Waar komt de angst voor het corona-virus vandaan?

Met verbazing heb ik zitten kijken en luisteren naar de intense angst en paniek van mensen als het gaat om het corona-virus. Deels begrijp ik het goed. De media kickt op drama. Want dat schijnt beter te verkopen. Dus doen ze goed hun best om ons de illusie te geven dat het einde van de wereld nabij is en we met bosjes dood gaan. Ik kan me voorstellen dat je daar bang van wordt.

 

Nu er langzaam betere achtergrondinformatie komt, wordt het plaatje langzaam duidelijker. Het is een nieuw virus. Het is wel een wat pittiger virus dan de “gewone” griepvirussen die we nu kennen. Dat komt omdat niemand nog enige immuniteit heeft opgebouwd. Ons immuunsysteem kent deze variant van het corona-virus nog niet. En voor sommigen is dat een probleem. Voor de meeste mensen niet, die krijgen er geen klachten van, milde klachten of gewoon pittige griepklachten.

 

Totale lockdown heeft geen zin, we moeten er doorheen. Maar dan wel gecontroleerd. Dus zijn er maatregelen. Doen we dat niet, dan krijgen we in verhouding veel te veel mensen die ernstig ziek worden en ziekenhuizen die overbelast raken. De ziekenhuizen worden dan een slagveld. En om dat slagveld in en rondom ziekenhuizen te voorkomen, zitten we voor zover mogelijk thuis en houden we afstand.

 

Het is geen killer-virus

Voor de rest valt het wel mee. Natuurlijk niet voor de mensen die er ernstig ziek van worden en/of overlijden. Maar we hebben echt grotere ziekteproblemen in Nederland, zowel in lijden(stijd) als overlijden. Bijvoorbeeld zo’n 580.000 mensen in Nederland hebben kanker, waarvan jaarlijks zo’n 47.000 mensen overlijden. Vaak met een lange lijdensweg vooraf. Maar die komen niet massaal op de IC en zorgen ook niet voor overbelasting van een ziekenhuis. Maar ziek zijn ze wel, heel erg ziek, ze vechten voor hun leven en dood gaan ze ook.

 

Zelfs bij gecontroleerd laten verspreiden van het virus, komen we er niet vanaf. Volgend jaar komt het weer terug. Gelukkig is het geen killer-virus uit een film of zoals Ebola. Waarschijnlijk is het volgend jaar wat minder heftig dan dit jaar, omdat meer mensen immuun zijn. En verzwakt het corona waarschijnlijk, tot het over zo’n 5 jaar een “gewoon” wintervirus is.

 

Nuchterheid

Zelf ben ik geen enkel moment bang geweest. ‘k Heb er de afgelopen dagen veel over nagedacht hoe dat nu komt. ‘k Wil graag blijven leven, want ik heb nog zoveel te doen. ‘k Kan spontaan gaan huilen, bij het idee dat mijn partner zou komen te overlijden. Mijn ouders vallen in de kwetsbare doelgroep. En zo zijn er wel meer mensen in mijn omgeving die er erg ziek van zouden kunnen worden en er aan zouden kunnen overlijden.

 

En het is niet zo dat ik denk ‘dat overkomt ons niet’. Daarvoor heb ik teveel meegemaakt. Ik had  al jong het besef dat we als mens heel kwetsbaar zijn. En dat we dood gaan. En dat je jong kunt overlijden. Maar de kans dat dat gebeurt is klein. En ik heb daar vrede mee gesloten. Ik leef nu! Ik kan veilig rijden, gezond leven, etc. maar niet alles is te voorkomen. Shit happens! Het leven is niet eerlijk. En de kunst van het leven is zo goed mogelijk omgaan met wat op je pad komt.

 

China: speldenprikje op 1,4 miljard

Terug naar COVID-19. Vanaf dat er wat meer bekend was over China, kon je op je vingers wel natellen dat niet de halve wereldbevolking weggevaagd zou worden. Enkele tienduizenden besmettingen (toen) en een paar duizend overledenen, waarvan de meesten (niet alle) ook nog ouder en ziek waren op een bevolking van 1,4 miljard, is een speldenprikje. Diep verdrietig voor de betrokkenen, maar in het grote geheel niet schokkend.

