Het darm-herstellende GAPS dieet is oorspronkelijk ontwikkeld voor kinderen met (klassiek) autisme. En het geeft bij kinderen met autisme vaak de beste resultaten als je er zo jong mogelijk mee begint. Het werken aan de darmen en darmflora heeft positieve effecten op het zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Dus hoe jonger je daar aan werkt hoe eerder kinderen zich op een natuurlijke manier ontwikkelen.

Dingen als sociale vaardigheden leren kinderen grotendeels door observeren en nadoen. Als ouders van een kind met (non-verbaal) autisme op latere leeftijd aan de slag gaan met het GAPS dieet (of andere (voedings)interventies), dan blijven o.a. sociale vaardigheden vaak iets wat getraind moet worden. Soms blijft het een beetje kunstmatig, omdat het kind de natuurlijke ontwikkeling heeft gemist.

Maar dat wil niet zeggen dat aan de slag gaan met het GAPS dieet (of andere (voedings)interventies) geen zin heeft. In tegendeel! Dit zijn mogelijke resultaten bij oudere kinderen en volwassenen:

  • Minder tot geen lichamelijke klachten meer. Niet alleen als het om darmklachten gaat, maar ook bijvoorbeeld eczeem, astma en intoleranties.
  • Minder spanning in het lijf, letterlijk meer ontspannen in je vel zitten.
  • Minder angsten.
  • Minder agressie.
  • Meer stress en drukte aankunnen.
  • Meer energie.

Op zich verbeteren bovenstaande punten iemands kwaliteit van leven al. En het geeft ook meer ruimte en energie om de dingen die iemand lastig vindt, beter op te vangen of vaardigheden aan te leren die handig zijn in het dagelijks leven.

Voeding & training
Dr. Natasha Campbell-McBride adviseert om voedingsinterventies bij kinderen altijd in combinatie te doen met een geschikte training, zoals ABA. De meeste kinderen met (klassiek) autisme het nodige in te halen hebben als het om hun ontwikkeling gaat.

Realistische verwachtingen
Bij een hele groep kinderen met autisme werkt het GAPS dieet zo goed dat ze autisme-kenmerken-vrij worden. Andere kinderen gaan enorm vooruit. Het resultaat is niet bij ieder kind hetzelfde. Dat geeft aan dat autisme waarschijnlijk een complex probleem is, waar meerdere oorzaken een rol spelen. En er meerdere onderliggende oorzaken zijn die autisme-kenmerken kunnen veroorzaken en dat niet ieder kind het zelfde pakket aan oorzaken heeft. Het kan daarom een enorme zoektocht zijn naar wat voor jouw kind werkt.

Stichting Autisme Helden helpt ouders in hun zoektocht naar de juiste behandelmethode voor hun kinderen met autisme: http://www.autismehelden.nl/. De stichting wordt gerund door ouders met kinderen met autisme, dus ze weten uit ervaring hoe lastig het is om door de bomen het bos te zien.

Darm-herstellend GAPS dieet ook voor lichamelijke klachten
Omdat we inmiddels weten dat veel ziekten en klachten een (deel)oorzaak hebben in de darmen, wordt het GAPS dieet inmiddels wereldwijd ook daarvoor ingezet. Denk aan (auto)immuun-problemen, diverse soorten reuma, darmproblemen en darmziekten, eczeem en andere huidproblemen, intoleranties, ADHD, depressieve klachten, etc.

Veel mensen hebben niet slechts één klacht, maar hun eigen pakket aan klachten. Koop het boek en lees hoe het allemaal in elkaar steekt èn wat jij er zelf aan kunt doen: http://www.gapsboek.nl/