Het GAPS dieet is een darm-herstellend dieet. Het wordt wereldwijd ingezet als dieet voor het herstel van lichamelijke klachten die een (deel)oorzaak hebben in de darmen. En natuurlijk voor maag- en darmklachten zelf.

Omdat het boek ooit geschreven is voor ouders van kinderen met autisme, spreekt de titel je misschien niet meteen aan als je lichamelijke klachten of ziekten hebt. De titel van het boek, ook van de Nederlandse versie, is ‘Gut and Psychology Syndrome’. Toch gebruiken mensen wereldwijd de kennis uit het boek als (deel)behandeling voor hun lichamelijke klachten. Daarom is het bij Amazon in de VS (de Amerikaanse Bol) al jaren één van de bestsellers op het gebied van gezondheid. De titel zou dus net zo goed ‘Gut and Physiology Syndrome’ kunnen zijn.

Het boek is vooral interessant voor mensen met:

1) Klachten en ziekten die te maken hebben met een verstoord immuunsysteem, zoals eczeem en andere huidproblemen, astma, allergieën en voedsel-intoleranties, hooikoorts, chronische blaasontstekingen, etc.

2) Maag- en darmklachten (inclusief problemen met je gal) zoals: Prikkelbare Darm Syndroom (spastische darm), chronische diarree, verstoppingen (obstipatie/constipatie), lekke darm, opkomend maagzuur en andere maagproblemen, verstoorde darmflora (inclusief schimmels).

3) Auto-immuunziekten en ziekten met een auto-immuuncomponent, zoals:
Reuma: verschillende soorten, denk aan ziekte van Bechterew, syndroom van Sjögren, Reumatoïde Artritis, fibromyalgie, etc. En verder psoriasis, diabetes type 1 (voor een stabielere bloedsuiker) endometriose, ziekte van Grave, ziekte van Hashimoto, lupus, ziekte van Lyme (chronisch), ziekte van Menière, MS, Parkinson, FPIES, vitiligo, colitis ulcerosa (en andere vormen van colitis), ziekte van Crohn, etc.

Om je een idee te geven wat je in het boek kunt lezen, heb ik een korte samenvatting gemaakt. Het Nederlandse boek is te bestellen via www.gapsboek.nl

DEEL 1

1. Alle ziekte begint in de darmen
Dr. Natasha Campbell-McBride begint met het uitleggen van het verband tussen maag- en darmproblemen, de kieskeurige eetgewoonten en de darmflora van kinderen met autisme.

2. De wortels van een boom
Uitleg over je darmflora en hoe die flora je darmen beschermt, je immuunsysteem ondersteunt, je helpt met ontgiften, je helpt je eten te verteren en voeding produceert voor je darmwand. En wat er mis kan gaan als die flora verstoord is.

3. Immuunsysteem
Uitleg over het immuunsysteem en de noodzaak van een gezonde darmflora en gezonde voeding voor het goed functioneren van je immuunsysteem.

4. Wat kan de darmflora beschadigen
Ze geeft onder andere specifiek aan welke slechte bacteriën bij antibiotica en andere medicijn (o.a. pijnstillers en steroïde medicijnen) de overhand krijgen. Bijvoorbeeld de antibiotica-groep ‘tetracyclinen’ zoals Tetracycline en Doxycycline stimuleren de groei van Candida, Stafylococcen en Clostridia.

5. De opportunistische flora
Over het effect van overgroei van slechte bacteriën op de darmen, het immuunsysteem en de rest van het lichaam. Ze behandelt o.a. Candida en Clostridia.

6. De darm-hersen-connectie
Wat de effecten kunnen zijn van bacterie- en schimmelovergroei en een lekke darm op de hersenen.

7. De gezinnen
Hoe een verstoorde darmflora en een steeds slechtere gezondheid van generatie op generatie wordt doorgegeven.

8. Vaccinaties: veroorzaakt de BMR-prik autisme?
Over waarom vaccinaties vooral bij kinderen met een verzwakt immuunsysteem problemen kunnen veroorzaken. En hoe we anders met vaccinaties om kunnen gaan zonder per se helemaal te stoppen met vaccineren.

9. Schizofrenie
Over de link tussen schizofrenie en voedingstekorten, beschadigde immuniteit en gifstoffen vanuit de darmen.

10. Epilepsie
Over wat voeding en darmflora met epilepsie te maken kunnen hebben. Met verhalen van mensen die door het GAPS dieet enorme verbetering zagen in hun klachten.