 

Italië: grote regionale verschillen, hoe kan dat?

Toen het in Italië uit de hand liep, haalde ik gek genoeg mijn schouders op. Ik dacht: “Ik weet niet wat ze fout doen daar of wat er aan bijzondere omstandigheden zijn, maar eerlijk gezegd verbaast het me niks.” Italië is organisatorisch een zootje, het sociale leven is anders, minder individualistisch, meer op de familie gericht en de gemeenschap waarin je leeft, ze raken elkaar meer aan met groeten, etc.

 

Later las ik dat vlak voordat het uit de hand liep er een voetbalwedstrijd is geweest in Milaan met 40.000 mensen in een stadion, dat Italië veel meer oude oudere mensen heeft dan China. Die ook nog eens vaak bij hun familie wonen. In Nederland is dat heel anders, daar wonen veel meer ouderen op zichzelf. En het gekke is, toen er twee besmette Chinezen uit Wuhan gevonden werden in Rome, werd meteen de noodtoestand uitgeroepen. Maar vervolgens hebben ze waarschijnlijk te lang gewacht met het nemen van maatregelen.

 

En dan de cijfers: 60.000 bevestigde besmettingen (toen) klinkt heel wat, maar op 60 miljoen inwoners is dat nog steeds niet zoveel. Ook zijn de verschillen enorm, weten we nu. In de regio Lombardije ruim 46.000 bevestigde besmettingen (02-04–2020). Terwijl in de regio Lazio, waar Rome met zijn 2,8 miljoen inwoners onder valt, een kleine 3500 bevestigde besmettingen heeft (02-04–2020). In Noord-Italië is het dus compleet uit de hand gelopen. Wat daar precies mis is gegaan horen we mogelijk later. Die  enorme puinhoop voorkomen we nu in Nederland door de maatregelen.

 

Kans is klein

Tegen de tijd dat corona in Nederland aan de orde was, had ik al wel helder, dat niet de halve bevolking zou worden uitgeroeid. Ja, je loopt een kleine kans, ook als je nog wat jonger bent, er goed ziek van te worden en er zelfs aan te overlijden. Maar in het grote geheel is die kans niet zo heel groot. Ik kan me er dan ook niet heel druk om maken, eerlijk gezegd. Ook mijn ouders zijn er heel nuchter onder. Ook zij plaatsen het in perspectief.

 

Echte aantal besmettingen veel hoger

Het is geen killer-virus. Ja, je kunt er heel erg ziek van worden, maar dat kan van meer ziekten. Het overgrote deel van de mensen die besmet zijn, merkt er weinig van of heeft gewone griepklachten. Er zijn veel meer mensen besmet dan dat er getest zijn. Want vooral mensen met ernstiger klachten zijn getest. Daar komt mogelijk verandering in. Er zijn geluiden dat straks ook meer niet (heel) zieke mensen getest gaan worden.

 

Meeste geteste mensen wel erg ziek, maar geen corona

Tot en met 1 april 2020 zijn er ruim 70.000 mensen getest, waarvan minder dan 15.000 corona bleken te hebben. De rest had gewoon de griep. Dus 55.000 mensen met (zeer) ernstige klachten, die wel getest zijn, hadden GEEN corona. Die hebben “gewoon” de griep of bijvoorbeeld een bacteriële longontsteking. Kan ook heel ernstig zijn en dodelijk. Maar het is geen corona.

 

Dus wat mij betreft, laat je je angst los. Houden we met zijn allen voorlopig nog even afstand, zodat de ziekenhuizen voldoende bedden houden voor de mensen die wèl erg ziek worden. Of dat nu door corona is of iets anders.

 

Ben jij heel bang (geweest)? En wat zorgt ervoor dat je zo bang bent (geweest)? Is het de berichtgeving in de media? Heeft het te maken met hoe je tegen het leven, ziekte en dood aankijkt? Zijn het andere dingen? Teveel films kijken?

 

Bronnen: onder andere de gebruikelijke officiële bronnen met cijfers, zoals het RIVM, en een interview met viroloog Marion Koopmans in de Correspondent.