Jaartraject, met zoveel contactmomenten als nodig is

 
Het jaartraject is voor volwassenen en kinderen die:
> Op dit moment bijzonder weinig kunnen eten in verband met voedselintoleranties en/of
> Last van chronische diarree hebben en/of
> Niet tegen supplementen kunnen en/of
> Om andere redenen verwachten dat ze een lange weg te gaan hebben of intensieve begeleiding nodig hebben.

Dit traject is 100% op maat èn je hoeft er de deur niet voor uit.

Waar we beginnen met het toevoegen of weglaten van voeding hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Ik werk regelmatig met mensen die zeer weinig verdragen en/of heftig reageren op supplementen. We starten bij wat wel kan en werken van daaruit verder.

‘k Heb gemerkt dat mensen regelmatig angstig zijn geworden door eerdere behandelingen en adviezen, waarbij geen of te weinig rekening werd gehouden met hun sensitiviteit.

Daarom werken we met ministapjes. In overleg wordt voeding in hoeveelheden van druppeltjes, snufjes, korreltjes of theelepeltjes getest en als dat goed gaat heel langzaam opgebouwd. Jij merkt vanzelf of het op een gegeven moment sneller kan of tijd nodig heeft om te stabiliseren of dat je toch beter kunt stoppen.

Datzelfde geldt voor eventuele supplementen, op het moment dat je daar aan toe bent.

Ik ga naast je staan met de kennis en ervaring die ik heb. Maar jij bent degene die het tempo aangeeft op basis van wat je lijf aangeeft. We hebben een jaar de tijd, dus geen haast.

Je krijgt individuele begeleiding; telefonische contactmomenten (of via skype) op basis van wat nodig is. Dat kan in het begin vrij intensief zijn, denk aan 1-2 keer per week. We kijken steeds naar wat nodig is en werken toe naar een punt waar je weer zelfstandig verder kunt.

Onbeperkt vragen stellen via de email. Je kunt altijd je vragen kwijt. Door de week krijg je in principe binnen een dag antwoord.

Aangepaste of nieuw ontwikkelde recepten en menu-ideeën op basis van wat jouw lichaam op dat moment kan verdragen.

En je krijgt toegang tot alle lessen van het 3 maanden traject en de map met recepten en praktische informatie.

Wil jij met volle aandacht een jaar lang investeren in je gezondheid?

Dan maak ik graag kennis met je. Tijdens een kosteloos telefonisch of skype-gesprek kijken we samen of het jaartraject bij jou en jouw klachten past. Email me via henderina@mijngezondedarmen.nl om een afspraak te maken.

De investering voor dit jaartraject is € 2497,-

 

Heel bijzonder! Onze zoon krijgt straks gewoon een lunchtrommel mee naar school!

Onze zoon werd geboren met buikpijn. Onderzoek na onderzoek volgde. Niks. Toen hij 1 jaar was, wilden we een second opinion. Wachttijd 4-5 maanden! Terwijl onze zoon in die tijd ‘out’ ging van de pijn. Weer onderzoeken, weer niks!”
 
“Uiteraard gingen we zelf ook zoeken op internet. Via een noodkreet van ons op Facebook werden we getipt over het GAPS dieet. We lazen er ongelooflijke dingen over en kregen weer hoop. Het GAPS dieet is darmherstellend voedingspatroon, ontwikkeld door een arts uit Engeland. Daar wilden we iets mee.”
 
Stand van zaken toen we begonnen: onze zoon (toen bijna 3 jaar) dronk medische hypoallergene voeding (Neocate) en kon 5 dingen verdragen: rijst, ei, peer, banaan en broccoli (en in de zomer ook meloen, maar geen watermeloen). Door de Neocate had hij laxeermiddel nodig om naar de wc te kunnen. En hij had altijd, echt altijd, buikpijn, die nog erger werd als hij iets at dat niet in dat lijstje van vijf voedingsmiddelen stond. Door de buikpijn sliep hij heel slecht, hij zag asgrauw en was altijd moe. Zijn calprotectine was 880, de grenswaarde hiervoor is 65.”
 
