Blijf op de hoogte van nieuws, nieuwe blogs en andere interessante informatie.

Corona: waarom angst en paniek niet nodig zijn

Voordat je aan dit artikel begint:

1. Berekeningen over hoe erg het in het ergste geval zou kunnen worden veranderen steeds weer op basis van nieuwe informatie. Hier een goed artikel daarover in het NRC: Het gaat me dan ook niet om de precieze aantallen, maar om de verhoudingen. Een getal, bijvoorbeeld 4000 zegt op zichzelf niks. Als je 4001 neushoorns hebt en er zijn 4000 neergeschoten, dan weet je dat je een heel groot probleem hebt. Als je 4000 euro kwijt bent, zouden de meesten daar op zijn minst van schrikken. Maar je hebt 40 miljoen op de bank staan, merkt je boekhouder dat wel, maar heb jij er geen last van.

2. Dit artikel is niet bedoeld om de regels maar aan je laars te lappen. Het is een nieuw virus en je kunt er aan overlijden, ook als je jonger bent dan 60, ook al is de kans klein voor zover we nu weten. Dagelijks in angst leven is niet nodig, maar je schouders ophalen en je nergens iets van aantrekken is het andere uiterste.

 

Mensen staan doodsangsten uit, durven hun kinderen niet meer buiten te laten spelen, ontsmetten zichzelf tot hun huid er kapot van gaat. Ja, het virus heeft hele directe gevolgen voor de kleine groep mensen die er heel erg ziek van wordt en eraan kan overlijden. De media doen net alsof de apocalyps is uitgebroken en we binnenkort allemaal doodziek worden en dood gaan. Maar klopt dat beeld?

 

We zijn met ruim 17 miljoen Nederlanders

Ergens heb ik een berekening voorbij zien komen dat er mogelijk, in het allerergste geval, naar berekende schatting (niemand weet het zeker) een kleine 700.000 mensen in Nederland besmet zouden kunnen raken. Laten we dat als uitgangspunt nemen om een idee te krijgen van verhoudingen.

 

In het ergste geval 700.000 mensen besmet?

Hoeveel is dat dan, als het gaat om de 17 miljoen inwoners? Dat is 4,1% van de bevolking. En wat betekent dat dan voor die 700.000 mensen, worden die allemaal doodziek? Nee, het allergrootste deel heeft er relatief weinig last van. Schattingen volgens onder andere het Nederlands Huisartsen Genootschap, gebaseerd de huidige analyse van China: 80% van de besmette mensen merkt er bijna niets van of heeft gewone griepklachten.

 

Dus als er in het ergste geval 700.000 mensen besmet raken, merken zo’n 560.000 er niet meer van dan normale tot zeer milde griepklachten.

 

In het ergste geval 98.000 zieker dan gewone griep

Dan de mensen die wèl zieker worden dan normaal. Daarvan zouden zo’n 98.000 (14% van die 700.000) ernstiger klachten kunnen ontwikkelen. Wat zijn die ernstiger klachten dan? Voornamelijk koorts en in sommige gevallen kortademigheid (rond de 20%) en soms zelfs longontsteking. Erg vervelend, maar nog steeds niets om je meer zorgen om te maken dan in een pittig griepseizoen.

 

In het ergste geval 42.000 met zeer ernstige klachten

En hier zit het echte probleem. Naar schatting 6% kan zodanig ernstige klachten krijgen dat ze opgenomen moeten worden en mogelijk overlijden. En als we dan echt die 700.000 besmettingen gaan halen, hebben we een onmogelijk groot capaciteitsprobleem in de ziekenhuizen! Je kunt nooit ineens duizenden extra mensen in een ziekenhuis kwijt. Dit zou een absoluut rampscenario zijn. Zowel in lijden als overlijden, als geen zorg meer kunnen bieden.

 

Stand van zaken nu

Vandaag 24 maart, voor 15:00 staat de teller op net iets onder de 5.000 bevestigde besmettingen. Dus mensen die getest zijn en zeker weten dat ze het hebben. Hoeveel mensen daarbij zitten met gewone of milde griepklachten, weet ik niet.

 

Maar laten we er van uit gaan dat ze allemaal in de groep van zieker dan de griep of ernstig ziek zitten. Dus de 14% mèt koorts en eventuele kortademigheid, plus de 6% met ernstige klachten, samen 20%.

 

Met 5.000 bevestigde besmettingen zitten we dan nu op 3,6% van wat het in het ergste geval (140.000) zou kunnen worden. Volgens die ene berekening dan hè. En als de verhouding in de groep geteste mensen klopt. Het gaat mij erom dat je je een beeld kunt vormen van verhoudingen. Niet of die berekende schatting klopt.

 

Vooral een capaciteitsprobleem

Ja, je kunt heel erg ziek van worden van het corona-virus en er aan overlijden. Ook als je jonger bent dan 60. Die kans is niet heel groot, maar het kan wel. En het gebeurt ook. Maar het is niet zo dat half Nederland dreigt dood te gaan. Bovendien blijft corona. Komt hij volgend jaar gewoon weer terug. Maar hoe meer mensen het krijgen en immuun worden, hoe minder snel het in de komende jaren om zich heen kan grijpen. Dat is de groepsimmuniteit, die zich in de komende jaren moet opbouwen. Hoe meer mensen immuun, hoe minder gemakkelijk het zich verspreid.

