Blijf op de hoogte van nieuws, nieuwe blogs en andere interessante informatie.

Van maar 5 dingen kunnen eten naar bijna alles weer kunnen eten. En van darm-ontstekingswaarde calprotectine 880 naar 28. (Jaartraject)

“Onze zoon werd geboren met buikpijn. Onderzoek na onderzoek volgde. Niks. Toen hij 1 jaar was, wilden we een second opinion.  Wachttijd 4-5 maanden! Terwijl onze zoon in die tijd ‘knockout’ ging van de pijn. Weer onderzoeken, weer niks!”

“Uiteraard gingen we zelf ook zoeken op internet. Via een noodkreet van ons op Facebook werden we getipt over het GAPS dieet. We lazen er ongelofelijke goede dingen over en kregen weer hoop. Het GAPS dieet is een darm-herstellend voedingspatroon, ontwikkeld door een arts uit Engeland. Daar wilden we iets mee.

Stand van zaken toen we begonnen: onze zoon (toen bijna 3 jaar) dronk medische hypo-allergene voeding (Neocate) en kon 5 dingen verdragen: rijst, ei, peer, banaan en broccoli (en in de zomer ook meloen, maar geen watermeloen). Door de Neocate had hij laxeermiddel nodig om naar de wc te kunnen. Een hij had altijd, echt altijd, buikpijn, die nog erger werd als hij iets at dat niet in dat lijstje van vijf voedingsmiddelen stond. Door de buikpijn sliep hij heel slecht, hij zag asgrauw en was altijd moe. Zijn calprotectine (ontstekingswaarde) was 880, de grenswaarde hiervoor is 65.”

“We zijn zelf begonnen met het GAPS dieet, maar wilden er toch graag begeleiding bij. Zo kwamen we terecht bij Henderina Mantel. Heel voorzichtig zijn we begonnen met het introduceren van de bouillons die in het GAPS boek beschreven staan. De bouillon was het eerste voedingsmiddel in zijn hele leven dat we zonder problemen konden introduceren. Langzaam voegden we in samenspraak met Henderina andere dingen toe. Dat ging veel beter dan verwacht. En eindelijk dacht er iemand met ons mee en hoefden we niet alles meer alleen uit te vogelen.”

“Toen hij eenmaal zoveel kon verdragen, dat hij voldoende voedingsstoffen en calorieën binnen zou kunnen krijgen met gewone voeding, zijn we gestopt met de Neocate. Heel erg spannend! Maar het ging goed. Hij at goed en zijn gewicht nam toe, de buikpijn verdween op momenten.

Ik zal nooit vergeten dat ik op een avond bovenkwam (nadat ik zowaar even naar beneden had gekund omdat hij zowaar zonder kramp lag te slapen!) en dat hij met zijn armpjes boven zijn hoofd lag te slapen, een roze gloed op zijn wangen en een tevreden zucht slakend. Nog nooit had ons kindje ontspannen geslapen, besefte ik op dat moment.”

Skeptische artsen

“Uiteraard waren de artsen heel skeptisch en kregen we de nodige weerstand. Toch erkenden ze uiteindelijk wel dat we blijkbaar iets goeds deden. Want als een kind met darmproblemen in gewicht aankomt, betekent het dat hij zijn voedingsstoffen beter opneemt en blijkbaar aan het herstellen is.”

Volwaardige voeding

“Ook de diëtiste vond het maar niks. Ze analyseerde zijn voedingspatroon op de benodigde voedingsstoffen. Tot haar verbazing moest ze erkennen dat het ondanks de beperkingen om volwaardige voeding ging. Haar enige opmerkingen waren dat hij misschien iets teveel vetten binnen kreeg en iets te weinig koolhydraten volgens de norm, maar dat het verder wel klopte.”

In een stroomversnelling

“Na zo’n 9 maanden steeds voorzichtig nieuwe voeding proberen, met wisselend succes, lijkt het herstel nu in een stroomversnelling terecht te komen. Praktisch alles wat we nu stap voor stap introduceren gaat goed. Zijn ontlasting is nog wel wisselend, maar hij heeft in verhouding bijna nooit meer buikpijn. Zelfs nu hij verkouden is, gaat het goed. Voorheen sloeg dat meteen op zijn darmen. Nu niet!”

Calprotectine van rond de 880 naar 28 & nog steeds geen diagnose

“Ondanks vele onderzoeken is er nog steeds geen diagnose. Er zijn aanwijzingen dat er een chronische ontsteking in zijn dikke darm is geweest. Verder laten scopieën, biopten en andere onderzoeken geen duidelijke bijzonderheden zien.

Maar de vlag mag uit! Want was vorig jaar rond deze tijd zijn calprotectine (ontstekingswaarde) nog rond de 880, nu nog maar 28! Dat is onder de norm van 65, dus supergoed! We zijn daarom inmiddels ook gestopt met de maandelijkse bezoeken aan het kinderziekenhuis.”

“Ook deze keer liet de arts gelukkig doorschemeren dat hij niet kon ontkennen, dat het waarschijnlijk wel iets met het dieet te maken had.”

UPDATE: Een arts heeft later in een gesprek aangegeven dat hij met de huidige kennis waarschijnlijk de diagnose FPIES zou hebben gekregen.

Dieet is geen vervanging voor medische zorg

“We zijn heel blij dat we deze weg zijn ingeslagen. We zien de positieve uitwerking die voeding kan hebben op de langere termijn. Daarnaast blijven we ook gewoon gebruik maken van medische zorg als dat nodig is.”

Mijn advies aan andere ouders is: lees je goed in, zoek begeleiding, doe dingen stap voor stap, doe geen bizarre dingen, maar neem wel zelf de verantwoordelijkheid die je kunt nemen. Word je eigen specialist en ga af op je intuïtie, die gebruiken wij als mensen veel en veel te weinig. En denk niet dat ‘de dokter het wel zal weten’, want alleen jij kunt leren wat je wilt weten, en als je je er niet in vastbijt, weet je nooit wat je níét weet.

Het GAPS dieet klopte voor ons. Het is hard werken, veel koken en frustrerend dat de vooruitgang maar langzaam gaat. Maar wij hebben nu de hoop dat ons heerlijke mannetje straks redelijk gewoon kan eten en een nagenoeg buikpijn-loos leven tegemoet gaat. Hij gaat in april naar de basisschool. Door de artsen was ons voorspeld dat hij tegen die tijd nog niet gewoon zou kunnen eten en zijn kleuterjaren op de medische voeding zou overleven. Maar onze zoon krijgt straks een lunchtrommel mee!”

UPDATE: Een paar jaar later kan hij nagenoeg alles wat zelfgemaakt is (en niet uit pakjes of zakjes komt) eten, behalve gluten-granen. En zelfs als hij nu bij vriendjes af en toe dingen eet, die hij beter niet kan eten, gaat het niet meteen mis. Het herstel zet door. En dat terwijl hij een paar jaar geleden nog heel ziek werd van zoiets als een paar bramen.