We zijn zelf begonnen met het GAPS dieet, maar wilden er toch graag begeleiding bij. Zo kwamen we terecht bij Henderina Mantel. Heel voorzichtig zijn we begonnen met het introduceren van de bouillons die in het GAPS boek beschreven staan. De bouillon was het eerste voedingsmiddel in zijn hele leven dat we zonder problemen konden introduceren. Langzaam voegden we in samenspraak met Henderina andere dingen toe. Dat ging veel beter dan verwacht. En eindelijk dacht er iemand met ons mee en hoefden we niet alles meer alleen uit te vogelen.”
 
Toen hij eenmaal zoveel kon verdragen, dat hij voldoende voedingsstoffen en calorieën binnen zou kunnen krijgen met gewone voeding, zijn we gestopt met de Neocate. Heel erg spannend! Maar het ging goed. Hij at goed en zijn gewicht nam toe, de buikpijn verdween op momenten. Ik zal nooit vergeten dat ik op een avond bovenkwam (nadat ik zowaar even naar beneden had gekund omdat hij zowaar zonder kramp lag te slapen!) en dat hij met zijn armpjes boven zijn hoofd lag te slapen, een roze gloed op zijn wangen en een tevreden zucht slakend. Nog nooit had ons kindje ontspannen geslapen, besefte ik op dat moment.”
 
Skeptische artsen
“Uiteraard waren de artsen heel skeptisch en kregen we de nodige weerstand. Toch erkenden ze uiteindelijk wel dat we blijkbaar iets goeds deden. Want als een kind met darmproblemen in gewicht aankomt, betekent het dat hij zijn voedingsstoffen beter opneemt en blijkbaar aan het herstellen is.”
 
Volwaardige voeding
“Ook de diëtiste vond het maar niks. Ze analyseerde zijn voedingspatroon op de benodigde voedingsstoffen. Tot haar verbazing moest ze toegeven dat het ondanks de beperkingen om volwaardige voeding ging. Haar enige opmerkingen waren dat hij misschien iets teveel vetten binnen kreeg en iets te weinig koolhydraten volgens de norm, maar dat het verder wel klopte.”
In een stroomversnelling
 
“Na zo’n 9 maanden steeds voorzichtig nieuwe voeding proberen, met wisselend succes, lijkt het herstel nu in een stroomversnelling terecht te komen. Praktisch alles wat we nu stap voor stap introduceren gaat goed. Zijn ontlasting is nog wel wisselend, maar hij heeft in verhouding bijna nooit meer buikpijn. Zelfs nu hij verkouden is, gaat het goed. Voorheen sloeg dat meteen op zijn darmen. Nu niet!”
 
Calprotectine van rond de 880 naar 28 & nog steeds geen diagnose
“Ondanks vele onderzoeken is er nog steeds geen diagnose. Er zijn aanwijzingen dat er een chronische ontsteking in de dikke darm is geweest. Verder laten scopieën, biopten en andere onderzoeken geen duidelijke bijzonderheden zien. Maar de vlag mag uit! Want was vorig jaar rond deze tijd zijn calprotectine (ontstekingswaarde) nog rond de 880, nu is hij 28! Dat is onder de norm, dus supergoed! We zijn daarom inmiddels ook gestopt met de maandelijkse bezoeken aan het kinderziekenhuis.”
 
“Ook deze keer liet de arts gelukkig doorschemeren dat hij niet kon ontkennen, dat het waarschijnlijk wel iets met het dieet te maken had.”
 
Dieet is geen vervanging voor medische zorg
“We zijn heel blij dat we deze weg zijn ingeslagen. We zien de positieve uitwerking die voeding kan hebben op de langere termijn. Daarnaast blijven we ook gewoon gebruik maken van medische zorg als dat nodig is.”
 
Mijn advies aan andere ouders is: lees je goed in, zoek begeleiding, doe dingen stap voor stap, doe geen bizarre dingen, maar neem wel zelf de verantwoordelijkheid die je kunt nemen. Word je eigen specialist en ga af op je intuïtie, die gebruiken wij als mensen veel en veel te weinig. En denk niet dat ‘de dokter het wel zal weten’, want alleen jij kunt leren wat je wilt weten, en als je je er niet in vastbijt, weet je nooit wat je níét weet.”
 
