Hoofdpijn, migraine en het Prikkelbare Darm Syndroom

Zowel ‘gewone’ hoofdpijn als migraine komen vaak voor bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Meestal wordt apart naar de hoofdpijn en migraine gekeken, alsof ze niks met de darmen te maken hebben. Maar als zowel hoofdpijn, als migraine vaak voorkomen bij mensen met PDS, is het misschien de moeite waard om eens na te denken over wat er in die darmen gebeurt, dat hoofdpijn of migraine zou kunnen uitlokken.

In het blog ‘Waarom is het zo lastig om PDS op te lossen?’ leg ik uit dat een darmflora uit balans veel stoffen (metabolieten) produceert die een negatief effect hebben op ons lichaam. Dr. Natasha Campbell-McBride zegt zelfs dat je darmflora één van de belangrijkste bronnen van gifstoffen in je lichaam is.

In haar tweede GAPS boek* zegt ze: “Ik twijfel er niet aan dat toxiciteit vanuit de darmen verantwoordelijk is voor het probleem. Deze gifstoffen gaan eerst naar de lever en bij mensen met GAPS is de lever meestal overbelast en overwerkt. Dus de gifstoffen komen in het bloed terecht en worden naar het hoofd vervoerd.”

Als je bloed-hersen-barrière intact is en goed werkt, zijn de hersenen beschermd tegen de gifstoffen. Zo niet (want die bloed-hersen-barrière kan lek zijn), dan ondervinden je hersenen daar mogelijk schade van, alleen dat voel je niet.

Je hersenen zelf kunnen geen pijn voelen. Dus van je hersenen krijg je niet snel een signaal, dat er mogelijk iets niet goed gaat. Maar het weefsel daaromheen zowel binnen als buiten de schedel wel! De gifstoffen in het bloed komen terecht bij het harde hersenvlies aan de zijkant van het hoofd, de oogkassen, de kaken en het gebied rondom het oor. En die gifstoffen zetten mogelijk de hoofdpijn en migraine ‘aan’ door ontsteking te veroorzaken.

Praktijk: hoofdpijn en migraine minder door verandering eetpatroon

Hoe het precies zit, hoe hoofdpijn en migraine werken, weten we wetenschappelijk gezien nog niet. Wel is er steeds meer praktijkervaring dat hoofdpijn en migraine minder worden, of zelfs helemaal wegblijven, als mensen anders gaan eten.

Onder andere het ketogeen dieet (met dierlijke voeding), het GAPS dieet en het carnivoor dieet zijn succesvol in het verminderen of zelfs helemaal terugdringen van hoofdpijn en migraine. Ze pakken allemaal de darmflora aan door de flora geen zetmeel meer te voeren. Blijkbaar geeft dat een gunstige verandering in flora. Daarnaast leveren ze deze eetpatronen de bouwstenen voor een gezond lichaam, wat in staat is zichzelf te herstellen en te onderhouden, zodat het geen lekke darmen of lekke bloed-hersen-barrière heeft en ook de lever goed functioneert.

Ja maar, ik heb hormonale migraine, dus dat is anders

Is dat zo? Veel mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom hebben meer klachten in de tweede helft van hun hormooncyclus. Zo rond de eisprong en in de dagen voor en de eerste dagen van de menstruatie. Dat komt omdat je hormonen invloed hebben op je immuunsysteem. Je immuunsysteem heeft een rol in het in balans houden van je darmflora. En je darmflora speelt weer een rol in de aanmaak en het ‘regelen’ van je hormonen. Alles staat met elkaar in verband!

Daarnaast houden hormonale problemen, zoals bijvoorbeeld PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) sterk verband met een hoog insuline- en bloedsuikergehalte. Het ketogeen dieet (met dierlijke voeding), het GAPS dieet en het carnivoor dieet, zijn allemaal laag in koolhydraten. Daardoor zorgen ze voor stabiele bloedsuikers en lage insuline-niveau’s, waardoor problemen zoals PCOS vaak verminderen, dan wel helemaal verdwijnen.

Veel klachten en ziekten, beginnen in de darmen en met wat je eet

Ik hoop dat je door het lezen van de artikelen gaat begrijpen dat veel van onze gezondheid bepaald wordt door wat we eten, en in welke conditie onze darmflora is. Voeding die niet past bij wat ons lichaam nodig heeft voor onderhoud en herstel, plus een darmflora uit balans die via via voor veel verschillende problemen kan zorgen (verteringsproblemen en daardoor voedseltekorten, darmproblemen, immuunproblemen, ontgiftingsproblemen, etc.), zijn een recept voor het ontstaan van vele (chronische) klachten en ziekten.

Dat heeft één heel groot voordeel! Als je je eetpatroon aanpakt en aandacht besteed aan het beter in balans brengen van je darmflora, kun je op termijn ontzettend veel verschillende klachten en ziekten onder controle krijgen. En dat zie ik dus in de praktijk gebeuren. Mensen met lijstjes van 5 tot 25 klachten, kunnen er na een jaar een heleboel wegstrepen, terwijl andere klachten en/of ziekten enorm verbeterd zijn.

Binnen 4 weken 80% minder hoofdpijn

Kort geleden had ik iemand aan de lijn, die al jaren kampt met terugkerende zware hoofdpijn. Ze had het eerste GAPS boek gekocht, goed gelezen en was begonnen met het Introductie dieet. Ze vertelde dat ze binnen 3,5 week al van 80% van haar hoofdpijn af was! En ze begreep dat ze het nog langer vol moest houden om haar hele lichaam en haar flora te herstellen, maar het gaf haar veel hoop dat ze nu eindelijk een echte, blijvende oplossing had gevonden.

*Gut and Physiology Syndrome. Een natuurlijke behandeling voor Auto-immuunziekten, Allergieën, Gewrichtsontstekingen, Darmproblemen, Vermoeidheid, Neurologische ziekten en Hormonale problemen.

PS: Hoofdpijn kan ook andere oorzaken hebben. Maar als je (lichte) darmklachten hebt of er is geen andere oorzaak vastgesteld, kan (een deel van) de oplossing liggen in een ander eetpatroon.

Hulp nodig?

Begeleiding? Ik help je graag om je gezondheidspuzzel te maken door je te helpen de GAPS principes op maat te maken voor jouw lichaam en jouw leefsituatie: www.mijngezondedarmen.nl