Wat heb je nodig voor gezond werkende darmen?

Je hebt al een tijd lang darmklachten. Misschien al van kinds af aan. Je hebt de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom gekregen. Of je hebt gewoon regelmatig of altijd last van je darmen, je maag, intoleranties, verstoppingen of diarree, misselijkheid, opgeblazen buik, vermoeidheid, migraine, PMS, fibromyalgie, allergieën, eczeem, darmkrampen, blaaspijn en/of blaasontstekingen, vaginale schimmel-infecties, etc.

Van alles geprobeerd

Je hebt in de loop van de jaren van alles geprobeerd om er vanaf te komen. Misschien heb je kapitalen uitgegeven aan behandelingen, advies en supplementen.

Nog steeds klachten

Je klachten zijn er nog steeds, maar je hebt er mee leren leven. Soort van dan… Want als je erover nadenkt, word je leven toch best wel beperkt door al je klachten.

Het kan anders

Je kunt volledig herstellen, of op zijn minst een enorme verbeteringen bereiken.

Waarom lukt dat dan niet?

Waar ik het vaak mis zie gaan, is het niet in kaart hebben van zoveel mogelijk onderliggende oorzaken. Je lichaam is een complex systeem, waar ongeveer alles invloed heeft op alles. En daar heb je behoorlijk wat kennis voor nodig om dat een beetje in kaart te hebben. Dus het is ook niet gek, dat je dat allemaal niet weet.

Daarnaast hebben we geleerd dat bij elke klacht een pilletje of methode hoort:
Blaasontsteking (opkomende) -> cranberry
Darmkrampen -> pepermuntcapsules
Misselijk bij vet eten -> weinig vet eten

We zien klachten als losse onderdelen, die je los van elkaar probeert op te lossen. Terwijl de ene klacht vaak de andere klacht in stand houdt.

Symptoombestrijding

En dan is er nog het probleem van niet doorzoeken naar de echte oorzaak. Dat doen we massaal (ook artsen) niet of veel te weinig.

We zijn met supplementen, voeding en medicatie vooral bezig met symptoombestrijding en niet met daadwerkelijke reparatie.

We stellen te weinig waarom vragen

> Want waarom krijg je om de haverklap blaasontsteking?
> Wat is de oorzaak (of zijn de oorzaken) van je darmkrampen?
> Waarom word jij misselijk van vet en een ander niet? We zijn als mens gemaakt om behoorlijke hoeveelheden vetten te kunnen verteren, waarom lukt dat bij jou niet.

Als je weet wat de (mogelijke) onderliggende oorzaken zijn, kun je de echte problemen oplossen. Dan is de kans veel groter dat de klachten niet meer terug komen. Of veel minder vaak. En kun je vaak sneller herstellen, omdat je weet wat je te doen staat.

Gezond werkende darmen

Voor gezond werkende darmen heb je een gezond werkend spijsverterings-stelsel nodig. En daarvoor heb je een goed werkende maag, goed werkende galblaas, goed werkende alvleesklier, gezonde darmcellen en een gezonde darmflora nodig. Plus voeding die past bij de natuur van je lichaam, dus geen fabrieksvoeding.

Voorbeeld

Stel je hebt last van opkomend maagzuur en verstoppingen. Meestal is opkomend maagzuur een teken dat je te weinig maagzuur aanmaakt en niet teveel.

Bij te weinig maagzuur krijgen zowel je gal (via een omweg) als je alvleesklier niet een goed signaal om aa het werk te gaan. Ze worden als het ware niet goed ‘aan’ gezet. Daardoor loopt je vertering niet goed. En dat kan de oorzaak zijn van je verstoppingen.

Herstel je maagfunctie, zorg je dat die meer maagzuur gaat aanmaken, dan los je daarmee de verstoppingen ook op.

Praktijk vaak complexer dan dit voorbeeld

Dit is een heel simpel voorbeeld. Want ik heb het nog niet over de invloed van stress, hormonen, gifbelasting zoals kwik uit amalgaam vullingen, bacteriële en virale belasting, zoals Borrelia (Lyme) etc., etc. op je spijsverteringsstelsel.

Verbanden leggen

En dat is de reden dat veel mensen er zelf niet uit komen. Dat is niet vreemd. Want wie legt er nu het verband tussen een gebrekkig functionerende maag en verstoppingen? Dat zijn toch twee hele andere dingen?

Ja, dat klopt. Alleen in de praktijk kunnen ze aan elkaar gekoppeld zijn. En zolang je ze apart blijft zien èn niet de echte oorzaken aanpakt, los je het echte probleem niet op.

De voor-elke-kwaal-een-los-middeltje-methode werkt alleen voor de korte termijn en moet steeds herhaald worden. Door onderliggende problemen echt op te lossen, kun je ook echt herstellen.

Samen aan de slag?

In de loop van de jaren heb ik veel ervaring opgedaan met maag-, darm en intolerantie-klachten. En met ziekten en klachten die een (deel) oorzaak hebben in de darmen. Ben je toe aan een grondige aanpak van de onderliggende oorzaken, dan is een begeleidingstraject misschien iets voor jou?

Je kunt hier verder lezen wat zo’n traject inhoudt.

En wat klanten ermee bereikten.

PS: klachten zoals (terugkerende) blaasontstekingen en vaginale schimmelinfecties, fibromyalgie, eczeem, hebben allemaal een (deel)oorzaak in de darmen. En PMS kan enorm opknappen door de juiste voeding. Vermoeidheid in combinatie met jarenlange darmproblemen kan enorm afnemen als de darmen weer beter gaan functioneren.