De vijf C ‘vitaminen’ in vlees

De vijf C ‘vitaminen’ in vlees

Vlees van natuurlijk gehouden dieren is fantastische voeding, er zitten nou eenmaal de vijf C ‘vitaminen’ in vlees. Het heeft alle aminozuren (eiwitten) die we nodig hebben om ons lichaam te onderhouden. We bestaan naast water vooral uit vetten (hersenen, zenuwstelsel, ruggenmerg = geboorteplaat van immuuncellen en rode bloedcellen, al je cel-velletjes/celmembranen, etc.) en eiwitten (spieren, organen, bindweefsel, 60% van je botten, etc.)

vitaminen in vlees

Versleten cellen in ons lichaam worden constant afgebroken en vervangen. Je maakt bijvoorbeeld elke seconde 2 miljoen nieuwe rode bloedcellen aan, om versleten bloedcellen te vervangen. Daar hebben we onder andere steeds nieuwe eiwitten voor nodig.

Daarnaast zit in vlees de B-vitaminen familie en specifiek B12. B12 kun je niet uit plantaardige voeding kunt halen. En vlees is rijk aan zink, selenium en ijzer.

Maar er is meer! Zoals de 5 C’s; Creatine, Choline, Carnitine, Carnosine èn vitamine C.

Vitamine C

Wat? Hûh? Vitamine C in vlees? Ja! Niet heel veel, het is maar 2,5 mg per 100 gram gras gevoerd (rund)vlees.* Maar misschien is dat net voldoende om geen scheurbuik te krijgen als je 100% dierlijk eet. Want ik hoor nooit iemand over klachten die horen bij een vitamine C tekort, als ze 100% carnivoor eten. We hebben nog veel te leren over vitamine C in relatie tot ons eten en onze gezondheid.

vitaminen in vlees

Carnosine

Dan hebben we carnosine. Carnosine is een stof die zich gedraagt zich als een antioxidant. We maken zelf in ons lichaam in kleine hoeveelheden carnosine aan. We weten uit verschillende studies dat vegetariërs lagere carnosine-niveau’s hebben. Vitamine C is dus zeker niet het enige antioxidant voor ons lichaam. Vlees levert ook antioxidanten, zoals deze carnosine, maar ook cholesterol in een antioxidant.

Carnitine

Zouden alle goede dingen in vlees met een C beginnen? Carnitine helpt je om vet te gebruiken als brandstof. En dat is onder andere belangrijk voor je hersenen. Mensen met een depressie blijken een lager gehalte aan carnitine te hebben. En er bestaat een verband tussen de ernst van de depressie en hoe groot het tekort aan carnitine is. Mensen met de laagste niveau’s aan carnitine in het onderzoek, hadden de zwaarste depressies.

Choline

Choline is de volgende en wordt door je lichaam onder andere gebruikt voor de aanmaak van de neurotransmitter acetylcholine. Acetylcholine heb je nodig om je spieren en hersenen goed te laten werken. En voor de aanmaak van nieuwe cel-velletjes/celmembranen. Dagelijks maak je waarschijnlijk op zijn minst enkele honderden miljoenen nieuwe cellen aan, dus die choline heb je hard nodig om je lichaam goed te onderhouden.

Gebrek aan choline wordt in verband gebracht met onder andere vervette lever, ziekten van het zenuwstelsel en hartziekten.

Eerlijk is eerlijk, eidooiers (en niet vlees) hebben het hoogste cholinegehalte zo’n 600 mg per 100 gram (ongeveer 5 dooiers). Lever komt op een goede tweede plaats met zo’n 350 mg per 100 gram. Ander vlees en vis hebben een meer ‘medium’ gehalte aan choline, denk aan tussen de 100-200 mg per 100 gram.

vitaminen in vlees

Creatine

En als laatste creatine. Dit stofje helpt je om energie op te slaan in de vorm van fosfaat-verbindingen. Die kunnen we gebruiken als we even heel snel meer energie nodig hebben. Denk aan sneller kunnen denken of eventjes veel kracht hebben in een gevaarlijk situatie.

Uit enkele onderzoeken blijkt dat mentale prestaties en spieropbouw en kracht verbeteren van mensen verbeteren bij inname van creatine. Blijkbaar is het goed voor je.

Geen potjes, maar dagelijkse voeding

Het mooie is dat je al deze stoffen niet uit een potje hoeft te halen, maar gewoon kunt invoegen in je dagelijks eetpatroon. En als bonus krijg je ook nog al die eiwitten, goede vetten, vitaminen en mineralen binnen binnen uit eieren, vlees en vis.

Natuurlijk ben ik tegen kiloknallers en bio-industrie-vlees. Maar gezond vlees, daar is niks mis mee. Niet te vergeten dat er de vijf C ‘vitaminen’ in vlees zitten!

*Hoeveelheden variëren een beetje per onderzoek.

Meer weten?

Lees dan mijn blog over Los je eigen klachten op of remedie tegen bloedarmoede? Of Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Toch nog vragen? Laat het me weten !