Blijf op de hoogte van nieuws, nieuwe blogs en andere interessante informatie.

Over Henderina Mantel

Vroeger kon je me opdweilen. Mijn leven stond stil. Nu kan ik alles weer aan!

Het is enorm frustrerend als je lijf niet kan uitvoeren wat je hoofd wil. Ik weet hoe dat voelt. Ik heb jaren min of meer op de bank doorgebracht en andere jaren maar half geleefd. Inmiddels is dat compleet veranderd. Daarom wil ik je graag helpen.

Jarenlang, vanaf mijn pubertijd eigenlijk al, heb ik met de volgende klachten geworsteld:

 • ’s Ochtends net zo moe je bed uitkomen als er ’s avonds in gaan.
 • Het gevoel hebben een marathon te hebben gelopen voordat de dag begint.
 • Na het schoonmaken van bijvoorbeeld de badkamer en het toilet, minimaal een uur moeten rusten op de bank.
 • Te ‘laat’ naar bed gaan (later dan 23.00) en daar een week voor moeten boeten.
 • Niet kunnen werken.
 • Nauwelijks het huishouden draaiende kunnen houden.
 • Om 19.00 al op de bank bijna in slaap vallen en zelfs geen energie hebben om nog een boek te lezen.

Opgesloten

Ik zat opgesloten in mijn lichaam. Mijn ambities kon ik niet waarmaken en thuis en met mijn partner van destijds viel er weinig te ondernemen. Kinderen krijgen was geen reële optie (vond ik). En ook mijn hoofd functioneerde niet optimaal. Daar kwam ik achter toen ik weer wat begon op te krabbelen. In de loop van de jaren begon ik heel langzaam wat meer energie te krijgen en kwam er een ander probleem aan de oppervlakte.

ADD en HSP

Ik ging weer wat meer ondernemen, probeerde te werken en ging later ook weer studeren. Daardoor werd heel duidelijk dat ik kenmerken had die lijken op die van ADD en HSP. Ook daardoor lukte het me niet goed om te doen wat ik wilde. Nu weet ik: een gezondheid lichaam en een goed functionerend hoofd begint in de keuken. Koken is altijd de positieve rode draad geweest in mijn leven. Van jongs af aan stond ik al te roeren in potten en pannen en was ik gek op proeven.

Verband voeding en gezondheid

Later verdiepte ik me in het verband tussen voeding en mentale en lichamelijke gezondheid. Zo kwam ik uiteindelijk het boek van Dr. Natasha Campbell-McBride tegen: Gut and Psychology/Physiology Syndrome. Voor mij vielen de kwartjes op zijn plek; gezonde darmen zijn de basis voor een gezond lichaam, inclusief je hersenen. Dr. Campbell-McBride legt een verband tussen darmgezondheid en lichamelijke en mentale klachten. Ze doet dat heel helder en wetenschappelijk onderbouwd. Na een periode van voorbereiding ben ik haar GAPS voedingsadviezen gaan opvolgen. Dat heeft alles veranderd.

Full time werken!

Soms lijkt het een droom. Zelfs nu ik al heel wat jaren beter ben. Mijn lichaam en mijn hoofd kunnen het weer aan:

 • Fulltime werken, 60 uur per week als het moet.
 • Stress absorberen.
 • Focussen, concentratie vasthouden, schakelen.
 • Veel prikkels verwerken.
 • Een paar avonden laat naar bed gaan.

Het is heerlijk om normaal te kunnen functioneren.

Omdat verandering van eetpatroon zo’n enorm positief effect heeft gehad in mijn leven, wil ik dat graag aan anderen doorgeven.

Online praktijk & vertaling GAPS boek

Ik heb toen een opleiding tot voedingsdeskundige gevolgd en daarna de GAPS dieet training gedaan bij Dr. Natasha Campbell-McBride zelf. En vervolgens ben ik mijn online praktijk gestart. Ik vond het zo belangrijk dat de informatie over dit dieet ook in het Nederlands beschikbaar zou zij, dat ik de gok gewaagd heb om haar boek met haar toestemming te vertalen en uit te geven.

En niet zonder succes. Regelmatig laten mensen me weten welke resultaten ze hebben bereikt of welke inzichten ze hebben gekregen met dank aan het boek. “Voor mij vallen nu eindelijk de kwartjes op hun plek.” is een uitspraak die ik regelmatig hoor, via email binnen krijg of op Facebook voorbij zie komen. In de loop van de jaren ben ik cursussen en opleidingen blijven volgen. En ik doe dat nog steeds. Maar het meeste leer ik toch door me zelf in de dingen verdiepen en van mijn klanten.

Leergierig

Ik ben iemand die graag exact wil weten hoe dingen werken om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Dus ik verslind boeken, artikelen, podcasts en andere informatie van artsen, onderzoekers en andere deskundigen. En ik verbind al die informatie aan elkaar, zodat ik een zo compleet mogelijk beeld krijg van de onderliggende problemen en de oplossingen.

Leren van mijn klanten

Mijn klanten leren me hoe de theorie in de praktijk werkt. Het menselijk lichaam is zo complex dat het niet in een ‘theorie’ te vatten is. Dus heel goed luisteren naar mijn klanten helpt me om oplossingen te vinden, passend bij de klachten en reacties mijn klanten. De puzzel is bij iedereen net weer even anders.

Veel ziekten en klachten hebben een connectie met de darmen

Het GAPS dieet kan ingezet worden voor alle ziekten en klachten die een connectie hebben met wat er in je darmen gebeurt. En dat zijn er nogal wat! Van psychiatrische aandoeningen tot auto-immuunziekten tot huidproblemen, etc.

Gespecialiseerd in maag-, darm- en intolerantie-problemen

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om me te specialiseren in maag-, darm- en intolerantie-problemen. Maar iedereen die het GAPS dieet wil gebruiken om zijn gezondheid te verbeteren is natuurlijk welkom! En naast mijn kennis over het GAPS dieet zet ik natuurlijk ook alle andere kennis en ervaring in om je te helpen.

Kan ik jou misschien helpen? Lees dan de informatie over de begeleidingstrajecten.

Lees meer over het GAPS dieet.

Bekijk trajecten Neem contact op