Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom blijven vaak met hun klachten zitten. Ook na jaren van alles te hebben geprobeerd. De dokter zegt vaak: “Leer er maar mee leven.” Daar heb je niks aan. Waar je ook niks aan hebt, is dat er constant herhaald wordt dat DE oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom niet bekend is. Ik zal je uitleggen waarom.

Mythe #1: De oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom is niet bekend

Dat komt omdat het Prikkelbare Darm Syndroom een ‘verzonnen’ ziekte is. En dat ze PDS ‘verzonnen’ hebben is op zich positief.

Artsen zagen heel veel mensen met buikklachten waar ze de oorzaak niet van konden vinden en dus ook de oplossing niet voor hadden. Ze wilden die mensen wel graag serieus nemen en op zoek gaan naar oplossing.

Dus het Prikkelbare Darm Syndroom is bedacht, zodat er gericht aandacht voor komt en onderzoek naar gedaan wordt. Allemaal heel positief!

Het grote nadeel is dat er jarenlang gezocht werd naar één oorzaak, naar DE oorzaak, zodat er ook één oplossing kon komen, namelijk DE oplossing. En nog steeds wordt door artsen en de belangenvereniging gesproken over DE oorzaak en DE oplossing. En ook over dat bepaalde klachten niet bij PDS horen volgens de Rome-criteria, terwijl ze er medisch gezien wel degelijk mee te maken hebben. Je darmen staan niet los van de rest van je lichaam.

Inmiddels weten we dat prikkelbare darmen veel verschillende oorzaken kunnen hebben. Net als jeuk bijvoorbeeld verschillende oorzaken kan hebben. Je kunt jeuk hebben omdat je ergens allergisch voor bent, of omdat je door de brandnetels hebt gelopen of bijvoorbeeld omdat je door een mug geprikt bent.

Het Prikkelbare Darm Syndroom is dan ook geen ziekte, maar een pakket aan soortgelijke klachten. En die klachten kunnen allemaal verschillende oorzaken hebben, net als bij jeuk. Bij de één zijn dat parasieten, bij de ander voedsel-intoleranties, bij weer een ander een verstoorde darmflora, weer een anders stress of verteringsproblemen, etc.

En om het nog ingewikkelder te maken hebben veel mensen verschillende oorzaken tegelijk. En vaak houden die oorzaken elkaar is stand, zolang je ze niet allemaal tegelijk aanpakt. En dat heeft iedereen nog zijn eigen ‘pretpakket’ aan oorzaken. Niet iedereen met het Prikkelbare Darm Syndroom heeft last van precies dezelfde oorzaken.

Mythe #2: Er zijn geen oplossingen voor het Prikkelbare Darm Syndroom

We weten inmiddels dat voor veel onderliggende oorzaken van het Prikkelbare Darm Syndroom oplossingen zijn. En daarmee kunnen de meeste mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom van hun klachten af komen of op zijn minst een heel stuk verminderen.

Maar dat vraagt om maatwerk! Want niet iedereen met het Prikkelbare Darm Syndroom heeft dezelfde onderliggende oorzaken. En om het nog ingewikkelder te maken, iedereen is uniek en reageert daarom anders op voeding.

Daarom werk ik in mijn praktijk wel met het darm-herstellende GAPS dieet als uitgangspunt, maar pas ik de adviezen aan op basis van de klachten van mijn klanten.

De één heeft maagproblemen die ook aangepakt moeten worden, de ander weer niet. De één heeft veel last van intoleranties, de ander niet. De één heeft meestal verstoppingen, de ander meestal diarree. De één heeft een lekke darm, de ander niet. Maar allemaal hebben de last van de klachten die bij het het Prikkelbare Darm Syndroom horen.

Dus de oplossing ligt niet in één pilletje, één dieet of één therapie, maar in uitgebreide kennis, ervaring en advies op maat. Oplossingen zijn er dus wel degelijk! Je hebt er alleen waarschijnlijk meer dan één tegelijk nodig.

Mythe #3: Het Prikkelbare Darm Syndroom is onschuldig, dus maak je er verder geen zorgen om

Dit is echt de grootste onzin die er bestaat. Je darmen zijn ontzettend belangrijk als het om je gezondheid gaat. Als je darmen niet goed functioneren, kun je er op wachten dat je andere klachten en ziekten gaat ontwikkelen. Meestal niet meteen, maar wel in de loop van de tijd.

Lekke darm, verstoorde vertering en darmflora-problemen worden meer en meer in verband gebracht met ziekten en klachten. Denk aan klachten als B12 tekort, eczeem, voedsel-intoleranties en een geïrriteerde blaas. Maar ook aan auto-immuunziekten, zoals diverse soorten reuma en de ziekte van Crohn.

Leg je daarom nooit neer bij darmklachten, maar blijf zoeken naar oplossingen!

* * * * *

In mijn praktijk werk ik met mensen met maag-, darm- en spijsverteringsproblemen en klachten die vanuit de darmen komen. Dat doe ik in langere trajecten, van 3 maanden (met nazorg) of een jaar. Volledig online en telefonisch of via skype, met veel persoonlijke aandacht.

Als basis maak ik gebruik van het GAPS dieet, omdat het specifiek een darm-herstellend eetpatroon is. Uiteraard aangevuld met andere kennis, je lichaam bestaat nu eenmaal niet alleen uit darmen 😉 Je krijgt daarom altijd advies, specifiek aangepast aan jouw klachten en jouw leefsituatie.

Wil je eerst meer weten over het GAPS dieet, lees dan het boek: www.gapsboek.nl

Wil je meer weten over de begeleidingstrajecten: https://mijngezondedarmen.nl/begeleiding/