Botontkalking heeft vaker met een tekort aan eiwitten te maken, dan met calcium

Nog steeds is het standaardadvies bij osteoporose (‘botontkalking’) om calcium te slikken. En natuurlijk vitamine D3, want dat is goed voor je botten. Maar zijn we dan eigenlijk wel goed bezig? Is dit advies, het beste advies bij osteoporose, ook wel ‘botontkalking’ genoemd?

Laten we eerst eens kijken naar de twee vormen van ‘botontkalking’; osteoporose en osteomalacie.

Wat is er aan de hand bij osteoporose (en osteopenie)?

Dr. Natasha legt dit uit in haar 2e GAPS boek (blauw) in het hoofdstuk ‘Botten en tanden’. 

“Onder een microscoop bekeken, kunnen alle botten omschreven worden als ‘boekenplanken’. De ‘planken’ zijn gemaakt van proteïnen (eiwitten), vooral collageen, terwijl de mineralen (calcium, magnesium, boor en andere) de ‘boeken’ zijn die de ‘planken’ vullen. Botontkalking en tandbederf zijn meestal niet het gevolg van een tekort aan ‘boeken’, maar een tekort aan planken!”

Die ‘planken’ zijn gemaakt van eiwitten en bij osteoporose is er sprake van een probleem met de ‘planken’. Dus als eiwitten het probleem zijn, los je dat niet op met calcium en andere mineralen.

Wat is er aan de hand bij osteomalacie?

Osteomalacie is wel een mineralenprobleem. Dr. NCM zegt: “Het tegenovergestelde van osteoporose is osteomalacie (de Engelse ziekte bij kinderen), waarbij de ‘boekenplanken’ er wel zijn, maar de ‘boeken’ missen: te weinig calcium gaat in de botten zitten waardoor ze niet stevig genoeg worden. Als gevolg daarvan worden de botten zacht en buigen ze. Om calcium en andere mineralen in het bot te plaatsen, hebben we vitamine D nodig – de zonnevitamine.”

Vitamine A, D en K2?

Vitamine A (de dierlijke vorm retinol) speelt een rol in het reguleren van botvernieuwing; het heeft een regelfunctie. Van vitamine D weten we dat je bij een tekort, slappe flexibele botten krijgt (osteomalacie). De stevigheid die calcium geeft, ontbreekt. Dus vitamine D speelt inderdaad een belangrijke rol in het op zijn plek brengen van calcium in de botten. Maar niet alleen vitamine A en D spelen een belangrijke rol in het gezond houden van je botten. Ook vitamine K2 speelt zo’n belangrijke rol, ook K2 is nodig om calcium in de botten te krijgen.

Het is goed dat we steeds bewust zijn, dat processen zoals het steeds vernieuwen van botweefsel, enorm complexe processen zijn!

Complexiteit van het lichaam vraagt om beter inzicht

Het is goed dat we steeds bewust zijn, dat processen zoals het steeds vernieuwen van botweefsel, enorm complexe processen zijn! Dus de simpele oplossingen die we graag willen, werken vaak op de langere termijn niet en in vele gevallen zijn ze zelfs schadelijk.

Massaal en langdurig braaf calciumpillen slikken kan ernstige gevolgen hebben. Zoals het er nu voor staat, lijkt het erop dat langdurig calciumpillen slikken, je een grotere kans kunnen geven op bijvoorbeeld hartaanvallen, nierstenen en darmproblemen. Op die manier ruil je het ene probleem in voor het andere!

Welk effect heeft krachttraining op je botdichtheid?

Gezondheid is meer dan alleen de juiste voeding. Dat geldt ook voor sterke gezonde botten. Er is wetenschappelijk bewijs dat krachttraining bijdraagt aan sterkere botten; een betere botdichtheid. 

En in de praktijk blijkt het ook zo te zijn! Zo ken ik iemand die de diagnose osteoporose kreeg. Ze veranderde niks aan haar voedingspatroon, maar begon wel met krachttraining onder begeleiding. Bij de volgende scan hadden haar botten een betere botdichtheid!

Dus onderschat de rol van het belasten van je botten en spieren niet, als het gaat om je botten gezond te houden. Niet voor niets wordt gezegd: teveel zitten is het nieuwe roken. We worden er slap en ongezond van.

Welke voeding heb je nodig voor sterke botten?

Bewegen en het belasten van je botten speelt een rol in hun gezondheid. Daarnaast heeft je lichaam gewoon de bouwstoffen en voedingsstoffen nodig om het constante vernieuwingsproces gaande te houden. Deze voeding ondersteunt dat proces:

+ Vlees voor de eiwitten; gelatinerijk vlees bevat veel aminozuren die collageen kunnen vormen in je botten (gehakt, ossenstaart, ossentong, kippendijen, drumsticks en poten, etc.)

+ Zon (en cholesterol, de bouwstof voor vitamine D), vette vis en levertraan (zonder toegevoegde synthetische A en D) voor de natuurlijke vitamine D

+ Regelmatig wat lever(worst), paté of levertraan voor de vitamine A

+ Harde kaas, kippenlever, kippendijen, worst en eidooiers, etc. voor de K2 (of natto)

+ Rauwmelkse (zure) zuivel voor de mineralen.

En vergeet de krachttraining (sjouwen, lopen op je werk, wandelen, etc.) niet!