Blijf op de hoogte van nieuws, nieuwe blogs en andere interessante informatie.

Adviseer jij ook supplementen? Want ik kan absoluut niet tegen supplementen.

Voeding is het allerbelangrijkste voor je herstel. Dus je kunt zeker zonder supplementen aan de slag gaan. Naarmate je herstelt, kun je kijken of je wel een paar zorgvuldig gekozen supplementen kunt verdragen om je herstel te ondersteunen en te versnellen. In de praktijk zie ik vaak 5 problemen met supplementen die door anderen zijn geadviseerd:

  1. Er zitten hulpstoffen in, die een negatieve invloed op je kunnen hebben, denk aan kleurstoffen, antiklontermiddelen, vulmiddelen, etc.
  2. Het supplement is niet passend bij de klachten. Denk bijvoorbeeld aan een probioticum waarin ook prébiotica zit. Bij veel mensen met PDS en/of SIBO pakt dit totaal verkeerd uit en zorgt het voor enorme krampen en veel lucht.
  3. Doseringen worden te hoog ingezet. Als je heel (lang) ziek bent, kan de werking van een normale dosering veel te sterk zijn voor wat je systemen op dat moment aankunnen.
  4. Onnatuurlijke vormen en doseringen van vitaminen, mineralen en kruiden kunnen de toch al geïrriteerde darmen nog meer irriteren.
  5. Er worden tassen vol aan supplementen ingezet en er wordt weinig specifiek voedingsadvies gegeven (behalve de standaard melk, gluten en suiker).

Dus ja, ik adviseer wel supplementen, maar altijd in overleg met jou. Eerst gaan we dan met voeding aan de slag. Pas daarna zoeken we naar supplementen die wel zouden kunnen en we beginnen vaak met een zeer lage dosering.

Comment on this FAQ

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *