– Alle ziekte begint in de darmen –

Hippocrates, arts, 460-370 voor Christus

Deze week kreeg ik de vraag van iemand of ik kon uitleggen wat de link was tussen het chronische blaaspijn syndroom en je darmen. Er zijn andere oorzaken voor chronisch blaaspijn syndroom, maar voor de meeste mensen zit het waarschijnlijk zo:

De meeste mensen met darmproblemen hebben een verstoorde darmflora. Je anus, vagina en plasbuis zitten dicht bij elkaar. In je vagina, je plasbuis en je blaas heb je ook een flora. De flora uit je darmen, vagina en plasbuis kunnen gewoon bij elkaar binnen wandelen. Bacteriën uit de darmen zijn meestal de boosdoener als het gaat om blaasontstekingen.

E.coli
Eén van de bekende bacteriën die vaak voor blaasontsteking zorgt is een bepaalde stam van de E. coli bacteriën (Escherichia coli). Deze bacterie is een normale bewoner van je darmen en in principe niet gevaarlijk. Behalve als hij op de verkeerde plekken komt en kans krijgt te gaan woekeren. En bij een normale darm en urinebuis-flora en verdere goede gezondheid gebeurt dat in principe niet.

Slechte bacteriën zorgen voor veel gifstoffen in je urine
Als je een verstoorde darmflora hebt, heb je vaak een teveel aan slechte bacteriën in je darmen. Die zorgen voor extra veel gifstoffen die deels worden afgevoerd via je urine. Bacteriën zelf zijn niet gevaarlijk, het zijn de gifstoffen die ze produceren waar we ziek van worden. Goede bacteriën produceren vitaminen en andere goede stoffen voor ons.

Beschadigde bescherming
Dan naar je blaas. Je slijmlaag in je blaas beschermt je blaaswand. Als nu door bijvoorbeeld een blaasontsteking die slijmlaag beschadigd raakt, is je blaaswand niet meer goed beschermd.

Chronische irritatie
Door de antibiotica raakt je darmflora nog verder beschadigd en zorgt voor extra gifstoffen in je urine. Door die extra gifstoffen, plus verstoorde flora in darmen en plasbuis heb je meer kans op weer een blaasontsteking en zo raak je in een vicieuze cirkel. Je blaaswand raakt uiteindelijk chronisch geïrriteerd/ontstoken, maar dan meestal zonder een infectie.

Andere factoren
Er spelen waarschijnlijk nog meer factoren een rol, maar dit is bij veel mensen een herkenbaar verhaal. Mogelijk heeft gevoeligheid voor gluten, lekke darm en verstoorde immuunreactie hier ook een rol in. Het hele oorzaak-gevolg-plaatje is wetenschappelijk nog niet compleet. En dat geldt eigenlijk voor praktisch alle klachten en ziekten zo. We doen het met de kennis die we op dit moment wèl hebben.

Help je lichaam herstellen
Dus ook voor een gezonde blaas, heb je gezonde darmen en een gezonde darmflora nodig. Door aan je darmen en darmflora te werken kun je de belasting van gifstoffen op je blaas op de langere termijn verminderen. Daardoor krijgen je blaaswand en de slijmlaag in je baas de kans om te herstellen.