Steeds meer mensen raken intolerant voor voeding. Soms is er een aanleiding. Bijvoorbeeld een flinke bacteriële infectie, besmetting met parasieten of een flinke griep (virus). Een operatie met narcose, antibiotica en andere medicatie. Een stressvolle periode. Na een zwangerschap. Maar soms lijkt het ook geleidelijk te gaan. En soms reageren kinderen al vanaf de geboorte op eten, waarbij het niet alleen gaat om koemelk-allergie. Er zijn baby’s die op alles reageren, hartverscheurend!

De standaardoplossing is dan om de voeding waarop je reageert weg te laten. Maar dat is een lastige, vooral als er geen ‘echte allergie’ vastgesteld kan worden. Je kunt reacties op voeding krijgen tot wel 72 uur nadat je iets gegeten hebt. En mensen worden vaak in de loop van de jaren voor steeds meer voeding intolerant. Uiteindelijk blijft er nauwelijks nog iets over om te eten.

Of ze worden bang, omdat er geen touw aan vast te knopen is en durven bijna niks meer te eten. Eten wordt een martelgang. Je weet niet waar je aan toe bent en hoopt maar op het beste. Eten is niet leuk meer en sociale situaties zijn erg lastig.

Een klant van mij (71) deed 3 verschillende voedsel-intolerantie-tests. Er was wel overlap, maar er zaten ook verschillen tussen. En de tests klopten niet met de praktijk. Als ze bepaalde ‘veilige’ voeding at, kreeg ze klachten. At ze bepaalde dingen die ‘in het rood’ stonden, dan gebeurde er niks.

(Intolerantie-tests zijn helaas, hoe ‘wetenschappelijk’ ook, nooit 100% betrouwbaar. Er zitten redelijk goede, met bijvoorbeeld 90% betrouwbaarheid, maar ook hele slechte.)

Ze kwam bij mij met de klachten zware hoofdpijn, ernstige vermoeidheid, alles doet pijn in het lijf en een heel naar ziek gevoel. Ze was blij als ze 3 dagen achterelkaar geen of minimale klachten had.

Los daarvan had ze vaak last van misselijkheid, pijn in de darmen en wisselende ontlasting. Plus de gevoeligheid voor chemische stoffen in bijvoorbeeld verzorgingsproducten en wasmiddelen. Maar ook bijvoorbeeld klachten als boeren buiten gif hadden gespoten of mest uitgereden.

Ze at nog zo’n 15-20 dingen, waarvan ze het idee had dat ze daar nog redelijk tegen kon. We zijn begonnen met het GAPS eliminatiedieet (het GAPS Introductiedieet). Al vrij snel was ze van de zware hoofdpijnen af en voelde ze zich lichamelijk niet zo beroerd meer. Af en toe ging het mis, als ze iets probeerde te introduceren waar ze niet tegen kon. Zo maakte ze haar eigen ‘groene’ en ‘rode’ lijst.

Het is altijd een puzzel in het begin, maar we zijn nu zo’n 4 maanden verder. Ze heeft weer plezier in het koken en geniet weer van haar eten. Ze zegt: “Het is verbazingwekkend hoeveel energie ik nu heb. Ik geloof dat ik me mijn hele leven nog nooit zo goed heb gevoeld! Dat is nog niet alle dagen zo, maar ik heb nu de hoop en het vertrouwen dat het nog verder kan verbeteren.”

Er is dus hoop! Ook als je alles al hebt geprobeerd. Veel van mijn klanten hebben al heel wat artsen en alternatieve behandelaars gezien en zelf van alles geprobeerd, maar komen er niet uit.

Wil je meer lezen? Hieronder nog twee verhalen van klanten. Eén over een jongetje van 3 wat met buikpijn werd geboren en het verhaal van Ineke (60) die al van kinds af aan problemen had met haar darmen. Plus een artikel (Engelstalig) van dr. Natasha Campbell-McBride (die het GAPS dieet ontwikkelde) over ‘Food Allergy’ , gepubliceerd in ‘Journal of Orthomolecular Medicine’ (2009)

‘Food Allergy’

Heel bijzonder! Onze zoon krijgt straks gewoon een lunchtrommel mee naar school!

Na 60 jaar darmproblemen eindelijk oplossingen!

*****

In mijn praktijk werk ik met mensen met maag-, darm- en spijsverteringsproblemen, voedsel-intoleranties en klachten die vanuit de darmen komen. Dat doe ik in langere trajecten, van 3 maanden (met nazorg) of een jaar. Volledig online en telefonisch of via skype, met veel persoonlijke aandacht.

Als basis maak ik gebruik van het GAPS dieet, omdat het specifiek een darm-herstellend eetpatroon is. Uiteraard aangevuld met andere kennis, je lichaam bestaat nu eenmaal niet alleen uit darmen 😉 Je krijgt daarom altijd advies, specifiek aangepast aan jouw klachten en jouw leefsituatie.

Wil je eerst meer weten over het GAPS dieet, lees dan het boek: www.gapsboek.nl

Wil je meer weten over de begeleidingstrajecten: https://mijngezondedarmen.nl/begeleiding/