Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en Fibromyalgie gaan vaak samen. Uit verschillende studies blijkt dat veel mensen met Fibromyalgie ook maag-, darm en spijsverteringsklachten hebben. Niet dat dat in alle gevallen ook PDS is, maar het geeft wel een link aan tussen maag-, darm en spijsverteringsklachten en Fibromyalgie.

Andersom kan het ook. Dat mensen met PDS Fibromyalgie-achtige klachten hebben, zonder dat ze de diagnose Fibromyalgie hebben.

Uit een andere studie blijkt dat, afhankelijk van welke studie je bekijkt, 30-70% van de mensen met Fibromyalgie ook PDS hebben.

Hoewel er nog niet veel onderzoek naar is gedaan, lijkt het erop dat zowel PDS (en andere maag-, darm en spijsverteringsklachten) als Fibro een (deel)oorzaak in de darmen heeft. Als dat zo is, ligt (een deel van) de oplossing ook in de darmen.

Zo is er een onderzoek dat een verband legt tussen een verstoring in de darmflora en Fibromyalgie. Een andere studie waarbij alle onderzochte patiënten (42) met Fibromyalgie overgroei van bacteriën in de dunne darm (SIBO) zou hebben.

En een studie waarbij 70% van de onderzochte patiënten met Fibromyalgie een lekke darm had. Opvallend was dat van de groep met lekke darm, een deel geen darmklachten had.

Je hoeft dus geen darmklachten te hebben om wel een lekke darm te kunnen hebben en daardoor ziek te zijn. De (deel)oplossing ligt dan nog steeds in de darmen.

***

In mijn praktijk werk ik met mensen met maag-, darm- en spijsverteringsproblemen en klachten die vanuit de darmen komen. Dat doe ik in langere trajecten, van 3 maanden (met nazorg) of een jaar. Volledig online en telefonisch of via skype, met veel persoonlijke aandacht.

Als basis maak ik gebruik van het GAPS dieet, omdat het specifiek een darm-herstellend eetpatroon is. Uiteraard aangevuld met andere kennis, je lichaam bestaat nu eenmaal niet alleen uit darmen 😉 Je krijgt daarom altijd advies, specifiek aangepast aan jouw klachten en jouw leefsituatie.

Wil je eerst meer weten over het GAPS dieet, lees dan het boek: www.gapsboek.nl

Wil je meer weten over de begeleidingstrajecten: https://mijngezondedarmen.nl/begeleiding/