzaken, vooral als je al darmproblemen hebt

Plantaardig voedsel kan om veel verschillende redenen een probleem zijn, als je al darmklachten hebt. Een aantal daarvan zijn:

  • Harde vezels; die kunnen irriterend zijn voor de delicate binnenwand van je darmen. (1)
  • Oxalaten; een overschot kan in je bindweefsel nestelen en voor een breed scala aan problemen zorgen, waaronder darmproblemen. Voeding zeer hoog in oxalaten: o.a. spinazie (en postelein), snijbiet, bietenblad, rabarber, zoete aardappel, pinda’s, boekweit, teff, gedroogde abrikozen, bakbanaan/plantaan, pure chocola/cacao/cacao nibs, kurkuma, gember, kruidnagel, kaneel, etc. (2)
  • Gifstoffen; waarom denk je dat de meest planten en vruchten in de natuur niet eetbaar zijn voor de mens? Ze bevatten stoffen die schadelijk zijn. Plantaardige voeding, zoals groente, bevat die stoffen ook. Als je sterke gezonde darmen hebt, plus de plantaardige voeding op de traditionele wijze klaar maakt (goed gaar koken, fermenteren, etc.) en ze alleen in bepaalde seizoenen eet, zodat je lichaam een eventueel overschot aan schadelijke stoffen goed kan detoxen, kun je prima groenten eten. (1) (3) (4)
  • Zetmeel; darmen die zwaar geïrriteerd zijn, produceren te weinig zogenaamde ‘brush border enzymes’. En die heb je nodig om je zetmeel (rijst, pasta, brood, alles wat van meel is gemaakt, aardappel, bonen, erwten, linzen, etc.) goed te verteren. Verteer je je zetmeel niet goed, dan voed je daarmee je darmflora met een overschot aan zetmeel, waardoor de flora uit balans raakt. (1)
  • Darmflora uit balans (dysbiose|SIBO|SIFO); als je flora eenmaal uit balans is, zorgt dat voor problemen. Onder andere met het verteren van FODMaPs. Ze weghalen kan (tijdelijke) verlichting geven, maar lost het onderliggende probleem vaak niet op. Daarvoor is meer nodig.

Probiotica kan veel goeds doen, maar lost onderliggende problemen meestal niet op

Je flora is een heel ecosysteem. Dat ecosysteem wordt beïnvloed door heel erg veel factoren. Denk aan zonlicht, stress, voeding, of je in het bos woont of in de stad, of je maagzuur, alvleesklier en galblaas goed werken, of je autonome zenuwstelsel goed werkt en vele ander factoren.

Dus probiotica kan een prima ondersteuning zijn om je eigen flora beter in balans te krijgen. Het is een soort servicedienst die je eigen flora weer goed te laten functioneren. Maar als andere punten die een negatieve invloed hebben op je flora niet voldoende worden aangepakt, helpt probiotica op een gegeven moment niet meer. Dan is het dweilen met de kraan open. Of als je stopt, komen de klachten net zo hard weer terug. Dan werkte de probiotica als een kruk om op te lopen, een stukje duct tape, maar niet als onderdeel van de echte reparatie.

Glutamine uit een potje is een onnatuurlijke oplossing

Glutamine zit gewoon in vlees en vis en in zelfgemaakte bouillon van kip, rund of ander vlees of vis. En samen met bouillon, vlees en vis krijg je nog meer voedingstoffen binnen die helpen je darmen te herstellen. Denk aan zink, ijzer, selenium, vitamine A en D en de B vitaminen. Dus veel gemakkelijker, natuurlijker en completer is gewoon je voedingsstoffen uit je eten te halen. Is je vertering niet optimaal? Dan kun je daar iets aan doen.

Conclusie

Je lichaam heeft een pakket aan veranderingen nodig om te kunnen herstellen. Dat vraagt om uitgebreide kennis van je verteringssysteem en het effect van voeding en andere levenszaken op die vertering. De één-voor-één-proberen-methode werkt meestal niet (of geeft te weinig inzicht).

Gezondheid komt niet uit een potje. (Een potje kan ondersteunend werken, maar is niet de eind-oplossing.)

Wil je je hier meer in verdiepen?

Dan is dit een goede start: Gut and Physiology Syndrome (NL versie). Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen, van dr. Natasha Campbell-McBride.

Je vindt hier enorm veel achtergrondinformatie over je verteringsstelsel (maag, gal, alvleesklier en darmen), je darmflora en de connectie met je immuunsysteem en zenuwstelsel en de invloed van voeding op je hele lichaam.

Hulp nodig?

Wil je hulp bij het op maat maken van een eetpatroon waardoor je in een positieve herstelspiraal terecht komt? Kijk dan eens of een begeleidingstraject iets voor je is.

Verder lezen en leren

  • The digestive system, basic science and clinical conditions, Richard Horniblow e.a.
  • Toxic Superfoods, Sally K. Norton
  • Nourishing Traditions, Sally Fallon
  • Voeding en degeneratie, Weston A. Price