Blijf op de hoogte van nieuws, nieuwe blogs en andere interessante informatie.

Twee broertjes die binnen enkele weken enorm in gewicht toenemen (Jaartraject)

Jens (6) 1700 gram in 5 weken en Ewan (3) maar liefst 1100 gram!

Jens (6) en Ewan (3) zijn broers met allebei hun eigen klachtenlijstje. Jens (6) heeft last van onrust en concentratieproblemen en had tot voor kort bijna altijd buikpijn, wisselende ontlasting, last van winderigheid en is al jaren mager (vanaf 18 maanden) en verkouden.

Hij is een langzame eter en hij is eerder klaar met eten dan dat zijn maag vol is. De diëtiste van het Academisch ziekenhuis kwam met haar kennis, ervaring en inzet niet verder dan het advies om wat extra koolhydraten te eten; een extra bordje havermoutpap. Daarnaast gaven zijn ouders altijd al veel extra vetten en voeding zonder toegevoegde suikers en e-nummers, maar zonder het gewenste (blijvende) resultaat.

Ewan (3) werd geboren met buikpijn. Hij verdroeg praktisch niks en reageerde overal allergisch op. Tot voor kort dronk Ewan Neocate (medische kindervoeding) en kon hij 5 dingen verdragen: rijst, ei, peer, banaan en broccoli (en in de zomer ook meloen).

Hoe Ewan (3) van zijn darmontsteking en allergische reacties af is gekomen lees je in het verhaal hieronder.

Hun ouders hebben alles voor deze kleine mannen gedaan wat ze konden doen. Ze hebben eindeloos gestudeerd op internet en gespit in wetenschappelijke artikelen. Van alles hebben ze uitgeprobeerd, soms met enig resultaat, maar regelmatig ook niet.

Uiteindelijk kwamen ze het GAPS dieet tegen. De inhoud sloot aan bij wat ze in de loop der jaren hadden geleerd. Dus opnieuw verzamelden ze moed om te kijken of ze Jens en Ewan hiermee verder konden helpen. Jens volgt de richtlijnen van het GAPD dieet en Ewan volgt een aangepast GAPS programma.

Piek in groeicurve

Beide jongens zijn enorm in gewicht zijn toegenomen sinds ze aan het GAPS dieet zijn begonnen! Jens (6), die altijd mager was, is in ongeveer 5 weken 1700 gram aangekomen! En Ewan (3) in drie weken (na 5 weken GAPS) maar liefst 1100 gram! Dat zijn enorme getallen voor deze kleine mannen. Ze nemen eindelijk voedingsstoffen op. Voedingstoffen die ze nodig hebben om te groeien, ontwikkelen en herstellen. En Jens (6) heeft al weken geen last meer van buikpijn en winderigheid.

Groei gewicht Ewan (3)

  • 1 juli 2015: 11,8 kg
  • 1 februari 2016: Start GAPS dieet
  • 14 februari 2016: Stop Neocate
  • 22 februari 2016: 11,9 kg
  • 8 maart 2016: 13,8 kg
  • 11 maart 2016: 14 kg

Beide kinderen hebben nog een lange weg van herstel en verbetering te gaan. Maar als kinderen in korte tijd zoveel in gewicht aankomen is er fundamenteel iets aan het veranderen in hun lichaam. Hun lichaam begint te herstellen. De kinderarts moest ook erkennen dat de ouders ‘iets’ goed deden als het om de voeding ging.