Waarom zijn Candida en andere schimmels bij sommige mensen zo hardnekkig?

Schimmeltenen die maar niet willen herstellen, wat je ook probeert. Vaginale schimmelinfecties die aan de lopende band terugkomen. En weer geeft de uitslag van je ontlastingstest een overgroei aan Candida schimmels aan. Hoe kan dat?

Om dat te beginnen te begrijpen, zouden we de vraag kunnen stellen: wat is eigenlijk de functie van schimmels in de natuur? Niets in de natuur is er zonder reden. Alles heeft een functie. En ons lichaam is onderdeel van die natuur, het komt uit die natuur: uit stof zijt gij gemaakt en tot stof zult gij wederkeren.

Schimmels kunnen helpen vervuilde grond schoon te maken

In de natuur spelen bacteriën, schimmels en andere microben allerlei verschillende rollen. Van schimmels weten we dat ze rommel en oud, dood materiaal opruimen. Schimmels kunnen bijvoorbeeld ingezet worden om vervuilde grond weer schoon te maken.

Zou het kunnen, dat schimmels in het lichaam ook die schoonmaakfunctie hebben? Als dat zo is, betekent dat dan dat je lichaam vervuild is en de schimmel je eigenlijk komt helpen met opruimen? Wat weten we daarover, als het om ons menselijk lichaam gaat?

Vervuild lichaam gebruikt schimmels om zo gezond mogelijk te blijven

Candida en andere schimmels zijn normale leden van onze lichaamsflora. Iedereen heeft ze. Onder gezonde omstandigheden heb je dat niet in de gaten; je hebt er geen last van. Naar de functie van schimmels in het lichaam is tot nu toe weinig onderzoek gedaan. Wel is er klinische praktijkervaring. Daarover schrijft dr. Natasha Campbell-McBride in haar tweede GAPS boek*:

“Vanuit klinische ervaring weten we dat Candida ons beschermt tegen kwik en andere giftige metalen, net als mycorrhiza in de aarde planten beschermt tegen kwik en andere giftige metalen… we weten dat mensen met amalgaamvullingen nooit van hun Candida-overgroei af komen, omdat het lichaam de Candida gebruikt om zichzelf te beschermen tegen kwik en andere gifstoffen die uit de amalgaamvullingen lekken.”

En:

“Als we Candida in het lichaam proberen aan te vallen met antischimmelmiddelen, vallen we ook vele andere soorten schimmels aan, die waarschijnlijk goed zijn voor ons. Ik heb patiënten in mijn kliniek die ernstig ziek werden na een kuur met antischimmelmedicatie. Ervaren behandelaars kunnen je vertellen hoe ontzettend moeilijk het is om Candida uit te roeien, het is gewoon onmogelijk.”

“Als we de Candida aanvallen, laat het kwik en andere gifstoffen los, terug het lichaam in, waardoor we er ziek worden. Zodra we stoppen met de aanval op Candida, groeit het vrij snel terug. De enige manier om overgroei van Candida te behandelen is de diversiteit van de darmflora te herstellen, zodat andere micro-organismen de Candida onder controle houden. Het is daarnaast noodzakelijk om de gifstoffen kwijt te raken, waartegen de schimmels ons beschermen.”

Aanpak: eerst gifbelasting verminderen

Amalgaamvullingen zijn een duidelijke bron van gifstoffen. Het is ook meteen een bron die je niet zomaar even weghaalt, zeker niet als je meerdere vullingen hebt. En als je op dit moment heel ziek bent, is het ook niet verstandig om ze er meteen uit te laten halen. Het advies van dr. Natasha Campbell-McBride is om in die gevallen eerst te werken aan het versterken van je ontgiftingssystemen. Meer informatie hierover vind je in het boek. (verwachting juli 2022).

Daarnaast heb je onder andere nog de gifstoffen die dagelijks geproduceerd worden door een darmflora die uit balans is en de gifstoffen die we via voeding, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, etc. binnen krijgen. Plus alle gifstoffen die je lichaam niet kon verwerken en onder andere geparkeerd heeft in onderhuids vet en in bindweefsel.

Als je een tijd gewerkt hebt aan het verbeteren van de balans van je darmflora, je schonere producten gebruikt en je je ontgiftingssystemen hebt versterkt, is een schimmelkuur vaak veel effectiever of de schimmel verdwijnt zelfs ‘vanzelf’.

Tussentijdse schimmelkuur

Soms is het nodig om tussentijds wel een schimmelkuur te doen, omdat de schimmel zelf voor teveel problemen zorgt. In elk individueel geval vraagt het om wijsheid en holistisch inzicht, welke volgorde van aanpak het beste is.

Lees daarom het boek* en leer begrijpen hoe alles met alles in verbinding staat. Ontdek dat beter worden meer te maken heeft met het ondersteunen van je lichaam, waardoor het zijn eigen ontgiftingswerk goed kan doen en veel minder met strijd, vechten en bestrijden. Da laatste is vermoeiend en levert te vaak niet het gewenste resultaat op.

* Gut and Physiology Syndrome. Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen.

Meer weten?

GAPS boek 1 GEEL (focus op darm-hersen-connectie): ‘Gut and Psychology Syndrome’ NL versie: Bekijk hem hier!

GAPS boek 2 BLAUW (focus op darm-lichaams-connectie): ‘Gut and Physiology Syndrome’ NL versie.

Begeleiding? Ik help je graag om je gezondheidspuzzel te maken door je te helpen de GAPS principes op maat te maken voor jouw lichaam en jouw leefsituatie.