Het GAPS dieet klopte voor ons. Het is hard werken, veel koken en frustrerend dat de vooruitgang maar langzaam gaat. Maar wij hebben nu de hoop dat ons heerlijke mannetje straks redelijk gewoon kan eten en een nagenoeg buikpijnloos leven tegemoet gaat. Hij gaat in april naar de basisschool. Door de artsen was ons voorspeld dat hij tegen die tijd nog niet zou kunnen eten en zijn kleuterjaren op de medische voeding zou overleven. Maar onze zoon krijgt straks een lunchtrommel mee!
 
I. v. M.
 
PS: later gaf het ziekenhuis aan dat als hij nu binnen zou komen, hij waarschijnlijk de diagnose FPIES zou krijgen. Dat staat voor Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome oftewel darmontsteking veroorzaakt door voeding. Deze kinderen reageren op praktisch alle voeding vanaf dat ze geboren zijn.

 
Wil jij je kind(eren) zo gezond mogelijk zien opgroeien? Dan maak ik graag kennis met je. Tijdens een telefonisch of skype-gesprek kijken we samen of het begeleidingstraject bij jou en de klachten van jouw kind(eren) past. Email me via henderina@mijngezondedarmen.nl om een afspraak te maken.
 

Hilde heeft Coeliakie met extreme gevoeligheid voor gluten

 
Het klinkt cliché maar Henderina is ‘op mijn pad gekomen’. Op dat moment was ik de wanhoop nabij. Ik was erg ziek en verzwakt vanwege mijn Coeliakie, waarvan ik nog maar kort wist dat ik het had. Ondanks een glutenvrij dieet bleef goed herstel uit. Via internet had ik het GAPS-dieet ontdekt en ik was er zelf al aan begonnen.”
 
De eerste reactie van mijn lichaam was verbazingwekkend goed. Helaas zette dit zich niet volledig door. Ik kwam er niet goed uit, maar had tóch een heel goed gevoel bij het dieet vanwege die eerste goede reactie. Toen ik in contact kwam met Henderina bleek dat zij begeleiding op afstand aanbiedt. Dat sprak mij aan omdat ik zo verzwakt en vermoeid was dat alles teveel was, zoals naar een therapeut gaan.”
 
Al direct tijdens het telefonische kennismakingsgesprek had ik een goed gevoel bij Henderina. Iemand die luisterde, meeleefde en leek te begrijpen wat ik doormaakte. Wat me tevens opviel tijdens het gesprek was haar grote kennis over het dieet en over voeding. Dat gaf me veel vertrouwen. Ik was ontzettend blij dat ik iemand had gevonden die me aan de hand wilde nemen om mijn darmen te proberen laten herstellen. Via de reguliere geneeskunde ontving ik geen enkele verdere hulp!”
 
Na aanvang van deelname aan het programma is Henderina een grote steun en toeverlaat geweest. Ik had in haar iemand gevonden aan wie ik weinig uit hoefde te leggen. Zo fijn! Iemand die met je meedenkt en durft af te wijken van een ‘standaard’ werkwijze. Echt ‘op maat’-begeleiding biedt aan de hand van wat jij haar vertelt. Mijn herstel bleef moeizaam, maar ik heb ontzettend veel aan Henderina gehad. Al was het maar om niet het gevoel te hebben er alleen voor te staan, het gevoel wat artsen me gaven.”
 
Nu een jaar later gaat het een stuk beter met me en kan ik volmondig zeggen dat ik geen moment spijt heb gehad om aan haar programma deel te nemen. Het heeft me veel wijsheid gegeven waar ik de rest van mijn leven wat aan heb. Daarnaast heeft Henderina mij door een heel donkere periode van mijn leven geholpen door middel van haar persoonlijke benadering. Daar zal ik haar altijd dankbaar voor zijn.”

 
Ik maak graag kennis met je. Tijdens een telefonisch of skype-gesprek kijken we samen of het begeleidingstraject bij jou en jouw klachten past. Email me via henderina@mijngezondedarmen.nl om een afspraak te maken.