Ik heb mijn leven niet cadeau gekregen. En dat geldt voor veel mensen. De reden dat ik het vertel is omdat mijn geschiedenis mijn diepste motivatie voedt: ik wil mensen echte oplossingen geven. We leven in een wereld waar voldoende halve oplossingen zijn en net zoveel teleurstellingen. En daar wil ik niet aan meewerken.

Als ik met je aan de slag ga dan wil ik dat je ook echt stappen kunt maken. Dat je in beweging komt, dat je grip op je gezondheid krijgt en de best mogelijke resultaten behaalt. Maar als je flink ziek bent, kan dat tijd kosten. Dus bij mij geen beloftes van supersnelle gegarandeerde resultaten. Ik kan geen wonderen verrichten, maar wil je wel het allerbeste geven wat ik in huis heb.

Onderdeel van dat ‘niet cadeau krijgen’ van mijn leven, was dat ergens eind 1996, begin 1997 mijn lijf niet meer wilde. Ik kwam in de ochtend net zo kapot mijn bed uit als ik die avond ervoor erin was gegaan. Vaak sliep ik 10 uren per nacht, zonder resultaat. In die tijd was er weinig aandacht voor chronische vermoeidheid en internet was heel erg nieuw dus kon je niet echt zelf op zoek naar oplossingen. En omdat ik toen getrouwd was en het UWV me niet achter de broek zat, modderde ik wat aan.

Langzaam, in de loop van de jaren, kwam mijn energie weer wat terug. In 2007 was ik zover dat ik 32 uur per week kon werken. Maar eigenlijk was het teveel. ’s Avonds, zeker in de winter ging ik regelmatig nog om 20.00 of 21.00 naar bed. Puf om veel meer te doen dan mijn huishouden een beetje op orde houden had ik niet.

Begin 2012 ontdekte ik het GAPS dieet. Dat is voor een absoluut omslagpunt geweest. Mijn energie ging met sprongen vooruit, maar ook mijn hoofd werd helderder en concentratie verbeterde.

Op dit moment werk ik zo’n 60 uur per week, zonder problemen! Dat is echt bizar! Dat is iets waarvan ik dacht dat dat nooit meer zou kunnen! In de beginperiode van mijn chronische vermoeidheid heb ik afscheid moeten nemen van mijn leven, van mijn dromen en ambities, omdat ik geen idee had of ik ooit nog beter werd.

Lang verhaal kort. Door de impact die voeding op mijn lichaam had, ontstond mijn missie: Ik wil hier alles over weten wat er te weten valt en zoveel mogelijk mensen helpen. In 2013 startte ik mijn praktijk, maar had geen idee hoe ik aan klanten moest komen, marketing vond ik een vies woord en ik was verschrikkelijk onzeker, dus ik durfde weinig.

Dus volgde ik een coachingstraject voor ondernemers. Daar leerde ik dat je marketing ook op een integere manier kunt doen. Niet iemand iets aansmeren wat hij of zij niet nodig heeft, maar wel zichtbaar worden, zodat mensen je wel weten te vinden. Mijn coach zei: “Je wil toch mensen helpen? Dan moeten ze wel weten dat je er bent. Je moet zichtbaar worden! Je moet aan anderen vertellen wat je te bieden hebt, ze komen niet vanzelf.” Natuurlijk wist ik dat wel, maar de angst om afgewezen te worden, de angst het niet goed genoeg te doen, was enorm.

Dus ik heb al mijn moed bij elkaar geschraapt (het voelde alsof ik mezelf over de rand van de afgrond wierp, zo verschrikkelijk eng vond ik het) en ben mensen gaan bellen en emailen om te vertellen dat ik een begeleidingtraject heb van 3 maanden voor mensen met darmziekten en ernstige darm- en spijsverteringsklachten. Albert werd mijn eerste klant die een traject volgde:

Albert van de Ven, gepensioneerd, heeft al meer dan 40 jaar relatief milde terugkerende Colitis Ulcerosa:

“De CU was al zeker twee jaar weer in wisselende hevigheid aanwezig. De medicatie, een ontstekingsremmende zetpil, gebruikte ik al een tijd niet meer omdat het effect daarvan minimaal was. Bovendien stond het me tegen om alleen met symptoombestrijding bezig te zijn.”

