Als je oplossingen voor een probleem zoekt, is het handig om eerst de oorzaken te weten.

Voor Prikkelbare Darm Syndroom – PDS is officieel geen oorzaak bekend. Het is een vergaarbak met klachten die veel voorkomen. Als er geen andere oorzaken zijn, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of Coeliakie en je aan ‘eisen’ voldoet, mag je in het PDS-bakje.

Dan heb je een naam voor je klachten, maar helaas geen oplossing.

Wat zijn de eisen om aan de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom te voldoen?

 1. Je hebt minimaal 3 keer per maand en minimaal 3 maanden achterelkaar last van buikpijn of een onprettig gevoel in je buik dat anders voelt dan pijn.
 2. Daarnaast moet je ‘last’ hebben van 2 de volgende 3 punten:
  1. De klachten worden minder nadat je naar het toilet bent geweest
  2. De klachten hangen samen met verandering in het aantal keer dat je naar het toilet moet, dus vaker of minder vaak (verstoppingen)
  3. De klachten hangen samen met verandering in hoe dik of dun je ontlasting is.

Steeds meer mensen krijgen de diagnose PDS, kinderen, tieners, jongeren en volwassenen. HOE KUNNEN IN VREDESNAAM ZOVEEL MENSEN DARMKLACHTEN IN DE CATEGORIE PDS HEBBEN EN NIEMAND DE OORZAAK WETEN?

DE oorzaak is niet bekend, de oorzaken (meervoud) wel! Tenminste een heleboel oorzaken, want uiteraard weten we nog niet alles.

En aan die oorzaken is wat te doen! En geloof het of niet, als je dat doet, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je van je klachten af komt.

“Maar dan had je natuurlijk geen PDS, maar iets anders.”, wordt er dan geroepen. Want er is geen oorzaak voor PDS, dus kan er ook geen oplossing zijn. (Heeft iemand in de gaten hoe blokkerend deze manier van denken werkt?)

Ik denk dat het de meeste mensen aan hun derrière zal oxideren (vertaling: aan hun reet zal roesten) of ze nu wel of niet officieel het Prikkelbare Darm Syndroom hebben, als ze maar van hun klachten af komen! En hun leven weer normaal wordt!

In mijn praktijk zie ik dat mensen allemaal hun eigen ‘pretpakket’ aan oorzaken hebben, als het om PDS gaat. Het is een soort buffet, waarbij de één maar 2 oorzaken heeft en de andere misschien wel 7. Je zult die oorzaken allemaal zo goed mogelijk aan moeten pakken om ervoor te zorgen dat het resultaat heeft.

En het grappige is, dat de meeste oorzaken met elkaar te maken hebben. Ze houden elkaar in stand. Dus kom je in een vicieuze cirkel terecht. Daarom is het echt aan te raden om een totaal-aanpak te kiezen, waarbij je alle oorzaken tegelijk goed aanpakt.

Je kunt eindeloos aanmodderen met een pepermuntcapsule hier en een probioticum daar, een gluut weglaten hier en een accupunctuur-sessie daar. Of je kunt je schouders eronder zetten en een tijd flink aan de bak met je voeding en andere zaken.

Klanten van mij zien daardoor ein-de-lijk! blijvende resultaten. Sommigen zijn al jaren aan het modderen, sommigen zelfs levenslang. Dat hoeft dus niet, als je eerder besluit om het grondig aan te pakken. De kennis was er jaren geleden misschien nog niet, maar nu wel!

DE OORZAKEN

Hier de oorzaken van het Prikkelbare Darm Syndroom die ik vaak tegenkom in mijn praktijk:

 • Gebrek aan maagzuur (slechte maagfunctie): kenmerken zijn: opkomend maagzuur, brandend maagzuur, misselijkheid, boeren, opgeblazen gevoel, snel vol zitten, het gevoel dat eten lang in je maag blijft hangen
 • Gebruik van maagzuurremmers: kenmerken: zie ‘gebrek aan maagzuur’ en vitamine B12 tekort en andere tekorten, slechte vertering, darmklachten, verstoorde darmflora
 • Slechte spijsvertering in het algemeen
 • Verstoorde darmflora, in alle soorten en maten, inclusief candida
 • Lekke darm
 • Problemen met je gal (en lever)
 • Problemen met je geslachtshormonen (PMS, PCOS, overgewicht, etc.)
 • Problemen met je schildklier (die weer veroorzaakt kunnen worden door o.a. een lekke darm en een verstoorde darmflora)
 • Gebrek aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten, wat vaak weer veroorzaakt wordt door een slecht maagfunctie en/of slechte spijsvertering in bredere zin.
 • Stress en hoe je met stress omgaat
 • Slecht slapen, kan veroorzaakt worden door andere lichamelijke problemen (o.a. darmen, lever), dus vicieuze cirkel
 • Parasieten en/of andere infecties waar je je niet van bewust bent
 • Voeding blijven eten, die je geïrriteerde darmen op dit moment niet aan kan, zoals granen/zetmeel
 • Voedsel-intoleranties (vaak als gevolg van slechte spijsvertering) en allergieën (o.a. lekke darm)
 • Junkfood als normaal zien en het regelmatig, dus dagelijks en wekelijks blijven eten. (Nee, drop is niet gezond voor je darmen. Wel lekker, maar zeker niet gezond.)
 • De pil
 • Pijnstillers en andere medicijnen
 • Problemen met de peristaltiek door verschillende oorzaken
 • Andere (deel)oorzaken

Je ziet dus dat je hele spijsvertering, je darmflora en alles wat je dagelijks in je darmen mikt, oorzaken kunnen zijn van PDS. Als je daar met een totaal-aanpak mee aan de slag gaat, heb je meer kans op blijvende resultaten, dan wanneer je dan weer eens dit of dat uitprobeert.

Hoe je het aanpakt, mag je uiteraard helemaal zelf weten. Het gaat er mij vooral om dat je je bewust wordt van het feit, dat veel dingen met elkaar te maken hebben. En dat je dus een plan van aanpak nodig hebt. Je kunt het allemaal zelf uit proberen te vogelen met informatie van internet en boeken.

Als je een goede therapeut kunt vinden met darmen/PDS als specialisatie (en die zijn er in verhouding nog weinig), gaat het vaak beter en sneller (het kan je jaren zelf experimenteren schelen) en je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Zoek iemand die begrijpt dat bovenstaande dingen (en meer) allemaal met elkaar te maken hebben. Zoek iemand die de nadruk legt op voeding en niet op supplementen. Veel geïrriteerde darmen kunnen slecht tegen supplementen en/of nemen ze helemaal niet op. En zoek iemand die goed naar je luistert en persoonlijk advies geeft.

In mijn praktijk werk ik met mensen met maag-, darm- en spijsverteringsproblemen en klachten die vanuit de darmen komen. Dat doe ik in langere trajecten, van 3 maanden (met nazorg) of een jaar. Volledig online en telefonisch of via skype, met veel persoonlijke aandacht.

Als basis maak ik gebruik van het GAPS dieet, omdat het specifiek een darm-herstellend eetpatroon is. Uiteraard aangevuld met andere kennis, lichaam bestaat nu eenmaal niet alleen uit darmen 😉 Je krijgt daarom altijd advies, specifiek aangepast aan jouw klachten en jouw leefsituatie.

Wil je meer weten over het GAPS dieet, lees dan het boek: www.gapsboek.nl

Wil je meer weten over de begeleidingstrajecten: https://mijngezondedarmen.nl/begeleiding/