DEEL 2 A

1. Het Dieet – een bespreking
Dr. Natasha Campbell-McBride legt in dit hoofdstuk uit wat er goed is aan verschillende diëten en wat er nog aan ontbreekt om echt effectief te zijn. Ze maakt als het ware de puzzel compleet. Ze bespreekt onder andere het Glutenvrij-Caseïnevrije dieet en het anti-candida dieet. En ze gaat in op het effect van koolhydraten, eiwitten en vetten.

2. Geen bewerkt voedsel alsjeblieft
Over de gevaren van bewerkt voedsel en soja.

3. Het geschikte dieet voor GAP Syndroom
Bespreking van geschikte voeding, zoals groenten, fruit, vlees, eieren, vis, noten, zaden, etc. Daarbij geeft ze bij elk voedingsmiddel aan wat de voordelen zijn en de mogelijke problemen waar je tegenaan kunt lopen, als het vertering en intolerantie gaat. Ze geeft duidelijke instructies hoe je daarmee om kunt gaan.

Daarna bespreekt ze het eliminatiedieet (Introductiedieet), waarmee je uitzoekt waar je nu wel en niet tegen kunt. Dit Introductiedieet (eliminatiedieet) is zo opgebouwd dat het meteen werkt aan je darmherstel. Daarna vertelt ze hoe je verder gaat als je het Introductie hebt afgerond.

Dan volgt een lijst met geadviseerde voeding en een lijst met voeding die wordt afgeraden.

4. Recepten
Op pagina 183 t/m 223 vind je meer dan 75 recepten.

5. Het is etenstijd! Oh, nee!
Over hoe je om kunt gaan met kinderen die geen gezonde dingen willen eten.

6. Niet floreren (failure to thrive)
Over baby’s en jonge kinderen met ernstige reacties op voeding en hoe je daarmee om kunt gaan.

7. Eetstoornissen
Hoe voedingstekorten, verstoorde darmflora en hormoonverstoringen kunnen bijdragen aan het in stand houden van eetstoornissen.

DEEL 2 B

1. Probiotica
Over de verschillende typen probiotica en wat ze kunnen bijdragen aan je gezondheid.

2. Vetten: de goede en de slechte
Welke vetten goed zijn voor je lijf en welke niet, waarom dat zo is en wat ze voor je gezondheid kunnen doen.

3. Levertraan
Over het belang van actieve vitamine A en de samenwerking van vitamine A met D.

4. Spijsverteringsenzymen
Over het belang van voldoende maagzuur en wat dat met je spijsverteringsenzymen te maken heeft.

5. Vitaminen en mineralensupplementen
Waarom je beter zo min mogelijk supplementen kunt gebruiken. Vooral als je darmen en darmflora al beschadigd zijn.

DEEL 2 C

Ontgifting voor mensen met het GAP Syndroom
Over waarom agressieve ontgiftingsmethoden niet geschikt zijn en wat je dan wel kunt doen.

DEEL 3

1. Oorontstekingen en lijmoor
Over wat de oorzaak is van oorontstekingen en lijmoor (waarvoor ze vaak buisje krijgen) bij kinderen en wat je kunt doen om het op een natuurlijk manier op te lossen.

2. Top tien invloeden die het immuunsysteem versterken

3. Top tien invloeden die het immuunsysteem beschadigen

4. Constipatie
Over verstoppingen en hoe je in eerste instantie waterklysma’s kunt gebruiken om de boel op gang te krijgen.

5. Genetica
Over dat je genetische aanleg hebt voor klachten en ziekten, maar dat je zelf veel kunt doen om die genetische aanleg te activeren of juist stop te zetten.

6. Een paar woorden over onderwijs
Over het belang van geschikte (leer)therapie voor kinderen met autisme.

DEEL 4

Over hoe je kunt zorgen dat volgende generaties weer gezonder worden

1. Preconceptie en zwangerschap
Over het belang van eerst zelf zo gezond mogelijk worden, voordat je aan kinderen begint. En wat belangrijk is tijdens de zwangerschap.

2. Nieuwe baby
Over hoe je om kunt gaan met borstvoeding en borstontsteking. En welk voedsel je het beste kunt introduceren als je langzaam overgaat naar vast voedsel.

Je kunt de Nederlandse vertaling bestellen via www.gapsboek.nl (gratis verzending)

Woon je in België, dan kun je contact opnemen met Patsy Delarue: delaruepatsy@gmail.com Zij verkoopt het boek vanuit België.