Blijf op de hoogte van nieuws, nieuwe blogs en andere interessante informatie.

Brenda, hoogopgeleid, leidinggevende functie (Basistraject)

Klachten: PDS (afwisselend diarree en verstoppingen, opgeblazen buik, buikkrampen, misselijkheid, etc.), ’s avonds totaal kapot zijn, dagelijks hoofdpijn, sombere gevoelens (van kinds af aan), PMS.

“Eigenlijk zag ik er best tegenop om aan het GAPS dieet te beginnen. Het anders moeten eten, het vele koken, alles uitzoeken, niet kunnen eten wat ik wil. Ik dacht: “Heb ik daar wel zin in.”

“Maar ik had zoveel last van mijn darmen en was zo moe, ik zag geen andere optie. Ik had al verschillende andere dingen geprobeerd, zoals probiotica en het laag FODMAP dieet. De probiotica hielp een tijdje, maar daarna niet meer. Bij de herintroductie van het laag FODMAP dieet reageerde ik op bijna alles. Ik werd er niet veel wijzer van en zat nog steeds met mijn klachten.”

“We zijn nu zo’n 2,5 maand verder na het starten van het GAPS dieet en ik voel me fantastisch! Ik heb veel meer energie. Dat merk ik ’s avonds, maar ook tijdens het sporten. Ik ben vrolijker en slaap veel beter. Mijn ontlasting is nu bijna altijd goed. Ik heb geen dikke buiken meer en geen darmkrampen. En bijna nooit meer hoofdpijn.”

“In begin vond ik het begeleidingstraject wel veel geld. Maar achteraf is het het zo ontzettend waard! Lang niet alle informatie die je nodig hebt, staat in het GAPS boek. Ik had het alleen met het boek niet gered. Dan was ik vastgelopen. En het is gewoon heerlijk dat je niet alles zelf uit hoeft te zoeken. Dat je echt persoonlijk advies krijgt en hele praktische informatie.”

“Ik kan het iedereen met PDS aanraden. Ik zag er best tegenop en je moet er ook best wat voor doen. Maar ik gun anderen zo, wat ik nu ervaar. Ik heb me in jaren niet zó goed gevoeld. Ik ben heel blij dat ik deze stap gezet heb.”

UPDATE: Zo’n twee maanden later had ik weer contact met Brenda (als onderdeel van het begeleidingstraject) en ze vertelde me dat nu ze zonder problemen knoflook & uien kan eten! En dat terwijl ze voorheen het heel heftig op knoflook & uien reageerde. Ze werd er altijd ontzettend ziek van (diarree en overgeven). Wat nog niet goed ging was een aantal fruitsoorten, zoals dadels. Mogelijk verbetert dit nog, als haar darmen verder herstellen en ze daardoor beter fructose op kunnen nemen. Afwachten en geduldig doorgaan.

Een maand of drie later sprak ik haar weer. En zoals gehoopt, weer verbeteringen! Alleen bij teveel koolhydraten of teveel geraffineerde suikers ging het nu nog wel eens wat minder. Inmiddels is ze ook met een aantal supplementen gestopt.