“Eigenlijk viel allerlei losse informatie die ik over mijn darmprobleem en voeding, vooral via internet had verzameld, tijdens ‘Baas in eigen darmen’ als een puzzel in elkaar. Al geruime tijd was ik overtuigd van het heel grote belang van goede voeding. Het grote probleem daarbij was echter de soms lijnrecht tegenover elkaar staande voedingsadviezen, ook uit de mond van ‘deskundigen’.”

“Wat mij het meest heeft getroffen in het traject met Henderina is de grote nadruk op goed luisteren naar je lichaam. Wat gezonde voeding voor je is, is heel persoonlijk.”

“Het programma heeft mij de zekerheid gegeven dat er iets aan de oorzaak van mijn darmprobleem te doen is, zonder medicatie, gewoon door het afstemmen van mijn voeding op wat mijn lichaam nodig heeft. En vooral ook wat het niet kan verdragen, ziek maakt. Al vrij snel na het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen uit mijn dagelijkse voedingspakket trad een duidelijke verbetering op.”

“Het zal de nodige inspanning en aandacht vergen maar ik heb er veel vertrouwen in dat dit de weg is naar genezing van mijn dikke darm.”

Inmiddels heb ik tientallen mensen met uiteenlopende darm- en spijsverteringsklachten mogen helpen. Ik geniet intens van mijn werk. Het geeft ongelofelijk veel voldoening om mensen grip te zien krijgen op hun gezondheid. En ik wil graag meer mensen helpen. Op dit moment ben ik druk met het herschrijven van de modules van het begeleidingstraject. ‘k Heb in de afgelopen jaren, mede met dank aan mijn klanten, zoveel bijgeleerd! En dat wil ik graag doorgeven. Lees hier meer over het nieuwe begeleidingstraject ‘Baas in eigen Darmen’ dat 16 januari 2017 van start gaat.

Hoewel gezellig eten voor velen van jullie een uitdaging is tijdens de feestdagen, wens ik jullie wel een gezellige tijd toe! Fijne feestdagen!

Veel gestelde vragen…

Waarom doe je niet iets met chronische vermoeidheid, maar richt je je speciaal op darmziekten en darm- en spijsverteringsklachten zoals PDS?

Het GAPS dieet, wat ik als basis gebruik in mijn praktijk, kan voor veel mensen met veel verschillende klachten en ziekten worden ingezet. Maar de kern van het idee achter het GAPS dieet is het optimaliseren van je darmgezondheid (en de rest van je spijsvertering) en je darmflora.  En daarmee breng je ook het immuunsysteem weer in balans, help je je ontgiftings-systemen achterstallig onderhoud weg te werken en geef je je lichaam mogelijkheid om ook andere problemen in je lichaam op te lossen.

Daarom wil ik alles weten over die darmen, de darmflora en de spijsvertering. Ik wil graag zoveel mogelijk mensen helpen, maar ik wil ze ook zo goed mogelijk helpen. Daarom ben ik me gaan specialiseren in die darmen. Als ‘bijwerking’ van het aan de slag gaan met die darmen, verdwijnen vaak ander klachten, zoals huid-klachten, gewrichtsklachten en andere grotere en kleinere ongemakken. Veel ziekten (zoals auto-immuunziekten) en klachten ontstaan vanuit je darmen (ook als je geen of maar milde darmklachten hebt). Dus als je andere ziekten of klachten hebt die een connectie hebben met je darmen en je darmflora, ben je van harte welkom!

Waarom heb je alleen langere trajecten?

Ik had al heel snel door dat als je met voeding werkt, dat dat tijd vraagt. Vooral als je aan de slag gaat met ernstige en complexe klachten. Daarnaast vraag ik veel van mijn klanten. De omslag in eetpatroon is voor veel mensen behoorlijk heftig. Niet alleen qua boodschappen doen en koken, maar ook de veranderingen in je lijf. En dat vraagt om een tijd van voorbereiden, starten en volhouden. De eerste tijd is het meest intensief. Daarom wil ik je graag langere tijd begeleiden.

Naast het 3 maanden begeleidingstraject is er het individuele Xtra jaartraject, voor mensen die meer persoonlijke aandacht willen.

Lees hier meer over de begeleidingstrajecten.