Je lichaam is altijd aan het detoxen. Ongeveer elke anderhalve minuut stroomt je hele bloedvoorraad door je lever om gefilterd te worden. Je lijf is er knetter-druk mee. Net als trouwens met alle ander miljoenen (miljarden?) processen die 24/7 ervoor zorgen dat je blijft functioneren.

Om goed te kunnen ontgiften, heb je veel voedingsstoffen nodig. Mineralen en vitaminen, maar ook eiwitten en vetten. Ontgiften (of detoxen) is een enorm complex gebeuren. Bij bijna alle processen in je lichaam spelen enzymen een rol. Die enzymen zijn bijna allemaal eiwitten. En die enzymprocessen verbruiken weer vitaminen, mineralen en andere (voedings)stoffen om hun ding te doen.

Hieronder een aantal voorbeelden van dierlijke producten die je ontgiftings-systemen goed ondersteunen. In de praktijk zie ik dat zieke mensen van deze voeding zelfs detox-verschijnselen kunnen krijgen. Het zijn dus krachtige middelen om je lichaam gezond te houden.

Zelfgetrokken (botten)bouillon / gelatine

Gelatine uit botten, kraakbeen en ander gelatine rijke delen van een dier is rijk aan het aminozuur (eiwit) glycine. En dat aminozuur glycine is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen. Glycine heeft verschillende taken als het om detoxen gaat.

In de lever worden afvalstoffen aan dat aminozuur glycine ‘vastgeklikt’, zodat ze afgevoerd kunnen worden. Glycine speelt ook een rol bij de aanmaak van gal. Gal is o.a. nodig om je vetten te kunnen verteren en je vetoplosbare vitaminen op te kunnen nemen. Maar je galstroom vervoert ook afvalstoffen uit de lever via je darmen naar buiten.

(Dus je galblaas is erg belangrijk voor je gezondheid. Zorg er goed voor en laat ‘m niet zomaar verwijderen.)

Glycine is ook een bouwsteen voor glutathion. Glutathion is een belangrijk anti-oxidant dat door je lichaam zelf gemaakt wordt. De sterkste anti-oxidanten worden door je lichaam zelf gemaakt en zitten niet in sapjes of besjes. Dus alle dagen goed voor je lichaam zorgen is belangrijker dan af en dure sapjes en besjes eten 😉

Eidooiers (zachtgekookt of rauw)

Een eidooier staat stijf van de voedingsstoffen. Een heel aantal daarvan spelen direct of indirect een kleinere of grotere rol bij het ontgiften.

Zwavel is essentieel voor het af kunnen voeren van gif- en afvalstoffen. Onder andere om zware metalen af te kunnen voeren zoals kwik.

Choline is een soort B-vitamine die helpt om je lever schoon te houden. Bij te weinig choline gaat je lever minder goed functioneren. Een minder goed functionerende lever zorgt ervoor dat je niet goed kunt ontgiften. En daardoor kunnen dan weer lichamelijke klachten ontstaan.

En choline helpt bijvoorbeeld bij het verwerken van homocysteine. Teveel homocysteine in je lichaam is niet goed voor je bloedvaten. Choline speelt daarnaast nog meer belangrijke rollen in je lichaam.

Eidooiers zijn rijk aan verschillende b-vitaminen, zoals B2, B5, B6, folaat en B12. Dat zijn belangrijke co-factoren in enzymprocessen, zoals de ontgiftingsprocessen.

Daarnaast zit er wat zink in een eidooier en vooral ook selenium; belangrijke co-factoren & ook antioxidanten.

En als de kip voldoende groenvoer heeft gehad en buiten in de zon loopt, zijn eidooiers ook een mooi bron van echte vitamine A en van vitamine D.

Lever

(Runder)lever is een vitamine B12 bom! En B12 is essentieel om goed te kunnen detoxen.

Voor lever geldt verder ongeveer hetzelfde als voor eidooiers. Hoog in choline, diverse B-vitaminen, etc.

Lever is ook heel rijk in vitamine A. Zo rijk dat je met 1x in de week lever eten voldoende binnen krijgt. Eet je lever in de vorm van paté of leverworst, dan kun je rustig elke dag een stukje eten. Maar overdrijf niet. Vitamine A moet in balans gehouden worden met voldoende vitamine D3 en vitamine K2 (zit o.a. in eidooiers en eendenvet).