Er zijn honderdduizenden mensen in Nederland met maag- en darmproblemen. En als dat het enige was, dan viel het nog mee.

Het grootste probleem is dat maag- en darmproblemen in de loop van de tijd voor steeds meer klachten kunnen zorgen. Ook zijn een verstoorde darmflora en darmproblemen, zoals een ‘lekke darm’ vaak één van de onderliggende oorzaken van andere klachten en ziekten.

Voorbeeld: mensen die uiteindelijk de diagnose Ziekte van Parkinson krijgen, hebben vaak al jaren daarvoor last van verstoppingen. Maar verstoppingen zijn geen aanleiding om te gaan kijken of je ook Parkinson hebt. Want verstoppingen kunnen eindeloos veel oorzaken hebben. Bovendien moeten dit soort ernstige ziekten vaak eerst goed ontwikkeld zijn in je lichaam, voordat er onderzoek gedaan wordt op basis van de typische Parkinson-klachten.

Als je dan bedenkt dat er steeds meer bewijs komt dat darmbacteriën een rol spelen in het ontstaan van Parkinson, dan kun je je voorstellen dat het misschien mogelijk is om de ontwikkeling van Parkinson te vertragen of zelfs stop te zetten door je verstoppingen aan te pakken en te werken aan een goede darmflora.

Ik geef je nog wat voorbeelden van het verband tussen klachten en ziekten en darmproblemen.

Het Prikkelbare Darm Syndroom wordt onder andere in verband gebracht met:

 • hoofdpijn en migraine
 • chronische vermoeidheid
 • chronische blaasontstekingen
 • angsten, depressie en andere psychiatrische aandoeningen
 • galstenen
 • endometriose
 • meer kans op darmkanker en meer kans op de darmziekten zoals ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa

Overgroei van bacteriën in de dunne darm:

 • wordt o.a. in verband gebracht met leverproblemen en huidklachten
 • kan je vetvertering verstoren
 • kan de opname van vitamine B12 en mogelijk ook andere vitaminen en mineralen veroorzaken
 • kan lekke darm veroorzaken

En een lekke darm wordt weer in verband gebracht met het ontstaan van bijvoorbeeld auto-immuunziekten. En bij ziekten met een auto-immuun-factor kun je denken aan lupus, alopecia areata, reumatoïde artritis, polymyalgia rheumatica, MS, syndroom van Sjögren, schildklierproblemen zoals de ziekte van Hashimoto, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, diabetes type 1 en nog veel meer!

En je hoort steeds vaker dat er bepaalde bacteriën of schimmels betrokken zijn bij het ontstaan van ziekten. Plus een groot deel van je immuunsysteem speelt zich af in en rondom je darmen.

Dus er liggen steeds verbanden tussen darmproblemen, darmflora en verschillende klachten en ziekten. Ze staan niet zo los van elkaar, maar hebben ze allemaal met elkaar te maken. Daarom is het absoluut de moeite waard om te zorgen dat je darmen en darmflora zo goed mogelijk functioneren om andere ziekten en klachten te voorkomen. Bijna iedereen met klachten en ziekten kan daar baat bij hebben.

Minicursus: Los zelf je maag- en darmproblemen op

Maag- en darmklachten zijn vaak complex. En hoewel veel mensen ontzetten hun best doen om hun darmgezondheid te verbeteren, heeft dat niet altijd het gewenst resultaat.

Wat je nodig hebt is kennis. Kennis om je eigen gezondheidspuzzel op te lossen.

Om je op weg te helpen heb ik een minicursus gemaakt waarin ik je vertel:

 • Wat de 5 belangrijkste en meest voorkomende onderliggende problemen zijn bij maag- en darmklachten, waar je zelf iets aan kunt doen.
 • Ik geef je de 3 meest gemaakte fouten als het om oplossingen gaat.
 • En ik geef je de 7 belangrijkste stappen die je kunnen helpen om je maag- en darmproblemen op te lossen.

Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan in via het inschrijf-formulier op mijn homepage: https://mijngezondedarmen.nl/. Je ontvangt dan meteen de eerste video.

PS: Krijg je geen link naar de video, kijk dan eerst even in je spambox voordat je contact opneemt.