 

De corona-crisis is dit jaar vooral een capaciteitsprobleem. Bij teveel besmettingen raken ziekenhuizen overvol. Daarom willen we geen piek. En omdat het vrij besmettelijk is, zijn daar drastische maatregelen voor nodig.

 

Besmettingen indammen? Ja! Angst en paniek? Nee!

Natuurlijk wil je dit indammen. Hoe minder mensen ernstig ziek worden, hoe beter. En je wil geen capaciteitsprobleem in je ziekenhuizen! Als je 1400 IC plekken hebt, wil je er geen 5000 of meer nodig hebben. Daarom zijn er zulke strenge maatregelen genomen, die we nog een tijd vol moeten houden. Maar de angst en de paniek die onder veel mensen heerst, is niet nodig. We raken niet allemaal besmet. Laat staan dat mensen van alle leeftijden massaal overlijden.

 

Scholen mochten open blijven

De overheid wilde de scholen open houden. En dat is niet omdat de overheid graag wil dat er veel kinderen ziek worden en mogelijk overlijden. Maar omdat kinderen zeer waarschijnlijk weinig gevaar lopen. Wat niet wil zeggen dat een kind niet ernstig ziek kan worden. Maar als die kans heel klein is, is dat dan een reden om dagelijks in angst te zitten om je kind?

 

We hebben in Nederland ongeveer 3,4 miljoen kinderen tussen de 0-17 jaar.

 

Vooral 80-plussers overlijden

Van de mensen die overlijden zijn de meesten 80-plus, op basis van cijfers die ik heb gezien. Misschien zijn er inmiddels andere cijfers. Bovendien hebben ze bijna allemaal 1-3 (langdurige) onderliggende gezondheidsproblemen. Hoe meer ouderen in een land, hoe meer mensen er in verhouding aan het virus overlijden. Italië heeft heel veel (erg) oude mensen weten we inmiddels. China een stuk minder.

 

Jongere mensen in het ziekenhuis en op de IC?

Ja, jongere mensen tussen de 20-54 kunnen ook erg ziek worden van corona. In de VS is dat ongeveer 40% op basis van wat ze nu weten. Geen idee wat dat op dit moment in Nederland is. Deze mensen komen niet allemaal op de IC en de meesten in deze groep overlijden niet. Een aantal wel, ook in Nederland. De meeste mensen herstellen uiteindelijk.

 

Dat jij ook heel ziek kunt worden, is nog steeds geen reden voor angst en paniek

Het echte aantal besmettingen is veel groter dan de bevestigde aantallen. Gewoonweg omdat ze niet iedereen testen. Dus naast die 5000 bevestigde besmette mensen, zijn er nog veel meer.

 

Ik hoorde een viroloog zeggen, dat je dat getal rustig x6 kunt doen (maar ook dat is een gokje). Nog steeds geen reden voor angst en paniek. Het aantal besmettingen is nog steeds klein binnen het totaalplaatje van de 17 miljoen Nederlanders. En ruim 90% van die besmette mensen krijgt alleen milde tot flinke griepklachten.

 

Maar het idee dat ‘jou niks zal overkomen’, is ook niet handig. Dat is nooit handig. Want alles wat een ander kan overkomen, kan jou ook overkomen. Bovendien kun je besmet zijn, zonder dat je het weet. En daarmee kun je iemand besmetten die er wel erg ziek van kan worden. Dus geen paniek, maar ook niet laconiek.

 

 

Naar buiten gaan is gezond

In de natuur zijn en bewegen is goed voor je immuunsysteem. Maar met heel Amsterdam tegelijk naar het Amsterdamse bos gaan is dan weer niet handig. Want dan loop je alsnog in een rij, dicht bij elkaar. Gebruik hierbij je gezonde verstand. In mijn regio (Gelderland) is het prima te doen om in het bos te wandelen, zonder al te dicht bij andere mensen te komen. Woon je in een dichter bevolkt gebied, dan kun je niet allemaal tegelijk naar het bos of het strand. Of misschien moet je wat meer moeite doen om op een rustiger plek te wandelen.

 

Binnen voorzichtiger zijn

Binnen ben je gemakkelijker dichter bij elkaar. Je raakt dingen aan die anderen ook aanraken. En ook al leeft het virus niet lang op oppervlakken, binnen heb je gewoon meer kans elkaar te besmetten. Dus wees je binnen extra bewust van wat je doet. En met binnen bedoel ik dan de supermarkt en andere plekken waar je met anderen bent.

 

Veel mensen houden wèl afstand

Het overgrote deel van de mensen in mijn regio houdt wel afstand, raakt elkaar niet aan en hoest en niest niet in elkaars nek in de rij bij de kassa. Ik zie sowieso geen hoestende of niezende mensen in winkels. Die blijven volgens mij netjes thuis. Dat mensen in andere delen van Nederland zich daar minder goed aan houden, wil niet zeggen dat het overal zo is.

Blijf gezond, blijf kalm en houd afstand!

 

PS: Wat heb je liever? Dat de media alles lekker dramatiseert, waardoor je eigenlijk geen idee hebt wat er nu echt aan de hand is. Waardoor je ook niet weet of je bang moet zijn of niet. Of heb je liever nuchtere feiten en goede achtergrondinformatie, zodat je risico’s beter kunt inschatten en met je gezonde verstand de juiste beslissingen kunt nemen.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *