Je denkt goed bezig te zijn door iets van probiotica, kefir of gefermenteerde groenten te gebruiken. En dan blijk je er ziek van te worden. Hoofdpijn, zere spieren en gewrichten, het gevoel dat je de griep krijgt, vermoeidheid, snellere hartslag dan normaal, angstig gevoel, huidproblemen, etc. Hoe kan dat?

Dat komt door de oorlog in je buik!
Als je goede bacteriën naar binnen gooit gaan ze het gevecht aan met de slechte bacteriën. Als de slechte bacteriën sterven laten ze nog éénmaal hun gifstoffen los. Die gifstoffen veroorzaken de klachten. En waarschijnlijk zijn die klachten ernstiger, als jij al langere tijd ziek bent en/of als je lever overbelast is.

Officieel noemen ze dit een Jarisch-Herxheimer reactie. Afgekort ook wel een Herxheimer of zelfs Herx genoemd. Een andere term is ‘die-off’ en verwijst naar het afsterven van de slechte bacteriën.

Je weet nu dat de probiotica werkt
Op zich zijn die klachten een goed teken! Alleen jij wil je liever niet zo ziek voelen door je probiotica. En voor je lichaam is het ook niet goed. Het kost je lichaam teveel energie als het zo heftig is.

Heel voorzichtig beginnen!
Daarom is mijn advies altijd, begin heel voorzichtig. Als je probiotica gebruikt, begin dan met een klein beetje poeder uit de capsule. Als je melk of waterkefir probeert, begin dan eerst met een slokje om te kijken wat er gebeurt. Ben je iemand die al heftig reageert op van alles, begin dan gerust met een theelepel of een druppeltje. Ook met de gefermenteerde groenten, rustig aan met een theelepeltje beginnen.

Heb je nergens last van, dan kun je vaak vrij snel opbouwen. Is een klein beetje al heftig, houd het dan eerst op een zeer lage dosis. Pas als die lage dosis geen problemen meer geeft, ga je heel erg langzaam opbouwen.

Herxheimer door andere supplementen of voeding
Je kunt ook zulk soort reacties krijgen als je geen probiotica of probiotische voeding gebruikt. Veel kruiden-supplementen hebben een antibiotische werking. Je slechte en soms ook je goede bacteriën kunnen dood gaan door kruiden-supplementen. Denk aan pepermuntcapsules & oregano-capsules. 

‘Gewone’ detox-reacties
Dan heb je nog de klachten die je kunt krijgen door iets waar je (sneller) van gaat ontgiften. Dus niet omdat de bacteriën dood gaan, maar omdat je ontgiftings-processen extra acties gaan uitvoeren. Dit zijn vaak supplementen of voedingsmiddelen die stoffen bevatten die je lichaam nodig heeft om te ontgiften. Dus op zich ook weer een goed teken! Het gaat alleen soms wat te snel voor je lijf. Het is letterlijk op dat moment iets teveel van het goede.

Denk aan zelfgemaakte bouillon (het aminozuur glycine wat daar in zit, helpt je ontgiften), vitamine B12 en rode bietjes. Niks mis mee. Maar als je er te heftig op reageert of teveel ontgiftende producten tegelijk op een dag eet voor wat jouw lichaam op dat moment aan kan, kun je beter iets rustiger aan doen.