Heel wat mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben maagklachten. Denk aan opkomend en brandend maagzuur, veel boeren laten, opgeblazen gevoel, maagpijn en misselijkheid. Vaak wordt tegen mensen gezegd dat maagproblemen niks met PDS te maken hebben. Maar is dat wel zo? In je lichaam staat alles met elkaar in verbinding en dat geldt zeker voor je maag en darmen.
In het artikel Waarom is het Prikkelbare Darm Syndroom zo lastig op de lossen? legde ik uit dat een darmflora uit balans gifstoffen produceert. Die gifstoffen hebben effect op je maag. Dit is wat dr. Natasha Campbell-McBride daarover zegt in haar boek ‘Gut an Physiology Syndrome’:
“Mensen met afwijkende darmflora hebben bijna zonder uitzondering een verstoorde maagzuurproductie. Gifstoffen die geproduceerd worden door overgroei van pathogene microben in de darmen hebben een sterk vermogen om de afgifte van maagzuur te verminderen. Deze situatie wordt hypochloorhydrie genoemd (laag maagzuur).”
Daarnaast zorgt alles wat de maag irriteert en (lichte) ontsteking veroorzaakt dat de maag de zuurproductie vermindert, om zichzelf te beschermen tegen het eigen zoutzure maagzuur. Wat kan je maag zoal irriteren en dus je maagzuurproductie verminderen? Een aantal voorbeelden:
- Medicijnen, vooral pijnstillers, maar ook andere medicatie, vooral als die langere tijd wordt ingenomen.
- Landbouwchemicaliën in voedsel
- Kwik uit amalgaam (grijze) vullingen
- Roken
- Veel alcohol drinken
Stress
Daarnaast zorgt stress voor het ‘uit’ zetten van je vertering en dus wordt ook je maagzuurproductie tijdens stress op een laag pitje gezet. Bij acute stress (inbraak, een ongeluk zien gebeuren, etc.) is dat handig, omdat je dan je energie nodig hebt voor andere zaken. Maar chronische stress zorgt voor langdurige verteringsproblemen, die op termijn ook je maag- en darmflora beïnvloeden. En een darmflora uit balans (darmdysbiose) is één van de belangrijke kernoorzaken voor ziekten en klachten, zoals PDS.
Maagbeschermers beschermen niet, maar blokkeren
Je zou denken dat als je een maagbeschermer voorgeschreven krijgt, dat het medicijn je dan beschermt tegen de schadelijke invloed van de andere medicatie (zoals pijnstillers). Helaas! De andere medicatie blijft lekker je maagslijmvlies irriteren. Het enige wat de maagbeschermers doen, is de productie van je maagzuur afremmen, zodat dat normale gezonde, door je eigen lichaam geproduceerd maagzuur niet nog verder het vergiftigde (door de medicijnen) maagslijmvlies kan irriteren.
Je hebt de H2-blokkers, zoals cimetidine en ranitidine, die de histamine-H2-receptoren blokkeren, zodat je minder maagzuur aanmaakt.
Maar veel mensen krijgen een zogenaamde PPI, Proton Pump Inhibitor, een protonpompremmer voorgeschreven. Omeprazol en Pantoprazol zijn de bekendste, maar er zijn meer ‘prazolen’. Die blokkeren nagenoeg je hele maagzuurproductie.
Wat gebeurt er als je bijna geen maagzuur meer aanmaakt?
In je mond begint de vertering al een beetje. In je maag wordt gestart met het zwaardere verteringswerk. En als dat niet goed gaat, gaat het verderop in het proces ook niet goed.
Onverteerde eiwitten
De vertering van eiwitten gaat vanaf het begin niet goed als je te weinig maagzuur hebt. Maagzuur is essentieel om eiwitten te kunnen verteren. En als je je eiwitten niet verteert, kun je ze ook niet goed opnemen. Zodra je je eiwitten niet goed opneemt, kan je lichaam zichzelf niet goed onderhouden en kan je lichaam veel processen die afhankelijk zijn van eiwitten niet goed uitvoeren. En dat zorgt dan weer voor klachten en ziekten.
Slechte opname van bepaalde vitaminen en mineralen
Je kunt bepaalde vitaminen en mineralen niet of veel minder meer opnemen. Onder andere de opname van vitamine B12 is afhankelijk van een gezonde maagzuurproductie. En ook verschillende mineralen en sporenelementen zoals bijvoorbeeld zink, magnesium en selenium zijn afhankelijk van een normale maagzuurproductie. Gebrek aan vitaminen en mineralen zorgt voor klachten en ziekten.
Slechte vertering van de rest van je voedingsstoffen en slechte detox
Als het eten wat de maag verlaat en in de dunne darm komt niet zuur genoeg is, krijgt je galblaas, maar vooral ook je alvleesklier niet voldoende prikkeling om zijn werk te doen. Galzuren zijn noodzakelijk om vetten te verteren en ook de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K op te kunnen nemen. Daarnaast is voldoende galproductie belangrijk om gif- en afvalstoffen af te kunnen voeren.
Je alvleesklier zorgt voor veel verteringsenzymen. Dus als die alvleesklier niet wakker geschud wordt door zuur, doet hij half slapend zijn werk en wordt er nog meer voedsel niet goed verteerd. Ook hier weer, als je je eten niet goed verteert, kan het niet opgenomen worden en kan je lichaam zichzelf niet onderhouden en kunnen processen in het lichaam niet goed uitgevoerd worden. Daardoor ontwikkelen zich in de loop van de tijd klachten.
Voedselallergieën
Er is een verband tussen het hebben van voedselallergieën en een gebrek aan maagzuur. Mogelijk is de slechte vertering ook een (deel)oorzaak voor het ontstaan van voedselallergieën.
Verandering van flora door tekort aan maagzuur
Al dat onverteerde en halfverteerde eten, het gebrek aan zuur in de maag en later het gebrek aan alkaliserende alvleeskliersappen en galvloeistof in de darmen zorgt ervoor dat de omgeving in de darmen sterk verandert. Dit zorgt weer voor een verandering in darmflora. De natuurlijke balans is zoek. En die onbalans in darmflora speelt dan weer een belangrijke rol in het ontstaan van klachten en ziekten.
Lucht en opkomend zuur
Eén van die problemen die door een flora uit balans veroorzaakt kan worden, is dat je bovenin de darmen en in de maag veel meer lucht gaat produceren. En dat kan dan weer voor meer boeren en opkomend maagzuur zorgen. En wat geeft de arts je bij opkomend maagzuur? Maagzuurremmers! En zo houden we samen de vicieuze cirkel in stand.
Dokter zonder medicijnen
Zie je nu waarom het zo belangrijk is dat we als samenleving gaan leren hoe we zoveel mogelijk ziekten en klachten oplossen zonder medicijnen? En het liefst nog dat we zoveel mogelijk ziekten zien te voorkomen? En dat is mogelijk! We beginnen in Nederland inmiddels wat terrein te winnen als het gaat om het terugdringen van diabetes type 2 met voeding. Maar ook op het vlak van andere (ernstige) ziekten zijn pionierende artsen actief met goede resultaten!
De boeken van dr. Natasha Campbell-McBride leggen een goede basis voor hoe we met voeding onze gezondheid kunnen herstellen, zodat medicatie vermindert kan worden of zelfs helemaal afgebouwd.
Hulp nodig?
Aan de slag? Ik help je graag om je gezondheidspuzzel te maken door je te helpen de GAPS principes op maat te maken voor jouw lichaam en jouw leefsituatie.